Prosciutto di Parma

September is voor het gouden vijfsterren hertogelijk kroontje, telkens opnieuw een feestmaand om een uniek gastronomisch juweel, met name Parmaham in de kijker te stellen. Getooid met dit kroontje en de zegels van het Consortium zorgt iedere ham die er mee wordt getooid voor een verrukkelijke smaakbeleving.

Prosciutto di Parma is niet zo maar een gedroogde ham, maar is een ambachtelijk product dat volgens nauwkeurig bepaalde procedures wordt verkregen. Procedures die de consument een onberispelijke kwaliteit een smaakeigenschappen moeten garanderen.

Prosciutto di Parma steunt op de passie voor traditionele bereidingen die van generatie op generatie worden doorgegeven, de zorg die wordt besteed aan de details in alle stadia van de rijping, het evenwicht van de geuren en smaken van een rijke en genereuze regio, de kwaliteit van de ingrediënten en de nauwgezette selecties. Deze elementen maken van Parmaham een van de meest representatieve producten van het label “Made in Italy” maar tevens een van de meest gewaardeerde en bekendste producten ter wereld.

Parmaham is lekker, gezond en volledig natuurlijk, Italiaans varkensvlees gekoppeld aan de vaardigheid van meesterzouters en de droge, zachte lucht van de heuvels.

Het consortium

Het consortium Prosciutto di Parma werd in 1963 opgericht om de consument de zeer hoge kwaliteitskenmerken te garanderen. Sindsdien zorgt het consortium ervoor dat de productiespecificaties worden nageleefd maar is het ook betrokken bij andere activiteiten die essentieel zijn voor de bescherming en promotie van het product in Italië en in de hele wereld. Tegenwoordig vertegenwoordigt het Consortium 140 producenten die de traditionele verwerkingsmethode gebruiken en beschermen.

Prosciutto di Parma is een gecertificeerd regionaal product waarbij men bij de productie een nauwkeurige productieregeling moet volgen. Een essentiële voorwaarde voor het verkrijgen van de benaming “prosicutto di parma” is dat het hele proces plaatsvindt in een zeer beperkt gebied dat zich over de provincie Parma uitstrekt. De klimatologische omstandigheden zijn ideaal en geven de Parmaham een zoete smaak. Het gebruik van conserveringsmiddelen of additieven zijn ten strengste verboden.

De naam “Prosciutto di Patma – Parmaham” is exclusief gereserveerd voor hammen met de hertogelijke kroon, het onuitwisbare en unieke merk dat aan het einde van de rijpingsperiode wordt gegeven. Deze toekenning is echter slechts de laatste stap van een lang identificatieproces dat bij elke stap een onuitwisbaar merkteken van de ham achterlaat, waardoor de ham volledig traceerbaar is.

De consument moet de kenmerken van de echtheid van de parmaham duidelijk herkennen. Echte parmaham kan over de hele wereld herkend worden aan het vijfpuntige hertogelijke kroonsymbool, een garantie voor echtheid, uitmuntendheid en respect voor tradities en geldt zowel voor de Italiaanse als de buitenlandse consument. Bij de Parmaham in voorgesneden verpakkingen moet men letten op de zwarte driehoek met de kroon, een garantie die de consument tegen namaak beschermt en hem meteen volledige garantie biedt inzake kwaliteit en echtheid van het aangekochte product..

Voedingswaarden

Prosciutto di Parma of Parmaham biedt een evenwichtige combinatie van zeer hoge organoleptische kwaliteit en sensoriële karakteristieken en voedingseigenschappen. Een laag vetgehalte, veel minerale zouten en vitaminen en licht verteerbare eiwitten maken van Parmaham een voedingsproduct dat voor iedereen geschikt is. Parmaham is een licht verteerbaar product dankzij het gehalte aan eiwitten van uitstekende kwaliteit en de natuurlijke proteolyse die tijdens de uitharding plaatsvindt (de afbraak van de eiwitten in kleinere moleculen en in individuele aminozuren).

Sporters kunnen door het consumeren van Parmaham ook rekenen op de ontgiftende en anti-vermoeidheidswerking van vertakte aminozuren – waarde, leucine en isoleucine – die meer dan 20% van de totale hoeveelheid proteïne uitmaken en bijdragen aan het herstel van spierschade als gevolg van de slijtage van de spieren tijdens de beweging.

Parmaham blijkt ook een uitstekend voedingsmiddel te zijn dat de werking van vrije radicalen, de belangrijkste oorzaak van veroudering en degeneratieve ziekten, helpt bestrijden en afremt, maar ook helpt bij het herstel van het fysiologisch evenwicht van het lichaam dit dankzij de aanwezigheid van natuurlijke antioxidanten zoals vitamine E en selenium.

De totale lipidecomponent is ook van goede kwaliteit, dankzij het hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren (64,9%), de goede vetten zijn goed voor de gezondheid, zoals oliezuur (45,8%), een enkelvoudig onverzadigd vet, net als olijfolie, dat beschermt tegen hart- en vaatziekten. Het eten van parmaham betekent bijdragen tot het bereiken van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden vitaminen van groep B, maar ook een goede hoeveelheid waardevolle mineralen levert.

Parma Bistro

Parma Bistro is een initiatief van het Consortium dat elk weekend van de maand september plaats vindt op de Piazza Garibaldi en aansluitende Portici del Grano. Hier wordt een brede waaier van specialiteiten aangeboden vanzelfsprekend met de Prosciutto di Parma in een hoofdrol. De Parmaham wordt ook in onverwachte pairings gecombineerd en blijft ook voor de Italianen een product dat steeds ruimer publiek aanspreekt.

De Parma bistro besteedde dit jaar o.m. specifieke aandacht aan de Acciugado, een focaccio met ansjovis, Parmezaan kaas en saus van avocado maar ook een Vegetariono Parma, een groen slaatje met Parmegiano reggiono DOP, geroosterde tomaat en een yoghurtsaus. Kids werden vergast op Prosciutto di Parma, Parmigiano reggiono en pasta met tomatensaus.