Manon Schenk is Lady Chef of the year 2023

“ De plekken die mijn carrière markeerden inspireren me nog dagelijks”… In een jaar waarin Manon Schenck van “La Table de Manon” haar eerste Michelinster binnenrijfde, is deze erkenning de kers op de taart. “Ik ben superfier op deze overwinning, het is een hele eer om de Lady Chef familie te vervoegen en in het rijtje van vorige winnaressen te staan.”

Manon Schenck overtuigde de Lady Chef Academy met haar finesse, know-how en creativiteit die ze brengt met haar keuken. Tijdens de culinary challenge moest ze, net als de andere genomineerden, 2 gerechten klaarmaken en presenteren aan de Head of Academy. Femke Vandevelde, voorzitster van de Lady Chef Academy, vertelt wat de juryleden zo overtuigde: “Hoe creatief Manon ook is in haar rijkelijke garnituren, altijd houdt ze haar klassieke basis onder controle met beheerste cuissons en diepgaande sauzen. Zelfs tijdens een gerecht met Noordzeevis dat ze on the spot moest verzinnen slaagde ze erin om – ogenschijnlijk makkelijk – een uitzonderlijk niveau te halen. Traag gegaarde maar sappige schelvis tilde ze fris op dankzij internationale smaakmakers zoals met ponzu gelakte koolrabi en een krachtige fumet op basis van gember en citroengras.”

Wat voor chef is Manon? Zelf lacht ze schuchter bij die vraag. Haar collega’s in de keuken zeggen snel: “gepassioneerd”. Manon legt haar hart in de keuken, kreeg de microbe mee van jongs af aan. Al op haar vijftiende wist Manon dat ze chef wou worden. Ze groeide op in de Elzas, maar deed ook werkervaringen op in Luxemburg en Bretagne (Frankrijk) om zich uiteindelijk te vestigen in België. “De plekken die mijn carrière markeerden inspireren me nog dagelijks.” Ze zoekt ook steeds een Belgische toets in haar gerechten. België, haar ‘adoptieland’ zoals ze zelf zegt, is zo rijk aan prachtige producten, het lokale is heel belangrijk. “Ik koester de relaties met mijn producenten.”

Ook van haar team in het restaurant steekt ze veel op. “Ik hou van de wisselwerking met hen, voor het bedenken van recepten bijvoorbeeld. Team spirit is zo belangrijk,” zegt ze vurig, “ik zou niet staan waar ik vandaag sta zonder het geweldige werk dat mijn team iedere dag verzet.”

Wat wil Manon tot slot meegeven aan de volgende generatie van vrouwelijke chefs? “Nooit opgeven, hou voor ogen wat je wil bereiken. Ook al is het soms een harde mannenwereld en heb je het niet makkelijk, geloof in je capaciteiten en ga voor je passie!”

La Table de Manon – rue de Givet 71 – 6940 Durbuy – 086-211026

Michelin 1 ster – GaultMillau 14/20

Marie Trignon wint de publieksprijs : “Een unieke, verrijkende ervaring”

De Lady Chef Public Prize 2023 gaat naar Marie Trignon van La Roseraie in Modave. Met 28% van de stemmen was ze de duidelijke favoriet van de stemmers. Wat het voor haar betekent deze prijs te winnen? “Ik had er echt op gehoopt. Veel van mijn klanten lieten me enthousiast weten dat ze gestemd hadden. Deze prijs is er eigenlijk één voor hen. Weten dat zoveel mensen voor mij gekozen hebben, doet deugd.” Marie blikt met een warm gevoel terug op de Lady Chef wedstrijd van dit jaar. Het heeft haar doen groeien als chef, zo zegt ze. “Het was de eerste keer dat ik deelnam aan een wedstrijd, maar het smaakt naar meer. De sfeer zat ook zo goed, het was een plezier om de andere chefs te leren kennen en hen bezig te zien. Een unieke, verrijkende ervaring!”

Wie is Marie Trignon? 6 jaar geleden nam zij het restaurant van haar vader over. “Dat was een hele uitdaging, want ik was vertaler-tolk van opleiding en woonde toen in Engeland met mijn gezin.” Haar passie voor koken en gastronomie gaven de doorslag. Door de steun van haar familie, intensieve opleidingen en samenwerkingen met gerenommeerde chefs, slaagde Marie erin een nieuw hoofdstuk te breien aan La Roseraie. In haar keuken vind je Franse invloeden en seizoensgebonden gerechten  waar ze liefst met lokale ingrediënten werkt.

La Roseraie – rue de Limet 80 – 4577 Modave – tel 085-411360

GaultMillau 13.5/20