illycaffè stimuleert Ethiopische koffie waardeketen

illycaffè, het eerste Italiaanse koffiebedrijf dat de B-Corp certificering heeft behaald, en de Ethiopian Coffee and Tea Authority, een overheidsinstelling die de ontwikkeling van de koffie-, thee- en specerijenindustrie ondersteunt, begeleidt, beschermt en verbetert, hebben een overeenkomst getekend die tot doel heeft de koffiekwaliteit te verbeteren, van de plant tot het kopje, door middel van trainingsactiviteiten die voornamelijk zullen worden gehouden in het Coffee Training Center in Addis Abeba, het eerste trainingscentrum in zijn soort op het hele Afrikaanse continent, opgericht in samenwerking tussen het Italiaanse Agentschap voor de Ontwikkeling van Samenwerking (AICS), de Organisatie van de Verenigde Naties voor Industriële Ontwikkeling (UNIDO), illycaffè, de Ernesto Illy Foundation en de Ethiopische Koffie- en Theeautoriteit.

Het doel van het Coffee Training Center is te voldoen aan de internationale exportnormen voor kwaliteitskoffie en de opleiding te bevorderen van bekwame operators die waarde creëren in deze sector voor het land. illycaffè zal gespecialiseerde cursussen aanbieden aan professionals in de toeleveringsketen, variërend van regeneratieve landbouw tot koffiebranden, van sensorische analyse tot de bereiding van koffie in het kopje, met als doel de productie van en handel in deze belangrijke bron voor Ethiopië te verbeteren. Telers, exporteurs, barmanagers en barista’s kunnen een opleiding volgen in de klaslokalen van de structuur of in het veld, afhankelijk van het soort activiteit dat wordt voorgesteld.

“Ethiopische koffie wordt beschouwd als de beste Arabica-koffie ter wereld. Onze uitdaging is om het aanbod en de diensten van de toeleveringsketen te verbeteren en zo bij te dragen aan de lokale economische ontwikkeling – legt Cristina Scocchia, CEO van illycaffè, uit – Via het publiek-private partnerschap met de Ethiopian Coffee Tea Authority willen we synergieën creëren om de kwaliteit en daarmee de duurzaamheid van koffiegemeenschappen te verhogen. We gaan trainingen geven waardoor kleine producenten hun koffieproductiecapaciteit en dus hun inkomsten kunnen verhogen en exporteurs en barista’s met een nog hoogwaardiger product kunnen werken”.

“Ethiopië is niet alleen het land van oorsprong voor koffie, maar ook het potentieel voor nieuwe smaken is grenzeloos. De unieke smaak en zeer hoge kwaliteit van onze koffie is wereldwijd bekend. De verbintenis en samenwerking met illycaffè zal onze positie op de internationale markt versterken”, aldus Adugna Debela, algemeen directeur van de Ethiopian Coffee and Tea Authority.

illycaffè is zich ervan bewust dat de uitdaging voor een duurzamere wereld alleen gewonnen kan worden door de krachten te bundelen en hecht veel belang aan samenwerking tussen de publieke en private sector, met als doel economische, sociale en ecologische waarde te creëren in de hele toeleveringsketen van de koffie, met respect voor de individualiteit en culturele eigenheid van de leveranciers met wie het bedrijf samenwerkt en voor het milieu.