Beaumes de Venise – Domaine Demoiselle Suzette – BdV 5/10

Midden de scilderachtige Dentelles de Montmirail in de schaduw van de Mont Ventoux vinden we Richards landgoed Domaine Demoiselle Suzette. Een klein landgoed van 10ha, waar Richard alle wijnstokken stevig in handen houdt.

Richard durft wel eens te beweren dat hij letterlijk en figuurlijk alle wijnstokken in handen heeft en dus precies weet wat elk van hen nodig heeft. Afhankelijk van deze noodwendigheden gebruikt hij de nodige producten en komt tot een ecologische teeltmethode waarbij hij ook oog heeft voor de uitstoot van broeistofgassen. In deze persoonlijke filosofie, verafschuwt Richard het woord “bio”. De algemene regels zijn veel te streng en houden nauwelijks rekening met de reeële situatie, simulaties zijn volgens hem mooi waar enkel een wetenschappelijke tool.  Bio betekent voor hem dat op langere termijn bepaalde planten en gewassen zullen verdwijnen gezien noodzakelijke voedselelementen zullen verdwijnen.

Richard leeft dan ook letterlijke en figuurlijk te midden zijn wijngaarden, kent symbolisch elke wijnrank en weet precies wat deze nodig heeft, met precieze aandacht verzorgt hij elke plant en gaat ecologisch reageren via verantwoorde teeltmethodes.

Richards visie wordt niet alleen weerspiegelt in een volledig manuele oogst, maar ook in de etikettering geeft hij een kleurige draai aan het imposante reliëf van de Dentelles de Montmirail, reliëf dat zich vanop zijn domein in geuren en kleuren ontplooit.

Op de proeftafel

AOC Beaumes de Venise 2021

Assemblage van 75% Grenache noir en 25% Syrah, vroege oogst (einde juli) om voldoende concentratie te behouden – 15% alc vol – label Agriculture raissonnée- productievolume 210 hl

Ranken groeien op en trias bodem in Suzette, na de manuele ‘groene’ oogst worden de druiven ontsteeld met maceratie en vinificatie in inox.

Leuke rode kleur met mooie fruitige aroma’s en lange karaktervolle afdronk. Harmonieuze tannines combineren de authenticiteit met zwart fruit en een vleugje zoethout. Mooie terroirwijn met gespierde essenties en subtiele hints van olijventapenade.

AOC Muscat Beaumes de Venise 2020

Een 100% wijn van Muscat petits grains druiven – 15% alc vol – manuele oogst met label Agriculture raisonnée.

Een mooie natuurlijke zoete wijn, getooid met leuke toetsen van wit fruit en delicate hints van citrusvruchten, die je in alle omstandigheden zal verleiden.

Souvenir d’été 2021

De tonen van wilde aardbeien en de frisheid van deze wijn begeleiden uw zomerse maaltijden of herinneren u aan hun charme en smaak.

Intense Sensatie 2021

Deze wijn biedt een subtiele neus van wit fruit en bloemen. Met een mooie frisheid in de mond zal hij uw aperitief en visgerechten elegant begeleiden.

Délice des Sens 2021

Met een sensuele complexiteit van noten, gedroogde abrikozen en ananas biedt deze combinatie een wijn met een bijzondere frisheid en een delicate mineraliteit.

Statement : “Mijn definitie van wijn en leven is: Delen, plezier, vrijgevigheid. Er wordt gezegd dat je de ziel van de wijnmaker in zijn wijn kunt zien. Richard”

Beaumes de Venise : 1. Wijnregio 27 okt – BdV  2 : Domaine de la Pigeade – 30 okt – BdV 3: Domaine de Pieblanc 1 nov –  BdV 4: Domaine de Durban 4 nov –  BdV 5 Domaine Demoiselle Suzette 6 nov – BdV 6 Rhonéa 8 nov – BdV 7: Domaine des Garances 11 nov – BdV 8: Domaine des Bernardins 13 nov – BdV 9 :  Xavier Vins 15 nov – BdV 10(slot) : Gastronomische pairing 18 november