Zoals veel dorpen in de regio produceert Beaumes de Venise al wijn sinds de Romeinse tijd, maar zijn bijzonderheid komt voort uit de productie van een natuurlijke zoete wijn. Plinius de Oudere (23-79) schreef: “In Balme wordt al heel lang muskaat verbouwd en dat levert een opmerkelijke wijn op”. Sindsdien heeft de geschiedenis van Muscat de Beaumes nooit stilgestaan: de Muscat-wijngaard leverde aan paus Clemens V in Avignon, daarna proefden de grote mannen van het koninkrijk, waaronder Henri IV, Muscat.
Op het Domaine des Bernardins zijn we aan het begin van de 19e eeuw begonnen met het maken van wijn. Het voormalige eigendom van de Bernardins monniken werd omgevormd tot een wijndomein. Een fles Muscat uit 1847 in ons bezit getuigt van de ouderdom van het domein. De heer Louis Castaud was de eerste die zich zorgen maakte over de bijna verdwijning van de traditionele productie van het dorp en verkreeg in 1945, na 10 jaar werk en volharding, de benaming Muscat de Beaumes de Venise.
Zijn familie liet het Domaine des Bernardins bloeien door knowhow en traditie te combineren. Vandaag neemt zijn dochter Renée Castaud nog steeds deel aan het leven van het Domaine. Haar kleindochter Elisabeth, haar man Andrew Hall en hun zoon Romain maken deze wijn die deel uitmaakt van de familiegeschiedenis.
“Voor uw plezier, onze wijn is gerijpt met de grillen van de seizoenen. Haar elegantie is haar eigen. Zijn vuur, zijn sap en zijn boeket geven hem liefde. Hij straalt een zachte charme uit die een zachte, harmonieuze indruk maakt in de mond. Het spreidt dan al zijn rondheid uit in een prachtige pauwenstaart. Heerlijk, zijn fluwelen broek glijdt onopvallend langs de keel en betovert dan het midden van onszelf in een gulle en wulpse streling. Het loopt goed af.” Louis Castaud, stichter van de AOC Muscat de Beaumes de Venise, vader en grootvader van de huidige eigenaars.
Het landgoed
Er zijn geen grote wijnen zonder grote druiven. De wijngaard en het terroir zijn de essentie van onze wijnen. Dit is waar alles begint en waar wij ons het hele jaar door op concentreren. Het meeste werk wordt met de hand gedaan. Vijf fulltime medewerkers werken in de wijngaard, plus seizoensgebonden teams tijdens de groene oogst en de oogst om het beste in onze wijnstokken naar boven te halen. Handwerk en belangstelling voor elke wijnstok zijn essentieel. Het snoeien, ontbotten, opbinden, verwijderen van bladeren en oogsten gebeurt met de hand en met zorg.
De bodem wordt onderhouden door traditioneel ploegen. Organische meststoffen worden gemaakt van druivendraf. Het landgoed werkt en respecteert de nationale norm van “geïntegreerde landbouw”. Wat gewasbescherming betreft, gebruiken wij alleen fytosanitaire producten wanneer dat noodzakelijk en gerechtvaardigd is en door de behandelingen op passende wijze te splitsen, zodat de gebruikte hoeveelheden producten tot een minimum worden beperkt. Wij geven de voorkeur aan culturele en biologische methoden om het gebruik van fytosanitaire producten zoveel mogelijk te beperken. Grassing van de bodem, ontbladeren van de wijnstokken, behoud van de biodiversiteit aan de rand van het perceel: olijfbomen, amandelbomen, rozemarijnbomen, kappertjesbomen en cipressen.
Enkele cijfers : Rood: 8 hectare aangeplant met Grenache 60%, Syrah 25%, Cinsault 5%, Mourvèdre 5%, Marsanne 3%, Grenache Blanc 2%. Witte wijnen: 17 hectare. Muscat à petits grains blancs 75%, Muscat à petits grains noirs 25%. Met respect voor traditie en het gebruik van de beste technologie zetten Andrew Hall, Cellar Master, en zijn zoon Romain Hall, Oenoloog, de familietraditie voort.
Op de proeftafel:
AOC Beaumes de Venise
Domaine des Bernardins 2021 – Assemblage 60% Grenache, 25% Syrah, 6% Marsanne, 5% Mourvèdre, 4% Grenache blanc – 14% alc vol – gemiddelde leeftijd ranken 50 jaar – oppervlakte 5.50 ha – rendement 38hl/ha – degustatietemperatuur 18° C – bewaarpotentieel 8 à 10 jaar.
Beaumes de Venise is een elegante wijn die prachtige aroma’s ontwikkelt van rood fruit, verse peper en zwarte bessen. De klimatologische wisselvalligheden van het jaar hebben het werk in de wijngaard verstoord. De vorst spaarde de wijngaard niet, met een historisch oogstverlies van 30 tot 40%, afhankelijk van de druivensoort, en een vertraging van de rijpheid met 15 dagen ten opzichte van 2020. Dit atypische wijnjaar met weinig volume zorgde anderzijds voor wijnen van zeer goede kwaliteit, gulzig en fris.
