Le Grand Cros

GC AOP Côtes de Provence 2022

Deze droge en fruitige rosé verleidt door zijn aromatische expressie, elegantie en frisheid. Deze rosé komt uit het hart van de Provence op het familielandgoed van Julian Faulkner en biedt de aromatische kwintessens van Cinsault en Grenache en een zorgvuldige balans tussen karakter en elegantie.

Het wijnjaar 2022 begon met een zachte, droge winter voor een vroege vegetatieve uitbarsting. Het begin van de lente werd gekenmerkt door witte vorst die grote schade toebracht aan de jonge scheuten. Desondanks, en ondanks de zeldzame lenteregens, ontwikkelden de wijnstokken zich correct maar traag. De stormachtige hagelbuien van eind juni en de wonden die ze veroorzaakten op de bessen, hielpen om een hete en droge zomer te overwinnen tot 16 augustus, toen een regenbui een goede ontwikkeling en een constante rijping van de bessen mogelijk maakte.

De wijn is een assemblage van 42% Grenache, 28% Cinsault, 12% Syrah, 6% Mourvèdre, 5% Cabernet Sauvignon, 5% Rolle, 2% Sémillon.

Proefnotities

Een perzikachtige rosékleur. De complexe en intense neus drukt zich uit met toetsen van rood fruit, gepoederde roos en exotisch fruit. Het gehemelte is ruim, het fruit aanhoudend en de afdronk watertandend. Mooie expressie en elegante afdronk. Lekkere wijn.

Suggestie voor de maaltijd: Gegrilde vis en kip, salades, vissoep, krabrolletjes, gaspacho

Proefnotities : Matthew Jukes 17 augustus 2022 – Deze wijn wint de prijs voor het meest ingewikkelde recept. Hoewel er hier ongetwijfeld discrete smaaklagen zijn, is dit een wijn om te drinken met je hersenen in de neutrale stand. GC wil rustig betoveren en doet dat met stijl.  Een zijdezachte, charmante creatie die zeker indruk zal maken op iedereen die je kent.

l