Get ready, new veg in town! We gaan allemaal steeds bewuster om met voeding en zoeken regelmatig naar smakelijke alternatieven voor vlees. Valess lanceert nu smakelijke vegetarische variaties met het goede van zuivel als hoofdingrediënt. Valess is er voor overtuigde vegetariërs, maar zeker ook voor flexitariërs: vleesliefhebbers die hun consumptie willen verminderen, zonder in te boeten op smaak en textuur. Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar vegetarische alternatieven komt Valess in eerste instantie met vier veggietoppers.
Holy Schnitzel, da’s veggie?!
Als het aankomt op smaak en textuur zijn we allemaal terecht veeleisend. En daar maakt Valess een stokpaardje van. Door de unieke combinatie van gezonde melkvezels, specerijen en kruiden ontstaat een heerlijke smaak en stevige textuur. En laat het nu net die stevige bite zijn die Valess onderscheidt van andere vleesvervangers.
Met gepaste trots stelt Valess haar vier voedzame nieuwkomers voor, allen rijk aan calcium, proteïne, vezels én ze zijn stuk voor stuk super snel te bereiden. De vegetarische schnitzel bijt de spits af en komt meteen in twee varianten. De schnitzel met Gouda wordt de favoriet van elke kaasliefhebber. Wie geen zin heeft in kaas, is zonder twijfel verkocht aan de schnitzel tout court. Als lunch, avondmaal of apero, in de pan of uit de oven, met CrispySticks scoor je gegarandeerd en bovendien zijn ze makkelijk te combineren in allerlei gerechten. Het rijtje van vegetarische nieuwkomers wordt afgesloten met een burger, waardoor ook de burgerfans van de lekkere smaak en textuur kunnen genieten. Het nieuwe assortiment pronkt met een nutri-score A, en een nutri-score B voor de schnitzel met Gouda.
Veggie en flexi for the win
In België is het aantal flex- en vegetariërs in vier jaar tijd verdubbeld en daarmee rekent bijna één op de vijf Belgen zich ondertussen tot deze groep. Het valt dan ook niet te ontkennen dat de roep naar alternatieven voor vlees steeds harder weerklinkt. Alleen al in 2020 kende de markt van vleesvervangende producten een groei van maar liefst 22%. Dierenwelzijn, milieu en persoonlijke gezondheid zijn hiervoor de belangrijkste drijfveren.
“Voor veel consumenten vormt smaak nog al te vaak een barrière om eens te kiezen voor een vleesvervangend product. Net daar is Valess een absolute game changer. De kruiden, specerijen en textuur maken van Valess een écht lekker veggie product.” – Lieke Kersten, Brand Manager Valess
LESS afVAL
Naast een beduidend lagere CO2-voetafdruk zet Valess ook in op een gerecycleerde verpakking. De verpakking bestaat voor 60-70% uit gerecycleerd plastic en de kartonnen sleeve is helemaal recycleerbaar. Een circulaire toekomst is de ultieme ambitie: vanaf midden 2021 wil Valess overschakelen op 100% gerecycleerd én recycleerbaar plastic om zo de strijd tegen afval aan te gaan.
Het Valess-gamma is vanaf april verkrijgbaar bij Carrefour aan een adviesprijs van €3,19 voor de Valess Schnitzel en Burger en €3,39 voor de Schnitzel Gouda en Crispy Sticks.
Wist-je-datjes:
- In 2020 at de doorsnee Belg 8,8% minder vlees dan 10 jaar geleden (Statbel, 2019) • Vooral Belgen jonger dan 34 zijn vegetariër, terwijl 55-plussers in het algemeen sterker blijven vasthouden aan hun dagelijkse stuk vlees. (iVOX, 2018) • In steden is het vegetarisme populairder dan op het platteland. Brussel is hierin pionier met 4% veganisten en 7% vegetariërs. (iVOX, 2018) • 65% van twintigers en jonge dertigers is heel positief over het groeiende aanbod van vegetarische alternatieven. • Vooral in Wallonië is het aantal vegetariërs en veganisten de laatste jaren spectaculair toegenomen. • Algemene cijfers (iVOX, 2018): Vlaanderen: 3% vegetariër – 8% flexitariër – 1% veganist – • Wallonië: 9% vegetariër – 9% flexitariër – 1% veganist – • België: 7% vegetariër – 9% flexitariër – • In 2009 voerde Gent als eerste stad ter wereld een officiële wekelijkse Veggiedag in op donderdag “Donderdag Veggiedag”. Sindsdien zijn nationaal en internationaal veel steden dat voorbeeld gevolgd: Hasselt, Mechelen, Brussel, Los Angeles, Rio de Janeiro en Kaapstad.
