Een jaar boordevol culinaire weelde. Sterrenchefs die hun aanbod verruimen met super kwalitatieve ingrediënten en figuurlijk zelfs buiten de lijntjes kleuren met creatieve innovaties, een boeiende wedstrijd Lady Chef of the Year waarbij de jury worstelt met intense smaakgevoelens en details de winnares aanduiden, een week zonder vlees,…
Onze selectie strandde uiteindelijk op een ongebruikelijke “13 in een dozijn”, gewoonweg omdat je nu eenmaal een selectie ‘moet’ maken. Smakelijk!
Restaurant Arenberg – Heverlee – 24 maart
Een sfeer van geborgenheid en bezinning typeren de vestiging ‘Arenberg’ sinds deze in de 17de eeuw werd opgericht. Aanvankelijk deels een Jezuïetenklooster, deels een Jezuïetenpachthof, nadien een slot van de hertogen van Arenberg en sinds meer dan 25 jaar een culinaire tempel.
We schrijven inderdaad oktober 1996 wanneer Iris en Lieven Demeestere besluiten om in deze oude hoeve, deels klooster, die na het adellijke verval door de Belgische staat was overgenomen en nog enkel een functie had als kalfskwekerij en paardenmanege, een immens domein net buiten de Leuvense stadsgrenzen, hun restaurant onder te brengen. Een restaurant waar Lieven de ervaringen die hij de jaren voordien opdeed, vorm en gestalte wil geven.
Van bij de opening schuift Lieven één principe naar voren: het creëren van een keuken die uitmunt in culinaire topkwaliteit. Koken is een passie, bestemd voor gedreven mensen die zichzelf dagelijks creativiteit, inventiviteit, perfectie en niet het minst, organisatie opleggen. Een opgave die niet alleen in de keuken dient nageleefd, maar die evenzeer in de zaal met het nodige respect en discipline moet worden opgevolgd. Dit alles vindt een uitweg en biedt een weerspiegeling in de gerechten, het onthaal, de service en de omkadering van het restaurant. Zowel voor Lieven als voor Iris zijn in dit opzet, de begrippen ‘eerlijkheid’ en ‘eenvoud’ troef.
Restaurant Maxime Colin – Kraainem – 7 juli
De nieuwe look, het dynamische team en een verfijnde kaart zijn de veelbelovende troeven die Restaurant Maxime Colin transformeren tot een toevluchtsoord voor fijnproevers aan de rand van Brussel met een uniek zicht op het meer van Kraainem.
Verscholen in het park Jourdain, gehuisvest in een oude pastorij, biedt dit restaurant een leuke gastronomische verpozing. Gastronomen kunnen er terecht voor uiteenlopende suggesties, doorspekt met succulente smaakcomposities en indien gewenst, overgoten met een ruime keuze aan perfecte wijnpairingmogelijkheden.
Maxime is geen onbekende in de Brusselse horeca, integendeel. Zijn creaties getuigen vandaag de dag, meer dan ooit, van een uitgesproken persoonlijkheid, een onuitputtelijke creativiteit en inventiviteit met nauwgezet respect voor verse ingrediënten en de seizoenen.
In een hertekend concept stuurt Maxime de leden van zijn keukenbrigade ook de zaal in en moeten ze de gasten de ingrediënten van hun creaties toelichten. Hierdoor krijgen ze meteen voeling met de fijnproevers en kunnen ze hun bereidingen toetsen aan het smaakprofiel van hun gasten. De klantwaarderingen zijn tevens een stimulans om hun passie en inzet verder te intensifiëren.
Restaurant YUST – Antwerpen – 15 mei
Restaurant Yust maakt integraal deel uit van het gelijknamige hotel in de Antwerpse Cuvelierstraat en ligt amper enkele stappen van de historische brouwerij De Coninck en het koning Albertplein.
YUST is een vernieuwend, dynamisch en flexibel ‘hospitality’concept in Antwerpen en Luik dat korte en lange verblijven combineert met events, gastronomie en lokale cultuur. Met zijn ruim aanbod kamers en formules wil YUST een internationale ervaring bieden die gasten inspireert en verbindt.
Food consultant en chef-kok Laurens Jasperse groeide op omringd door eten. Zijn eerste herinneringen zijn gezinsmomenten waar eten altijd centraal stond. In het Jasperse gezin hielpen de drie broers hun vader met het maken van verse pasta in de keuken of met het plukken van kippen voor het avondeten, in plaats van tv te kijken, want die was er niet.
Vandaag combineert hij zijn opleiding in de beeldende kunst en zijn passie voor reizen om zijn creaties te inspireren bij het horeca-concept YUST. Gedreven door creativiteit, verschillende keukens en lokale verse producten, zijn de seizoensgebonden menu’s van Laurens zelden hetzelfde.
Restaurant Vrijmoed – Gent – 2 oktober
Michaël Vrijmoed, chef en eigenaar van Vrijmoed** in Gent, volgde een klassieke koksopleiding in Koksijde en een specialisatie patisserie in Ter Groene Poorte in Brugge. In de komende maanden is hij als gastchef van Brussels airlines, letterlijk en figuurlijk een hoogvlieger die de gasten in Business class met creatieve en intens smaakvolle gerechten zal verrassen.
