La Bargemone

AOP Coteaux d’Aix en Provence

Bargemone profiteert van de specifieke kenmerken van het Provençaalse terroir: klei-kalksteen en steenachtige bodems die de rijping van de druiven bevorderen. Het mediterrane klimaat is zeer zonnig en droog, met de Mistral-wind die de wijnstokken koel houdt en beschermt tegen ziekten. Dankzij de hoogte profiteert de Bargemone wijngaard van een koeler, later klimaat, waarbij de oogst gemiddeld 15 dagen later begint dan in andere wijngaarden. Dit terroir geeft onze sappen een aantrekkelijke kleur en aromatische concentratie.

Een biologisch geëxploiteerde wijngaard vereist precisie en consistentie. Bij La Bargemone wordt het hele jaar door bijzonder streng gecontroleerd, zowel in de wijngaard als in de kelder. De oogst wordt ‘s nachts uitgevoerd om de versheid van de bessen te behouden. De oogst wordt vervolgens opnieuw gekoeld voordat hij in de persen wordt geplaatst. Na het persen wordt de most in vaten gedaan en laat men hem 5 dagen staan bij 2 graden voordat het wordt gefermenteerd bij 16 graden. De druivensoorten worden apart gevinifieerd, in december gemengd en aan het begin van het jaar gebotteld.

2022 wordt ongetwijfeld het vroegste en meest complexe jaar om de wijnstokken te begrijpen. Het is een atypisch jaar in termen van rijpheid, die bijzonder heterogeen is tussen percelen en zelfs binnen trossen. Wat lichte regen in augustus en veel zonneschijn zorgden voor complexe maar geruststellende blends.

De wijnoogst van 2022 is opmerkelijk in termen van kwaliteit en kwantiteit, en gedenkwaardig omdat het de eerste oogst zal zijn in de nieuwe Bargemone wijnmakerij.

SMAAKNOTITIES :

De assemblage van Syrah, 20% Cabernet Sauvignon, 30% Grenache, 10% Caladoc 40%, geeft een alcoholgehalte van 13% volume en een bleke rosé kleur.

In de neus krijgen we aroma’s van kersenbloesem, kers, delicate tonen van aardbei. De mond is rond en aromatisch, hints van rood fruit en Engelse snoepjes met een heerlijke aromatische frisheid. Met een bewaarpotentieel van 2 jaar gaat hij perfect samen met tapenades, barbecue, visschotel, aioli en tapas.