Château Doyac

De hoogtepunten van de eerste helft van 2023 worden gekenmerkt door de dagelijkse zorg voor deze wijngaard van 30 hectare, een Cru Bourgeois Supérieur du Haut-Médoc, die sinds 2019 biologisch-dynamisch wordt geëxploiteerd en gecertificeerd. De natte en warme weersomstandigheden van de lente en het begin van de zomer zijn bevorderlijk voor de ontwikkeling van meeldauw, dus blijft de familie de Pourtalès waakzaam en past ze regelmatig plantaardige preparaten toe die doeltreffend zijn gebleken om de wijnstokken uit te drogen en de verspreiding van deze schimmel te beperken. Dus naast 501, dat de fotosynthese verbetert en de weerstand van de wijnstokken tegen ziekten versterkt, helpen afkooksels van heermoes en bernagie en moerasspirea-thee die op de wijnstokken wordt gespoten om de ziektedruk binnen de perken te houden. “We moeten altijd vooruit denken en de wijnstokken goed snoeien om te voorkomen dat meeldauw zich verspreidt naar de bladeren.

De druivenrassen van het domein veranderen, met de aanplant dit jaar van een perceel cabernet franc en een perceel chardonnay, waarbij planten van massale selecties en verschillende klonen worden gebruikt om de genetische diversiteit te vergroten. Als gevolg hiervan zullen de rode druivenrassen van de wijngaard evolueren, met 60% Merlot, 30% Cabernet Franc en 10% Cabernet Sauvignon.  De traditionele witte wijn van het domein, Le Pélican, blijft 100% Sauvignon. De Chardonnay-plantage zou een nieuwe 100% Chardonnay Le Pélican-jaargang moeten omvatten.  Cabernet franc is goed aangepast aan de klei-kalksteen bodem van het Saint-Seurin de Cadourne plateau, waardoor de wijn rondheid, fijne tannines en aroma’s krijgt.

Wat de witte wijnen van het domein betreft, heeft Astrid in maart geëxperimenteerd met een perceel sauvignon blanc, waarbij ze de scheuten boven de opbinddraad heeft gevlochten en ervoor heeft gezorgd dat de toppen, die de herinnering aan het vorige seizoen bevatten, niet worden doorgeknipt.

De proeverijen van de wijn van 2019 en 2020 hebben mooie resultaten en medailles opgeleverd. Wat betreft de 2022 Primeurs, het andere hoogtepunt van de lente, wisten proevers van over de hele wereld dit buitengewone wijnjaar te waarderen, dat intense kleur, fijne balans, ongelooflijke rijkdom en dichtheid combineert! Het was een jaar zonder weerga waar Max en Astrid de Pourtalès, hun dochter Clémence en het hele team van het domein trots op zijn. De 2022 jaargang van Château Doyac is biologisch, Demeter en nu ook Biodyvin biodynamisch gecertificeerd!

Chateau Diyac sluit zich aan bij het initiatief “BORDEAUX CULTIVONS DEMAIN

In het kader van de door de CIVB voorgestelde MVO-initiatieven is Clémence begonnen met een opleiding in de “Bordeaux Cultivons Demain”-benadering. Deze aanpak is een logische uitbreiding van de “groene” acties die op het landgoed worden ondernomen en omvat het behoud van biodiversiteit, de vermindering van de CO2-voetafdruk en maatregelen ten gunste van werknemers, alle belanghebbenden, consumenten en omwonenden… “Bordeaux Cultivons Demain” heeft zijn eigen label, gebaseerd op een reeks benchmarks en een reeks richtlijnen die rekening houden met de specifieke kenmerken van de sector en zijn bedrijven.

Recycling van glas: Château Doyac neemt samen met 5 andere bedrijven (Technipub, Imprimerie Lagriffe, Domaine Uchida, Château Bernadotte, Domaine Fabre) deel aan de recycling van glassines (siliconenpapier dat wordt gebruikt als drager voor zelfklevende etiketten) die niet via de traditionele kanalen kunnen worden gerecycleerd.

Kune-Kune, efficiënte varkens : De kleine Kune-Kune varkens wekten veel nieuwsgierigheid op! De 4 vrouwtjes die afgelopen maart op het domein aankwamen, acclimatiseerden onmiddellijk en bleken zeer efficiënt te zijn in het wieden van de wijnstokken en het losmaken van de grond, maar ook zeer volgzaam. Met zijn snuit kan de Kune-Kune de wijngaardgrond grondig wieden, zelfs de wortels verwijderen en de grond losmaken. Hun gebruik in de wijngaard belooft een milieuvriendelijke oplossing te zijn voor de toekomst.

Goud voor Château Doyac : De jaargang 2020 werd bekroond met een gouden medaille op de Bordeaux Masters 2023, georganiseerd door The Drink Business in april. Het wijnjaar 2019 won een gouden medaille op de Challenge Millésime Bio 2023.

Een nieuwe cuvée van 100% Chardonnay voor Le Pélican

Le Pélican, de witte wijn van Château Doyac gemaakt van 100% Sauvignon Blanc, breidt uit met de lancering van een nieuwe cuvée van 100% Chardonnay voor 2022. Dit jaar oogst het Château de eerste Chardonnay wijnstokken die 3 jaar geleden zijn aangeplant. Er is ook een verandering op het etiket: vanaf nu worden de witte wijnen van het domein gesigneerd door Clémence de Pourtalès, die het initiatief nam voor de creatie van deze witte, die ze sinds 2018 maakt . Een witte Médoc die steeds populairder wordt bij wijnliefhebbers. De 2022 wordt gekenmerkt door spanning, fris fruit en een goede lengte. Hij rijpt in amfora, foudre en vaten van 500 liter.

.