Uitbaatster Francesca Sterckx zette op 20 jarige leeftijd haar eerste stappen in de horeca in Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Hier leerde ze alle kneepjes van het vak en volgde ze een extra jaar specialiteitenrestaurant en wereldkeuken. Vervolgens heeft ze in Ter Groener Poorte in Brugge nog een jaar specialisatie patisserie – chocolaterie gevolgd.
Ze liep stages liep in binnen- en buitenland en kwam o.m. terecht in de keukens van onder andere Maison Bru (Wout Bru, Eygalières, Frankrijk) – MOO (Barcelona, Spanje) – Arrop (Valencia, Spanje) – – Hof ter Hulst (Hulshout, België). Na al deze opgedane kennis was ze werkzaam in een aantal sterrenzaken: De tuinkamer (Beerzel) – Het Eyckerhof.(Bornem chef De Becker) – ‘t Fornuis (Antwerpen chef Johan Segers).
Na 5 jaar begon ze aan een nieuwe uitdaging in haar carrière. Met de opening van haar eigen bistro Mistinguett heeft Fran een plek gevonden waar ze al die jaren ervaring op een creatieve manier kan omzetten in heerlijke gerechten. De bistro met een gezellig en modern interieur straalt gemoedelijkheid en sympathie uit. Kleine tafeltjes die makkelijk kunnen samengeschoven kunnen zowel voor intieme eettentjes als voor grotere groepen worden aangeboden. Het 3-gangenmenu op een krijtbord suggereert zowel bij het voorgerecht, hoofgerecht als desserts enkele keuzemogelijkheden. Het krijtbord heeft bovendien het voordeel dat het menu makkelijk aan de seizoenen of het marktaanbod kan worden aangepast. Dagverse ingrediënten en de leuke seizoenproducten zijn immers een streefdoel van Francesca die haar keuken dagvers en up to date wil houden.
Opmerkelijk is het feit dat Francesca haar kookkunst niet in alleen in Bistro Mistinguett wil aantonen maar evenzeer iedere Aarschottenaar en ook de mensen uit de ruime omgeving wil laten genieten van haar creativiteit en specialiteiten. Dankzij een automaat aan het Speelplein Bekaf, Bekaflaan 51, 3200 Aarschot, deelt Francesca haar kookkunst ook met diegene die nog steeds drempelvrees hebben om op restaurant te gaan. Elke dag doet zij haar uiterste best om 2 x per dag de automaat te voorzien van verse gerechtjes. Op de sluitingsdagen (zondag & maandag) kan dit beperkt zijn tot 1 x per dag.
De gerechten uit Bistro Mistinguett zijn evenwel niet beschikbaar in deze automaat. Francesca houdt het hier op meer traditionele en volkse gerechten die evenwel een hoge voedingswaarde meekregen. Er is keuze uit dagverse soep, tal van hoofdgerechten zoals Tortellini – venkel – tomaat – spinazie – ricotta; Spaghetti; Macaroni met kaas & ham; Ravioli met romige truffel; Quiche – prei – spek; Jagerschotel – gebakken appeltjes – gehakt – puree; Scampi – zachte curry – pasta – broccoli – kerstomaatjes; Wortelstoemp – Breydelspek – graanmosterdsaus; Pittige Mexicaanse saus – kip – paprika – rijst en Zoete aardappel – spek – ui – zure room – rucola. Er zijn eveneens enkele desserts voorradig naast taart. Elk van de gerechten geeft de samenstelling weer en ook de bereidingswijze met vervaldag.
Wij opteerden bij onze proeverij voor het suggestiemenu, asperges als voorgerecht en roggevleugel en steak als hoofdgerecht. Het aperitief, Champagne H Gouturbe, Ay, geschonken in de traditionele coupes, kreeg enkele knapperige hapjes mee. Het voorgerecht, de asperge fantasie, bood een geurige en kleurige schotel aan, partjes asperges knapperig gegaard werd getooid met lekkere croutons, fijngesnipperde spekjes en baden in een heerlijke botersaus. Niet alleen een aangenaam aroma maar ook bijzonder lekker, wist deze creatie alvast onze smaakpapillen te bekoren.
De mooie portie roggevleugel kreeg het gezelschap van karpertjes, perfect gestoomde krieltes en klein slaatje maar tevens een licht romige botersaus Een mooi evenwichtig en zeer lekker gerecht dat de kookkunst van Francesca in een mooi daglicht plaatst. Onze steak, een ribeye van Eifelrund werd zoals gevraagd mooi rosé gehouden, leuk korstje en botermals. Hij kreeg het gezelschap van een leuk slaatje, romige béarnaise en goudgele krokante frietjes. Ook hier mooi evenwichtig, fijn gedoseerd en overheerlijk. Gewoonweg een leuke aanrader. Bij de koffie enkele proevertjes die doen uitkijken om meer lekkers ui Francesca’s patisserie-ervaring te ontdekken.
Bistro Mistinguett – Gasthuisstraat 19 – 3200 Aarschot
Tel: 016 46 02 04 – info@mistinguett-aarschot.be – www.mistinuett-aarschot.be
Open van dinsdag tot vrijdag van 12 tot 14 uur en van 18 tot 21 uur, op zaterdag open van 18 tot 21 uur. Zondag en maandag gesloten.
Culinaire commentaren:
Tasted4you. ; 2 minutes – gezellige bistro – dagverse bereidingen – evenwichtige opbouw boordevol smaaktoetsen – seizoenspecialiteiten.
Gault Millau: 13/20 – 1 koksmuts- chef gevormd door artisanaal geïnspireerde chefs