Italiaanse charcuterie met een IGP en DOP inspireerde deze zomer enkele toonaangevende food influencers! Ontdek hun heerlijke recepten waarmee ze Mortadella Bologna IGP, Salamini Italiani alla Cacciatora DOP en Cotechino e Zampone Modena IGP in de kijker plaatsen.
Spiesjes met Salamini Italiani alla Cacciatora DOP, paprika & rode ui
Ingrediënten – 4 personen
Gerecht : 2 Salamini Italiani alla Cacciatora DOP, 2 rode paprika’s , 1 gele paprika , 2 rode uien , 8 metalen of houten spiesen
Garnituur : 2 slaharten, enkele takjes platte peterselie (fijngehakt), 1 avocado, Klassieke vinaigrette (olijfolie en citroensap)
Hoe klaarmaken?
- Snijd de Salamini Italiani alla Cacciatora in dikke schijven.
- Was de paprika’s, verwijder de zaden en de zaadlijsten en snijd in vierkantjes.
- Pel en snijd de ui in vierkantjes.
- Rijg op de spiesen een stukje paprika, een stukje ui, een schijfje Salamini Italiani alla Cacciatora en herhaal dit.
- Langs beide zijden eventjes grillen op de barbecue en serveren.
« Deze spiesjes zijn ideaal als aperitiefhapje of vergezeld van een salade met vinaigrette, stukjes avocado en wat fijngehakte platte peterselie!”
Piadina met Mortadella Bologna IGP, stracciatella, groene olijven & courgette
Ingrediënten – 4 personen : 8 sneetjes Mortadella Bologna IGP, 4 piadina’s, 280 g stracciatella, 12 dikke groene olijven (natuur) , 1 groene courgette, 1 mespunt Espelettepeper, 1 straaltje olijfolie
Hoe klaarmaken?
- Snijd de courgette in dunne schijfjes.
- Bak ze kort aan in een hete pan met een beetje olijfolie.
- Voeg een mespunt Espelettepeper toe.
- Houd opzij.
- Snijd de olijven in ringen.
- Verwarm de piadina’s 1 minuut aan elke zijde in een warme pan.
- Vul op met de Mortadella Bologna IGP, de olijven, de stracciatella en de courgette.
« Vervang de piadina (die je vindt in Italiaanse eetwinkels) eventueel door een maispannenkoekje, genre tortilla. Serveer er een knapperige salade met kerstomaatjes bij.»
Cotechino Modena IGP op een zomerse linzensalade
Ingrediënten – 2 personen : 4 schijven Cotechino Modena IGP, 150 g gedoogde groene linzen, 2 laurierblaadjes, 2 el mayonaise, 1 el olijfolie, 1 el dadelazijn, 1 el granaatappelazijn, 1 kl citroensap, ¼ rode paprika, 1,5 el gedroogde veenbessen, 1 el fijngehakte verse munt, 1 el fijngehakte platte peterselie, 1 el fijngehakte verse koriander, 1 fijngehakt gedroogd takje dragon, 5 zeer fijne rode uiringen, Peper en zout
Hoe klaarmaken?
- Maak de Cotechino Modena IGP in zijn verpakking klaar, 20 minuten in kokend water.
- Kook de linzen ongeveer 15 minuten in kokend water (ongezouten) samen met de laurier, die je er nadien uithaalt. De linzen moeten gekookt zijn, maar nog stevig. Koel onmiddellijk af onder stromend water en houd opzij in de koelkast.
- Meng de mayonaise met de olijfolie, de azijnen, het citroensap en kruid met peper en zout.
- Hak de kruiden fijn. Snijd de paprika in kleine blokjes. Hak de veenbessen grof. Snijd fijne ringen van de rode ui.
- Vermeng alle ingrediënten en smaakmakers.
- Leg twee warme schijven Cotechino Modena IGP op de koude linzensalade en strooi er wat verse kruiden over.
« Dit is een heerlijke variatie op het traditionele Italiaanse nieuwjaarsgerecht waar je de hele zomer van kunt genieten! »
Illustraties Ronald Droesbeke@the image factory