Restaurant Yust maakt integraal deel uit van het gelijknamige hotel in de Antwerpse Cuvelierstraat en ligt amper enkele stappen van de historische brouwerij De Coninck en het koning Albertplein.
YUST is een vernieuwend, dynamisch en flexibel ‘hospitality’concept in Antwerpen en Luik dat korte en lange verblijven combineert met events, gastronomie en lokale cultuur. Met zijn ruim aanbod kamers en formules wil YUST een internationale ervaring bieden die gasten inspireert en verbindt.
Food consultant en chef-kok Laurens Jasperse groeide op omringd door eten. Zijn eerste herinneringen zijn gezinsmomenten waar eten altijd centraal stond. In het Jasperse gezin hielpen de drie broers hun vader met het maken van verse pasta in de keuken of met het plukken van kippen voor het avondeten, in plaats van tv te kijken, want die was er niet.
Vandaag combineert hij zijn opleiding in de beeldende kunst en zijn passie voor reizen om zijn creaties te inspireren bij het horeca-concept YUST. Gedreven door creativiteit, verschillende keukens en lokale verse producten, zijn de seizoensgebonden menu’s van Laurens zelden hetzelfde. Hierdoor is YUST een must voor zowel lokale als internationale foodies. Toch is Laurens niet zo maar een chef die gewoonweg kookt, integendeel zoekt hij steeds nieuwe uitdagingen op die hij optimaal en met de nodige finesse ook in zijn keuken integreert.
Als chef maar ook als foodconsulent heft hij een voorliefde voor koffie. Een dagdagelijks product dat evenwel bijzonder veelzijdig is. Je kan het gewoonweg zien als een drankje met ontzettend veel smaakvariatie, maar het is evenzeer een kruid, een garnituur, een decoratieve vloeistof, kortom is koffie het product dat je er zelf van maakt.
Laurens geeft de keuken van Yust dan ook een tikkeltje inventiviteit, versheid en exotisme mee die perfect past bij het opzet van het hotel waar gasten van uiteenlopende culturen verblijven. Een ander streefdoel is het restaurant volledig los te koppelen van het hotel. Je kan er gewoonweg binnenlopen zonder de hotelaccommodatie aan te doen, dit is trouwens ook het geval voor bar Yust, zodat alle mogelijke drempelvrees verdwijnt. Laurens speelt met diverse initiatieven zoals moederdag, rooftoprestaurant, trouwens perfect in op de vraag van de ruime buurt om eigen ’Antwerpse’ ideeën te ondersteunen …
De tweede zondag van mei was niet moederdag, maar ook de opening van het rooftopgebeuren. Het volledige restaurantgebeuren van Yust verhuist trouwens eind juni, begin juli, voor zover het weer dit toelaat, naar het rooftop van het hotel.
Gasten hebben in restaurant Yust de keuze uit een 3-gangen lunch, 25€, of kunnen à la carte een keuze maken. ’s Avonds presenteert Laurens naast de à la carte suggesties een ‘share’-menu aan 35€, een ‘experience’-menu aan 49.5€ en een ‘big share experience’ à 69.5€ per persoon. Deze menu’s zijn overigens ook verkrijgbaar in een vegan uitvoering.
Wij kregen bij ons bezoek een voorproefje van het zomermenu. Als starters presenteert Laurens naast het zuurdesemboord en boter een leuke zilte oester met sjalot en pittige vinaigrette, een selecte vleeswaren, mooi gemarineerde sardientjes met garnituur van chili, citroen en boekweit en patatas bravas met aoli en subtiel gerookte tomaat Een mooi evenwichtige creatie met overvloedige smaaktoetsen en aangename aroma’s.
Het hoofdgerecht, een 6-delige selectie van kleine schoteltjes, startte met een burrata met bosbes en veldsla, pittig, aangenaam knapperig en toch smeuïg. Volgde een tartaar van rund, zwarte look, ansjovis en papadum, erg lekker. De bouchot mosseltjes met dille en dashi beurre blanc en szechuan peper gooide het over een andere boeg en verraste de smaakpapillen. Een mooie creatie van rode biet met garnituur van radijsjes en mierikswortel oogde ietwat exotisch terwijl zowel de krokante gnocchi met salie en olijfolie en de krokante rijst met boekweit en laab, rust brachten maar ook voor een leuke oosterse afsluiter zorgden.
Het dessert werd een delicate maar erg lekkere creatie van rabarber; komkommer en parfait van yoghurt naast een subtiele en zeer fijne expresso martini.
Een meer dan geslaagd voorproefje dat bij zomers weer op het rooftop, maar beslist ook in het restaurant, talloze fijnproevers in vervoering zal brengen.
Restaurant Yust – Coveliersstraat 2 – 2600 Antwerpen –tel 03- 302 30 20
Open van maandag tot zondag, behoudens dinsdag sluitingsdag, voor lunch van 12 tot 14 en voor diner van 18 tot 21u30, bar open van 18 tot 23 uur.
Culinaire commentaren:
Tasted4you: 2 minutes – delicate en subtiele aroma’s en smaaktoetsen
Evenwichtige en verrassende creaties
Aanrader
GaultMillau: 12/20