Bodem: zachte kalksteen met molasse zandgebieden. Het meeste werk wordt met de hand gedaan. De bodem wordt onderhouden door traditioneel ploegen. De mest is gebaseerd op druivendraf. Het landgoed werkt en respecteert de nationale norm van duurzame landbouw, dit met voorkeur aan biologische landbouwmethoden om het gebruik van pesticiden zoveel mogelijk te beperken. De wijngaarden worden begraasd, de wijnstokken worden ontbladerd en uitgedund en aan de rand van het perceel wordt de biodiversiteit in stand gehouden: olijfbomen, amandelbomen, rozemarijnbomen, kappertjesbomen en cipressen.
Op het landgoed worden twee rode wijnen geproduceerd. Dit zijn terroirwijnen gemaakt van twee typische Côtes du Rhône-druivenrassen: Grenache en Syrah. Wij volgen geen bepaald wijnbereidingsrecept, maar zijn voortdurend op zoek naar manieren om het terroir en de bijzonderheid van het oogstjaar tot uitdrukking te brengen. Zonder te ver te gaan in de richting van over-rijping en over-extractie, zijn de frisheid van de wijn en zijn evenwicht essentieel voor ons.
Tijdens een vatting van 15 dagen in betonnen tanks proberen we de tannines en anthocyanen, die essentieel zijn voor de structuur en de kleur van de wijn, voorzichtig te extraheren. Tijdens het rijpingsproces is er geen contact met hout. Hierdoor komen de kenmerken van ons terroir vrij naar voren.
Mooie heldere en briljante violette kleur. De neus is fris met tonen van kleine rode vruchten, de mond houdt dit aromatisch geheel en evolueert dan naar de volheid en kracht met peperige en kruidige tonen. Evenwichtige structuur met lekker zijdezachte tannines en een mooie frisheid in de afdronk. Aan tafel gaat deze wijn goed samen met rood vlees, wild en kaas.
AOC Muscat Beaumes de Venise 2021
De klimatologische omstandigheden verstoorden het werk van de wijnmaker. De vorst zorgde voor een historisch oogstverlies van 30 tot 40%, afhankelijk van de druivensoort, en een vertraging van 15 dagen in de rijping ten opzichte van 2020. Dit atypische wijnjaar met weinig volume zorgde nochtans voor wijnen van zeer goede kwaliteit. De Muscat 2021 heeft een duidelijke aromatische concentratie en zijn zuurgraad, een kenmerk van dit wijnjaar, vormde een goede basis voor de rijping.
Geteeld op zachte kalksteenbodems afgewisseld met zandsteengebieden van zandige melasse gebeurt de teelt grotendeels met de hand. De bodem wordt onderhouden door traditioneel ploegen. Organische meststoffen worden gemaakt van druivendraf. Het landgoed werkt en respecteert de nationale norm van “geïntegreerde landbouw”. Het gebruik van fytosanitaire producten wordt zoveel beperkt , bodembewerking, ontbotten en bladverwijdering van de wijnstokken, instandhouding van de biodiversiteit aan de rand van het perceel.
Na een handmatige oogst persen we de druiven om de gisting in vloeibare fase uit te voeren. Zonder toevoeging van gist controleren we de alcoholische gisting door de temperatuur te regelen. De vinificatie van Vin Doux Naturel vereist dat de gisting wordt gestopt om de zoetheid van de druiven te behouden. Het evenwicht van de wijn wordt bepaald tijdens de mutage. De wijn rijpt 6 maanden in roestvrijstalen tanks voordat hij wordt gebotteld.
Druivenrassen: Muscat à petits grains blancs: 75 % – Muscat à petits grains noirs: 25%. Oppervlakte 17 ha, wijnranken van gemiddeld 50 jaar – rendement 30 hl/ha – productievolumen 435 hl – alc vol 15% – suikerresidu 110 g/l – degustatietemperatuur 8° C
In het glas een licht goudgele kleur met intense glinsteringen . In de neus mooi fruitig en gulzig. Opent met tonen van abrikoos en rijpe peer, delicate bloemige noten. In de mond rijk en ruim, zeer gulzig. Aangename fruitige hints, prachtige afwerking.
Deze Muscat begeleidt perfect aperitieven en desserts. Hij wordt ook gewaardeerd met ganzenlever, harmonieert met een roquefort kaas en straalt voluit zijn persoonlijkheid met chocolade uit.
Muscat de Beaumes-de-Venise is een zoete wijn met een mooie frisheid en een betoverend aroma van roos en abrikoos.
Beaumes de Venise : 1. Wijnregio 27 okt – BdV 2 : Domaine de la Pigeade – 30 okt – BdV 3: Domaine de Pieblanc 1 nov – BdV 4: Domaine de Durban 4 nov – BdV 5 Domaine Demoiselle Suzette 6 nov – BdV 6 Rhonéa 8 nov – BdV 7: Domaine des Garances 11 nov – BdV 8: Domaine des Bernardins 13 nov – BdV 9 : Xavier Vins 15 nov – BdV 10(slot) : Gastronomische pairing 18 november