Ontdek onze lente-/zomerselectie voor 2022, waarbij we telkens één Belgisch seizoenproduct koppelen aan één Elzaswijn voor vier smaakvolle pairings.
Het is begin maart en onze goede voornemens zijn door de lange winter al wat afgezwakt. Nog even volhouden, de lente is in zicht en samen met de natuur zullen ook wij weer opleven! Bovendien inspireren de langere dagen ons om gezonder en bewuster te eten. Om op de goede weg te blijven en toch ook te genieten van heerlijke maaltijden, gaat er niets boven een gevarieerde selectie Elzaswijnen die uitstekend samengaan met de lente-zomerkalender van seizoensgebonden groenten en fruit uit eigen land.
We zouden iedere dag vijf stuks fruit en groenten moeten eten … Oké, maar dan wel in combinatie met de finesse en frisheid van een wijn uit de Elzas, een regio die een voortrekkersrol vervult op het gebied van biologische landbouw en duurzame wijnbouw. De Elzas blijft trouw aan haar traditie van respect voor de natuur en aan haar veeleisende knowhow en weet de intensiteit van haar terroirs in perfecte overeenstemming te brengen met de onze. En dus dansen we op het ritme van de seizoenen en reppen we ons naar onze moestuin om ons mandje te vullen met witloof, asperges, radijzen, aardbeien en veldsla. Van maart tot september maken we je het graag wat gemakkelijker door je vier authentieke en bewuste zintuiglijke ervaringen aan te bieden met heerlijke producten van bij ons!
De fantasie is een eeuwige lente, en dat geldt zeker voor de Elzas met haar onvergelijkbare aroma- en smakenpalet.
Witloofsalade met krokante chorizo & Sylvaner d’Alsace – Een levendige, lichte en verfrissende witte wijn.
Deze pairing beantwoordt onze eerste lentegevoelens met een vleugje bitterheid dat kenmerkend is voor moeilijk te combineren witloof. Deze vlezige en knapperige groente gaat heel goed samen met de crunch van een droge en delicate Sylvaner d’Alsace. Het resultaat is een vloeiende dialoog vol frisheid, die wordt versterkt door de pikante en krokante toetsen van de chorizo. Sylvaner is van nature spontaan en licht. Het is een ‘dorstlessende’ wijn met een discrete, subtiel florale fruitigheid, om heel eenvoudig van te genieten in combinatie met fijne vleeswaren en rauwkost. Sylvaner kan vinaigrettes perfect de baas en geeft de meest creatieve lentesalades een fijne plantaardige toets.
AOC Alsace Sylvaner ‘Collection privée’ van bij Kuehn
Zicht Strogeel met groene accenten – Geur Wit fruit, witte bloemen en toetsen van abrikozengelei en roze peper – Smaak Zuiver en delicaat, opgebouwd rond een mooie frisheid – Priis: 7,10 € bij Nicolas / nicolas.com
Gebakken asperges & Muscat d’Alsace – Een droge en intens fruitige witte wijn.
Geen enkele Vin d’Alsace belichaamt de vreugde en bezieling van de lente beter dan een Muscat. In tegenstelling tot zoete Muscat uit het zuiden van Frankrijk is deze wijn droog en delicaat, met een heldere en frisse textuur. Vanaf april kun je ‘m combineren met fijne asperges uit onze contreien, om de bittere toets van de asperges te verzachten met de licht fruitige toets van de wijn. Onze Belgische asperges zullen de meeste wijnen destabiliseren, maar met een Muscat d’Alsace zullen ze met plezier hun verfijnde bitterheid willen delen, of je ze nu maakt op Vlaamse wijze of met hollandaisesaus.
Geïnspireerd door de spontane toetsen van deze lentewijn, stellen we hier een gekarameliseerde variant voor op basis van dunne plakjes gerookt spek (of Ardense ham) en sesamzaadjes. In mei leggen alle vogels een ei, en dus serveren we er vers geplukte veldsla bij, bestrooid met verkruimeld hardgekookt ei, helemaal op z’n Vlaams!
