Aperokrans met groenten en Parmaham

Een aperokrans is een super leuk, lekker en eenvoudig idee waarmee men ongetwijfeld zijn gasten kan verrassen.

Een mooie, overheerlijke aperokrans met geroosterde groentjes, mozzarella en Parmaham staat mooi o elke tafel, en niet alleen tijdens de eindejaarsfeesten. Met dit geweldig lekker creatief en ja ook feestelijk idee van Sandra Bekkari scoor je beslist!

Voedingscoach Sandra Bekkari begeleidt al zo’n 25 jaar mensen naar een gezonde levensstijl. Ze is auteur van verschillende boeken, waaronder de reeks bestsellers “Nooit meer diëten”; ze heeft haar eigen TV programma “Open Keuken” en met haar Sana 7-stappenplan inspireerde ze al heel wat mensen …Sana betekent gezond, het belangrijkste is dat de basis van je maaltijd uit groenten bestaat. Je kan alles eten, maar vertrek van de groenten uit en vul dan aan.

Uit deze gedachtengang is Sandra vertrokken en heeft zij voor het Consorzio del Prosciutto di Parma een lekker, creatief en makkelijk samen te stellen idee uitgewerkt, waarmee je je gasten, vrienden en familie kan verrassen tijdens een leuke en/of feestelijke apero. Ze bedacht een aperokrans met auberginecrème als basis, geroosterde groenten, mozzarella en Parmaham.

“Ik hou van de milde en licht zoete smaak van prosciutto di Parma. Het is een heel pure ham rijk aan onverzadigde vetzuren die perfect in mijn keuken past. Heerlijk in combinatie met zongerijpte tomaten, zuiderse groenten zoals courgettes en aubergines, maar ook in combinatie met pesto of als jasje rond een stukje vis of kip. Je kan er alle kanten mee uit.” : Sandra Bekkari.

Aperokrans met groenten en Parmaham

Ingrediënten voor 4 personen:

1 portie aubergine crème (recept zie hieronder), 1 kleine bloemkool, in roosjes, geroosterd, 4 kleine wortelen, gehalveerd in de lengte, geroosterd, 1 kleine aubergine, in schijfjes, gegrild, 1 kleine (gele) courgette, in schijfjes, gegrild, 75 g mozzarellaparels, 75 g olijven, 1 el pijnboompitten, geroosterd, 3 sneetjes parmaham, gehalveerd en tot roosjes gerold, Handvol platte peterselie.

Aubergine creme: 1 aubergines, 1 teen knoflook, 1/2 tl komijnzaad, 1/2 el tahini, sap van 1/2 citroen, scheutje olijfolie, 1/4 tl gerookte-paprikapoeder, 1 mespunt cayenne, zout

Bereiding :

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aubergine overlangs open. Maak inkepingen in het vruchtvlees. Pel de knoflook en snijd in plakjes. Stop de plakjes in de aubergine. Kruid met komijn, peper en zout. Leg de helften terug op elkaar. Wikkel in aluminiumfolie en laat 30 minuten garen. Haal de aubergines uit de folie en schraap het vruchtvlees eruit. Doe in een blender, voeg de tahini, het citroensap, een scheutje olijfolie toe en mix tot een romige dip. Kruid met gerookt paprikapoeder, cayenne en zout.

Rooster ondertussen (20 à 25 min) de groenten mee in de oven voor de aperokrans.

Maak een kring op het bord met de auberginecrème. Schik de groenten erop. Vul aan met mozzarella en olijven. Werk af met pijnboompitten, Parmaham en peterselie. Serveer! Deze aperokrans staat mooi op elke (feest)tafel!