Valess receptinspiratie
Valess Crispy Sticks met een gevulde zoete aardappel – 2 personen, bereidingstijd ca 45 minuten
Benodigdheden : 1 pakje Valess Crispy Sticks – 4 tortillawraps – ½ courgette – 1 rode paprika – 5 worteltjes – 1 klein blikje (150 g) rode bonen – 50 g veldsla – 1 lente-uitje – 4 el rode pesto – 4 el zure room – 3 el zonnebloemolie – peper en zout
Bereiding: 1.Verwarm de oven voor op 225°C. Was en droog de zoete aardappelen. Leg ze elk, met wat zout en peper, op een vel folie en pak ze in. Leg ze op het rooster in de hete oven en pof 45-60 minuten tot ze gaar zijn. – 2.Pel en snipper de knoflook. Snijd de paprika en de lente-uitjes in kleine stukjes. Giet de bonen af boven een schaaltje. Bewaar 3 el van het vocht. – 3.Verhit in een koeken- of hapjespan 1 el olie en bak hierin de paprika en stukjes lente-ui 3 minuten. Bak dan de knoflook 1 minuut mee. Voeg de bonen, 3 el van het bonenvocht en wat (cayenne) peper toe en warm alles 4-5 minuten zachtjes door. Proef en breng eventueel op smaak met wat zout. 4.Verhit in een pan met antiaanbaklaag 1 eetlepel olie en bak de Valess Crispy Sticks op middelhoog vuur om-en-om in max. 3 minuten krokant en goudbruin. Leg ze even op een stukje keukenpapier. 5.Leg Valess Crispy Sticks op 2 borden. Zet de aardappelen ernaast en snijd ze open. Vul ze met het bonenmengsel. Schep de zure room erbij, bestrooi met de groene lente-uiringen en knip er wat koriander of peterselie over. 6.Eet smakelijk!
Valess Gouda met gebakken krieltjes en groenten in tomatensaus – 2 personen, bereidingstijd ca 20 minuten
Benodigdheden: 2 Valess Gouda – 350 g krielaardappeltjes – 200 g broccoliroosjes – 6 worteltjes – 1 blikje tomatenstukjes – 2 el zonnebloemolie – 1 el Italiaanse kruiden – 2 teentjes knoflook – •peper en zout
Bereiding : 1.Maak de prei schoon en snijd deze in halve ringen. Snijd de worteltjes in plakjes. Snipper de knoflook. 2.Verhit een eetlepel olie in een wok, voeg de krielaardappeltjes, de prei, de worteltjes en de knoflook toe en roerbak dit 2 minuten. 3.Voeg de broccoli, tomatenstukjes, de Italiaanse kruiden en peper en zout naar smaak toe en laat het geheel op zacht vuur in ca. 5 minuten gaar worden. Roer zo nu en dan. 4.Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de Valess Gouda op middelhoog vuur in 4 minuten aan beide kanten goudbruin. 5.Serveer de Valess Gouda met de gebakken krieltjes in tomatensaus. 6.Eet smakelijk!
Valess Burger met biet en komkommer – 2 personen, bereidingstijd ca 35 minuten
Benodigdheden : 2 Valess Burgers – bagels (met sesamzaadjes) – 4-5 kleine aardappelen – 4 augurken – 2 gekookte rode bieten (kleine) – 2 bladeren Romana sla – 1 kleine rode ui – 1 komkommer – 1 el mayonaise (light) – •2 el tomatenketchup – 4 el olijfolie – peper en zout
Bereiding : 1.Snijd de gewassen aardappelen met een fijne schaaf in gelijkmatige dunne plakjes. Besprenkel de plakjes met olie, peper en zout. Verdeel ze op een bakplaat voorzien van bakpapier en plaats deze in een voorverwarmde oven (200°C) tot ze krokant en gaar zijn. – 2.Meng voor de saus mayonaise, ketchup, peper en zout. – 3.Snijd de biet, rode ui, komkommer en augurk in plakjes. – 4.Verhit 2 eetlepels olie in een pan met antiaanbaklaag en bak de Valess Burger op middelhoog vuur om en om in 4 minuten goudbruin. Bak de opengesneden broodjes op de platte kant kort mee in de pan. – 5.Verdeel de sla over de onderste helft van de broodjes en leg hierop de bietenplakjes. Plaats hierop de krokante burgers. Top het geheel met uienringen, komkommer en augurk. – 6.Sluit het broodje af met de saus en de broodkapjes en serveer de aardappelchips ernaast. – 7.Eet smakelijk!
www. valess.be