Michelin gids Scandinavië

De jaarlijkse ceremonie van de MICHELIN Gids werd voor het eerst gehouden in Finland, in de oudste stad van het land, Turku. Vijf landen maken deel uit van de Nordic Countries selectie: Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. De selectie bevat 2 nieuwe restaurants met twee sterren, 14 nieuwe restaurants met één ster, 7 nieuwe Bib Gourmand-restaurants en 7 nieuwe Green Star-restaurants.

42 restaurants zijn toegevoegd aan de 2023 editie van de gids, waarmee het totaal aantal restaurants op 271 komt. Hiervan hebben 81 restaurants één, twee of drie MICHELIN-sterren; 34 restaurants hebben een Bib Gourmand voor hun uitstekende kwaliteitskoken en 39 restaurants zien hun uitstekende inzet voor duurzaamheid erkend met een MICHELIN Groene Ster.

2 nieuwe restaurants met twee MICHELIN sterren

AIRA – Stockholm, Zweden : Tommy Myllymäki’s tweesterrenrestaurant toont verfijning op elke hoek, op deze prachtige plek aan het water. De werkelijk prachtige gerechten, of het nu quenelle met sint-jakobsschelpen of op houtskool gegrilde kwartel is, bestaan uit memorabele combinaties en superieure ingrediënten.

Koan – Kopenhagen, Denemarken : In dit charmante restaurant toont de in Korea geboren chef-kok-eigenaar Kristian Baumann in zijn voortreffelijke, creatieve gerechten subtiele invloeden uit zijn thuisland en elk element op het bord heeft een doel. Daarom gaat Koan rechtstreeks de gids in met twee MICHELIN-sterren.

Met deze twee nieuwe toevoegingen beveelt de MICHELIN Gids Scandinavische landen nu 14 restaurants met twee sterren aan. Op Drie Sterren niveau hebben alle 4 restaurants die eerder deze onderscheiding kregen hun status behouden, wat de uitzonderlijk hoge kwaliteit en consistentie van hun keuken benadrukt.

14 nieuwe één Michelin ster restaurants

À L’aise – Oslo, Noorwegen : Dit zeer elegante restaurant gebruikt Noorse producten om heerlijke Franse gerechten te creëren.

ARO – Odense, Denemarken : Door een gebrek aan borden is het misschien moeilijk te vinden, maar dit sympathieke en bescheiden restaurant is zeker de moeite waard.

Domæne – Herning, Denemarken : Dit restaurant ziet eruit als een grote houten iglo en voegt creativiteit toe aan de natuurgerichte aanpak.

Grand Royal – Vejle, Denemarken : De kwaliteit is nog steeds hoog in deze nieuwe incarnatie van Me|Mu, met een ander menuconcept en een meer casual uitstraling.

K2 – Stavanger, Noorwegen : In dit charmante en persoonlijk gerunde restaurant ligt de nadruk op de beste producten uit de omgeving.

Mon Oncle – Oslo, Noorwegen : Klassieke Gallische gerechten worden met grote zorg bereid in dit chique restaurant met een indrukwekkende wijnkaart.

Moss – Grindavík, IJsland : De Blue Lagoon is een van de grootste attracties van IJsland en nu heeft het een restaurant dat op zichzelf al een bezoek waard is.

Sabi Omakase Oslo – Oslo, Noorwegen : Het zusje van het origineel in Stavanger, de counter hier biedt plaats aan slechts 12 personen en er worden traditionele sushivaardigheden tentoongesteld.

SAVAGE – Oslo, Noorwegen : Verscholen in een hotel biedt het team hier een menu met smaken uit de hele wereld.

Signum – Mölnlycke, Zweden : Dit restaurant ligt op een prachtige plek aan de oevers van het meer Landvettersjön en biedt gerechten vol diepgang en verfijning.

Stallen – Oslo, Noorwegen : Een verrassingsmenu met producten uit eigen tuin is de aantrekkingskracht van deze leuke plek in een voormalig stallencomplex.

Tri – Agger, Denemarken : Er zit een verhaal achter elk gerecht in dit memorabele gebouw van hout en glas in een Deense kustplaats.

VÅR – Porvoo, Finland : De nauwe relatie van de chef met de producenten komt tot uiting in de prachtig bereide gerechten in deze voormalige chocoladefabriek.

Villa Vest – Lønstrup, Denemarken : Een bezoek aan dit restaurant belooft een prachtig uitzicht vanaf de locatie op de klif en superieure gerechten.

Met deze nieuwe toevoegingen, samen met de restaurants die hun awards behouden, worden nu niet minder dan 63 etablissementen aanbevolen met een MICHELIN ster (21 in Denemarken, 6 in Finland, 3 in IJsland, 18 in Noorwegen en 15 in Zweden).

