Het Gastronomisch Gilde is de grootste Nederlandse vereniging voor professionals en aanstormend talent in de Nederlandse Gastronomie. De branche is continue in ontwikkeling en daarom is de focus van de wedstrijden verlegd. Florentine Rijkmans van Horecava zegt hierover: “Juist nu is het belangrijk om het beroep van kok te herwaarderen en zo meer jongeren geïnteresseerd te krijgen in dit mooie vak. Deze vernieuwing zal hier zeker aan bijdragen.”
Gastronomisch Gilde slaat samen met haar partners HANOS, Horecava, Gastvrij Rotterdam en Food Inspiration een nieuwe weg in. Het wedstrijdkoken krijgt weer het podium dat het verdient. Er is ruimte voor jong talent maar ook bestaand talent wordt zeker niet vergeten.
Een belangrijke verandering is dat deelnemers aan de HANOS Gouden Koksmuts, ook wel bekend als het NK Koken, koks zullen zijn tussen de 21 en 29 jaar vanaf niveau 4. Hiermee wordt er teruggegaan naar de oorspronkelijke opzet van de HANOS Gouden Kokmuts: “een springplank voor een succesvolle culinaire carrière”. Na de voorronde op Gastvrij Rotterdam zal de finale van deze prestigieuze prijs op de Horecava 2023 uitgevochten worden. Het NK jonge koks is met deze wijziging overbodig geworden.
Nieuwe wedstrijd “100% plantaardig” start op Horecava
Plant based is een belangrijke trend in de horeca. Het Gastronomisch Gilde herkent dat en heeft de wedstrijd “100% plantaardig” in het leven geroepen. De voorronde van deze wedstrijd zal plaatsvinden op Horecava 2023. De winnaar wordt uitgeroepen op Gastvrij Rotterdam.
De data op een rij: 19 september 2022 – Voorronde HANOS Gouden Koksmuts – Gastvrij Rotterdam; 9 januari 2023 Finale HANOS Gouden Koksmuts Horecava 2023; 10 januari 2023 NL Leermeester-Leerling Horecava 2023; 11 januari 2023 Voorronde 100% plantaardig wedstrijd Horecava 2023; 12 januari 2023 Dobla Pastry Battle Horecava 2023; 18 september 2023 Voorronde HANOS Gouden Koksmuts Gastvrij Rotterdam; 19 september 2023 Finale 100% plantaardig wedstrijd Gastvrij Rotterdam.