AOC Muscat d’Alsace van bij Wolfberger
Zicht Goudgeel – Geur Verse knapperige druiven en subtiele muskaattoetsen – Smaak Soepele en frisse en frisse aanzet met een lange aromatische afdronk – Priis: 7,69 € bij Cora
AOC Alsace Riesling bio van bij Cattin
Zicht Lichtgeel – Geur Citrus en bloemen – Smaak Mooie levendigheid, citrus (citroenzeste) en lichte mineraliteit. – Priis: 7,99 € bij Carrefour
Recept: https://www.vinsalsace.com/en/dinner-is-served/recipies/asperges-au-four/
Maatjes met radijzen en roze peper & riesling d’alsace – Een frisse en elegante droge witte wijn.
De radijs is een wortelgroente die het moestuinseizoen inluidt. Radijzen vallen vooral in de smaak omwille van hun pikante toets. Hier combineren we ze graag met een andere ster van bij ons: maatjes! Deze rauwe, gezouten en gefermenteerde jonge haring heeft een romige textuur en een zoetzure smaak. Zowel radijzen als maatjes kunnen gemakkelijk worden geserveerd met een Riesling, die deze foodpairing zal versterken met zijn evenwicht en voortreffelijke levendigheid. Tip van de chef: voeg wat blokjes groene appel toe, die in combinatie met de fijne aciditeit van deze typische Elzaswijn voor een subtiel en smaakvol geheel zullen zorgen.
Voor een ecologische en esthetische knipoog neem je er een inmaakpot bij, haal je vers geplukte radijzen uit je moestuin en werk je met laagjes voor een gegarandeerd effect: maatjes, fijngesneden radijzen en ajuin, blokjes groene appel, een snuifje roze peper en platte peterselie. Een tijdloos tussendoortje volgens het ‘zero waste’-principe, dat milieuvriendelijk én uitstekend voor de gezondheid is.
Deze zomer zal de Elzas onze contreien kleuren met haar rode en witte frisheid.
Salade van rucola, aardbeien, basilicum en Parmaham & lichtrode Pinot Noir d’Alsace (of Pinot Blanc) – Een frisse en subtiel fruitige rode wijn.
Op warme zomerdagen doen we niets liever dan gezellige momenten delen met vrienden en familie, rood fruit eten en picknicken op het gras. Het leek ons dan ook logisch om een ode te brengen aan de dikke, sappige en smaakvolle aardbeien uit Wépion. In een salade gaan ze prachtig samen met de aroma’s – en de kleur! – van een lichte Pinot Noir.
Hoewel de Elzas vooral bekend is om haar witte wijnen, is de Pinot Noir eigenlijk een erfenis uit het verleden, die steeds meer succes kent. Je kunt ‘m op kamertemperatuur drinken rond een geïmproviseerd zomerbuffet voor eenvoudige maar geslaagde pairings. En als rood je kleur niet is, smaakt ook een Pinot Blanc er prima bij. Deze zachte, lichte witte lentewijn kun je gemakkelijk combineren met al je zomerse gerechten.
Rood – AOC Alsace Pinot Noir van Domaine André Blanck
Zicht Lichtrode kleur – Geur Kirsch, aalbes en framboos – Smaak Frisse aanzet, goed evenwicht met de tannine. Aroma van rood fruit dat eindigt op een kruidige toets met een vleugje vanille. Een heel frisse, harmonieuze en lichte wijn met een aangename afdronk – Priis: 8,79 € bij Cora
Wit : AOC Alsace Pinot Blanc S van Domaines Schlumberger
Zicht Lichtgeel – Geur Intense aroma’s van acacia en appel – Smaak Veel body met een afgemeten aciditeit en soepele tannines. – Gemiddelde smaak van acacia en appel – Priis: 9,99 € bij Delhaize