Julie Nullens zal voor de tweede keer op rij België vertegenwoordigen tijdens het Wereldkampioenschap Beste Bartender van 28 november tot 2 december in Rome
De 60ste editie van de Nationale Bartender Wedstrijd van de UBB – Union of Belgium’s Bartenders – vond in The Dominican te Brussel, plaats. De beste bartenders van het land streden om de titel “Beste Bartender van België 2023”. De winnaar zal deelnemen aan het Wereldkampioenschap van de IBA – International Bartenders Association – dat van 28 november tot 2 december in Rome zal plaatsvinden.
Beste Bartender van België 2023 : Julie Nullens – Le bar à Ju, Sprimont – De tweede plaats : Edwin Fernando Bravo Vega – The Dominican, Brussel – De derde plaats : Daniel Papageorgiou – La Fourmilière, Brussel.
De 2023 editie van de Nationale Bartender Wedstrijd werd naar een ander niveau gebracht met nieuwe toetspunten. De productkennis en technische vaardigheden van de bartenders werden dus eveneens op de proef gesteld op vijf verschillende niveaus: Een schriftelijke test in het Engels over generale bar kennis – Een blinde olfactorische test – waar 5 barproducten moesten worden herkend – De creatie van een signature cocktail – 5 identieke glazen in maximaal 7 minuten – Een mondelinge presentatie van deze cocktail in het Engels – • Een snelheidstest – 3 internationale cocktails volgens 3 bereidingsmethodes (shaker, mengglas en rechtstreeks in het glas).
Tijdens het IBA (International Bartenders Association) Wereldkampioenschap beste bartender in Rome van 28 november to 2 december 2023, zullen 64 bartenders die de 64 lidstaten van de IBA vertegenwoordigen tegen elkaar strijden voor de titel van IBA Wereldkampioen!
Julie Nullens (Le bar à Ju, Sprimont) – Cocktail « DOLCE VITA » : kerstomaatjes 4, Basilicumblaadjes 10, Limoensap 1 cl, Falernum likeur, MARIE-BRIZARD 2 cl, Grappa, NARDINI 4 cl en Double Lemon Tonic, DOUBLE DUTCH 8 cl.
Tweede plaats : Edwin Fernando Bravo Vega (The Dominican, Brussel) – Cocktail « MAGIC LIFE »: Framboos, FRUIT MIXER ANDROS 3 cl, Mint Cordial « huisgemaakt » 1,5 cl, Frambozen Eau de Vie, MASSENEZ 3 cl, Rum, COLON SALVADORENO 3 cl, Pink Pepper Toni 7cl.
Derde plaats, Beste Bar Student van België 2022, Daniel Papageorgiou (La Fourmilière, Brussel) – Cocktail « TIKI OR NOT TIKI » : Citroensap 2 cl, Amaro di Angostura 1 cl, Caribbean Pineapple Liquor, GIFFARD 1,5 cl, Whisky, BENRIACH THE ORIGINAL 4,5 cl, Cacao Bitter, ANGOSTURA 2 druppels, PERRIER 6 cl.
Deze competitie was eveneens toegankelijk voor de studenten van Belgische hotelscholen en de EFPME opleidingscentra die sinds 2018 in België werden opgericht.
Hun beoordeling was gebaseerd op een schriftelijke test in het Engels over generale bar kennis, een blinde olfactorische test – waar 5 barproducten moesten worden herkend, de creatie van een signature cocktail – 4 identieke glazen in maximaal 7 minuten, een mondelinge presentatie van deze cocktail in het Engels.
Resultaat: Beste Bar Student van België 2023 : Claude Remacle – EFPME, Brussel, de tweede plaats : Larry Godefroid – EFPME, Brussel en derde plaats : Nolan Leduc – Institut Notre Dame, Fleurus.
Winnende cocktail: Beste Bar Student van België 2023 – Claude Remacle (EFPME, Brussel) – Cocktail « HEADING WEST » : Citroensap 1 cl, Spicy Chai Infusie « huisgemaakt » 2 cl, Mangalore Likeur, GIFFARD 2 cl, Creole Bitter, BITTER TRUTH 2 druppels, Reposado Tequila, VILLA LOBOS 4 cl, Pink Pepper Tonic 6 cl
De deelnemers werden beoordeeld door twee verschillende jury’s: De technische jury die de bereiding van de cocktail volgens IBA-regels beoordeelde, bestond uit experts vanuit de bar industrie: Clément Elie – President van de Association Luxembourgeoise des Barmen, Pierre Meunier – Bazaar te LuxemburgStad (LU), Maxime Fels – Boos Beach te Bridel (LU), Guy Musart – President van de Meilleur Ouvrier de France categorie bar. De degustatie jury – die de uitstraling, het aroma en de smaak van de cocktail beoordeelde, bestond uit een panel hoog ervaren journalisten uit de volgende sectoren: hospitality, travel trade, lifestyle, spirits…