7 nieuwe MICHELIN Bib Gourmand restaurants

Naast de nieuwe sterren hebben de inspecteurs van de MICHELIN gids 7 restaurants erkend met een Bib Gourmand voor hun goede eten tegen gematigde prijzen. De nieuwe ‘Bibs’ zijn divers in stijl, maar worden verenigd door gasten waar voor hun geld te bieden. Met deze nieuwe aanwinsten komt het totale aantal Bib Gourmands in de Scandinavische landen op 34. De nieuwe MICHELIN Bib Gourmands zijn: Bistro Lupa – Kopenhagen, Denemarken – Bona Fide – Helsinki, Finland – JH Matbar – Ystad, Zweden – juju – Kopenhagen, Denemarken – Mutantur – Malmö, Zweden – NOOK – Stockholm, Zweden – Triton – Stockholm, Zweden

7 nieuwe MICHELIN Green Star restaurants

“Als het aankomt op duurzaamheidspraktijken, zijn restaurants in de Scandinavische landen echte leiders en een onuitputtelijke bron van inspiratie. Zoveel restaurants in deze regio laten een niveau van betrokkenheid, expertise en integriteit zien dat alleen maar als voorbeeld kan dienen voor iedereen en laat zien wat er in de toekomst bereikt kan worden op het gebied van eetgewoonten.” Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de MICHELIN-gidsen

In overeenstemming hiermee hebben zeven restaurants een MICHELIN Green Star gekregen voor hun toewijding aan een duurzamere ethos, wat het totale aantal MICHELIN Green Star restaurants in de Scandinavische landen op 39 brengt. De nieuwe MICHELIN Groene Sterren gaan naar: Bistro Lupa – Kopenhagen, Denemarken – JORD – Linköping, Zweden – Kadeau Bornholm – Åkirkeby, Denemarken – Kadeau Kopenhagen – Kopenhagen, Denemarken – K2 – Stavanger, Noorwegen – NOVEL – Aarhus, Denemarken – VÅR – Porvoo, Finland.

3 MICHELIN speciale prijzen

Met zijn Special Awards laat de MICHELIN Gids zijn licht schijnen op de getalenteerde professionals in de door Michelin aanbevolen restaurants die de gastronomische ervaring naar een hoger niveau tillen. Op deze manier laten zij zien hoe gevarieerd en opwindend de horeca is om in te werken.

MICHELIN Young Chef Award – Jalmari Kunnas, Demo (Helsinki, Finland) : Jalmari keerde terug naar dit iconische restaurant in 2021, na een periode waarin hij zijn horizon verbreedde in andere keukens. Hij leidt de keuken op relatief jonge leeftijd en zorgde er ook voor dat het restaurant zijn MICHELIN ster behield.

MICHELIN Welkom en Service Award – Mia Kondrup, À L’aise (Oslo, Noorwegen) : Het is een geweldig jaar geweest voor À L’aise, met één MICHELIN ster en deze Special Award voor Mia en haar team. De inspecteurs waren vooral onder de indruk van de passie van het serviceteam, hoe zij Mia’s eigen enthousiasme weerspiegelen en hoe iedereen zo goed samenwerkt om de ervaring van de gasten te verbeteren.

MICHELIN Sommelier Award – Emma Ziemann, ÄNG (Tvååker, Zweden) : Emma  stelt elke klant op zijn gemak en haar wijnarrangementen variëren van Jurawijnen tot lokale appelijswijn. Haar trots, een indrukwekkende kelder – waarvan ze iets meer dan een jaar geleden de verantwoordelijkheid overnam – is voor iedereen duidelijk.

“Het is weer een topjaar geweest voor deze opwindende regio. De hoge standaard van de keuken in alle landen, de vindingrijkheid en ambitie van de chef-koks, de creativiteit van de restaurantontwerpers en de bekwaamheid en het enthousiasme van het personeel op alle niveaus maken het tot een van ‘s werelds meest invloedrijke regio’s.” Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de MICHELIN-gidsen

De volledige selectie van de MICHELIN Guide Nordic Countries 2023 zal beschikbaar zijn op de MICHELIN Guide website en op de MICHELIN Guide App, gratis beschikbaar op iOS en Android; waar gebruikers restaurants kunnen zoeken op basis van hun locatie, type keuken of extra functies. De selectie van restaurants in Scandinavië wordt ook aangevuld met de selectie van hotels in de MICHELIN-gids, die de meest unieke en opwindende verblijfplaatsen in Scandinavië en de rest van de wereld bevat. Elk hotel in de gids is gekozen voor zijn buitengewone stijl, service en persoonlijkheid – met opties voor alle budgetten – en elk hotel kan direct worden geboekt via de MICHELIN Guide website en app.