VAN 7 TOT 27 NOVEMBER
De creatieve, inspirerende en energieke wijnbouwsters uit Bordeaux zetten zich met hart en ziel in om mee te bouwen aan de toekomst van Bordeaux als wijnstreek. Deze geëngageerde Strong Women gaan door, passen zich aan en gaan uitdagingen aan met hun overtuigingen, passie, lef, enthousiasme en inzet. Zowel samen als individueel experimenteren en innoveren deze vrouwen en zorgen ze voor levenslust en creativiteit in de wijngaard, in de wijnmakerij en in hun contact met de consument.
Hun doel: moderne en elegante kwaliteitswijnen produceren met respect voor mens en natuur. Om hen in de kijker te plaatsen, organiseert Les Vins de Bordeaux van 7 tot 27 november de tweede editie van het event ‘Strong Women, Belgian Food, Big Bordeaux Bottles.’
Op verschillende locaties in België stellen 12 vrouwelijke chefs, sommeliers en restauranteigenaars, de wijnen van 11 wijnbouwsters uit Bordeaux voor, die voor de gelegenheid gepaired worden met iconische Belgische gerechten. En het zijn niet zomaar de eerste de beste wijnen! Ze worden geserveerd in double magnums, een zeldzaam flesformaat van 3 liter dat indruk maakt.
DE BORDEAUXWIJNEN ZIJN OP DREEF!
Dit jaar werden de deelnemende restaurants geselecteerd omdat ze een eerbetoon brengen aan de tijdloze Belgische keuken en typische gerechten serveren die ons na aan het hart liggen. Gedurende het hele event serveert ieder restaurant een iconisch Belgisch gerecht of zijn ‘signature dish’ met een glas Bordeauxwijn erbij.
Voor de keuze van hun wijnen zakten de Belgische Strong Women begin september van dit jaar af naar Bordeaux. Deze reis doorheen de wijngaarden was voor hen een uitstekende gelegenheid om elkaar te leren kennen, ervaringen uit te wisselen en wijnen van verschillende AOC’s in Bordeaux te degusteren. Moderne, verrassende wijnen die zowel hun terroir als de unieke persoonlijkheid van de wijnbouwsters uit Bordeaux weerspiegelen.
De Strong Women uit Bordeaux
Sarah Simon: Domaine de Saint-Amand: 2021, AOC Bordeaux blanc; L’Exception de Saint Amand; 2018 en 2020, AOC Bordeaux rouge; Domaine de Saint-Amand 2019, AOC Bordeaux rouge
Sylvaine Fournier – Château de Bonhoste : Château de Bonhoste 2021 AOC Bordeaux blanc, Château de Bonhoste 2020 AOC Bordeaux supérieur rouge
Marie Caroline Rozier: Château des Arras: Cuvée Clos d’Elles 2021, AOC Bordeaux blanc; Le Blanc des Arras Cuvée Gaia; 2021, AOC Bordeaux blanc Cuvée Hestia 2018, AOC Bordeaux Supérieur
Hélène Kopp Soual : Château du Retout; Château du Retout 2016, AOC Haut Médoc
Bénédicte Hubau – Château Moulin Pey-Labrie : 2011 en 2016, AOC Canon Fronsac
Eléonore Pairault – Château Teynac: 2016 en 2019, AOC Saint-Julien
Sabine Silvestrini – Vignoble Silvestrini : Domaine de la Pointe 2016, AOC Pomerol
Hélène Ponty – Château Grand Renouil: L’an Clos 2020, AOC Bordeaux rouge : Château du Pavillon 2018, AOC Bordeaux rouge
Claire Millour – Barton et Guestier : Thomas Barton 2020, AOC Graves blanc
Claire Dorland-Clauzel – Vignes secrètes : Château Le Clos du Merle 2018, AOC Côtes de Bourg; Château La Tuilière Tradition 2018, AOC Côtes de Bourg
Laurence Dupuch – Château Sainte-Marie: Château Sainte-Marie cuvée Vieilles Vignes 2021, AOC Entre-Deux-Mers
De Strong Women uit België
Lotte Vanderyse – Zaakvoerder – Damse Poort; Caroline Pruvost – Eigenaar – Terminus; Elke Pillen – Chef – Caricole; Anne Huyghelier – Chef en zaakvoerder – De Kroniek; Nele Smet – Zaakvoerder – Meme Gusta; Claude Hennes – Zaakvoerder – Restaurant de la Forêt; Natasja Van Linden – Zaakvoerder – Mezzanine by De Arme Duivel; Jana Leinders – Sommelier – Invicible; Juliette Rocher – Sommelier en zaalverantwoordelijke – Fripon; Charlotte Desimpelaere – Zaakvoerder – Den Engel; Sandrina Leite Pereira – Chef en zaakvoerder – Flambant Boeuf; Nerdjivane Oguz -Zaakvoerder en zaalverantwoordelijke – Coeur de Boeuf