Reeds bij zijn eerste stage was hij ervan overtuigd dat ‘koken’ voor hem de roeping zou worden en droomde hij van een eigen restaurant. Zijn buitenlandse stages waren een absolute verrijking maar in de keuken van het Laurierblad in Berlare bij wijlen chef Guy Van Cauteren kreeg de passe een definitieve wending. Guy was een strenge maar tegelijk begrijpende leermeester met een ongeëvenaarde voorliefde voor het ambacht die openstond voor de inbreng van lokale producten in de klassieke Franse gastronomie. Concentratie en respect voor de eigenheid van de basisingrediënten waren een gulden regel.
In 2003 belandde Michaël Vrijmoed in de keuken van grootmeester Peter Goossens. Acht jaar lang werkte hij als sous-chef in de keuken van het Hof van Cleve. Voor Michaël eveneens een belangrijke leerschool met accenten op doorzetting, precisie en perfecte afwerking.
Caspian tradition & La Maison du Caviaar – 17 november
Expertise in dienst van de smaak! In de voorbije jaren bouwde Caspian Tradition een stevige reputatie op in de prestigieuze wereld van de kaviaar. Dit bedrijf is even dynamisch als efficiënt en bekleedt een belangrijke plaats in de Belgische gastronomie, maar ook op de uiterst competitieve wereldmarkt. Een echte uitdaging!
Caspian Tradition werd in 1995 opgericht door Ahmad en Arya Razavi. Dankzij hun Iraanse expertise en het vertrouwen van internationale klanten groeide Caspian Tradition uit tot een toonaangevend bedrijf. In 2009 ging het een partnership aan met JIK GmbH in Düsseldorf en in 2011 namen ze La Maison du Caviar in Brussel over. Dit succes is te danken aan de constante aanwezigheid van dit koppel, zowel bij hun teams als producenten. De afgelopen jaren heeft de kaviaarmarkt serieuze veranderingen ondergaan en is de traditionele wilde kaviaar voortaan verboden. Vissen op steur in de Kaspische Zee is illegaal, net zoals de export ervan. Toch respecteren sommige landen deze restricties niet! Gelukkig heeft Caspian Tradition deze koerswijziging goed doorstaan door gekweekte kaviaar van alle origines te ontdekken en helpen ze mee de verschillende soorten te beschermen.
Greenroom – Perk – 27 november
Kurt Coosemans en Isabelle Vervaeke die jarenlang actief waren in het Leuvens restaurant “Boardroom” verlieten een kleine 15 jaar geleden de universiteitsstad om hun eigen restaurant Greenroom te openen in Perk. Een restaurant met een nieuw concept waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen voor- en hoofdgerecht en de gast een totaal vrije keuze heeft. Naargelang de gekozen menuformule kan een twee-, drie of viergangenmenu al dan niet met dessert worden uitgekozen. Bij de opening konden de gasten ook terecht in een wijnbar, winetoom.be , die al enige tijd open was, door het succes van het restaurant werd deze formule ondertussen afgevoerd, hoewel de wijnwinkel nog steeds beschikbaar is.
Greenroom.be en Wineroom.be zijn gevestigd in “Villa Teniers”, een herenhuis langs de Vilvoordse steenweg in Perk. David Teniers de Tweede was een schilder die tijdens de zeventiende eeuw dertig jaar van zijn leven in Perk doorbracht. In het concept ‘wine&dine’ wordt er zoals destijds in de Boardroom, geen onderscheid gemaakt tussen voor- en hoofdgerechten. Kurt serveert een decoratieve en creatieve keuken op basis van dagverse seizoenproducten, bovendien selecteert hij kwalitatieve ingrediënten. Een geheel boordevol smaak en aroma’s met respect voor de natuurlijke eigenschappen van elk ingrediënt afzonderlijk.
Le Messager de Bruxelles – Lasne – 25 augustus
Omgeven door een mooie en aantrekkelijk landelijke omgeving vinden we in het hartje van Waals Brabant, meer bepaald Lasne, het leuke en gezellige restaurant Le Messager de Bruxelles terug. Thierry Van Damme en Michel Grenier, recentelijk de nieuwe eigenaars van het restaurant, willen het volledig upgraden en tevens nieuwe accenten meegeven.
Le Messager de Bruxelles is nog steeds ondergebracht in een stijlvolle villa met grote eigen parking die geniet van de lommer van een aantal oude lindebomen. Deze villa dateert uit het midden van vorige eeuw en zou volgens bepaalde bronnen indertijd reizigers hebben opgevangen op weg naar de hoofdstad. Tegelijk functioneerde ze als een soort ophaalpunt waar hoofdstedelingen vooral handelaars ook lokale producten konden ophalen. Om deze beweringen hard te maken verwijzen dezelfde bronnen naar de naamgeving van het restaurant. In een vorig leven met Dominique Bernard als eigenaar fungeerde een ruime en keurig gepresenteerde schaal- en schelpdierenbank als centrale trekpleister.
Diversiteit aan aroma’s en een ruime combinatie van smaken en geuren is ook voor de nieuwe eigenaars de rode draad. Kroketten van grijze garnaal, scampi’s van de chef, brasserieschotels, diverse grillades van kwaliteitsvlees met huisgemaakte sauzen, de ene al pittiger dan de andere, gelden als traditionele gerechten.
Le Relais de Paris – Brussel – 8 september
De Brusselse Grote Zavel heeft het karakter van een typische levendige stadsbuurt behouden. Op een steenworp van de Groite Markt en vlakbij het Centraat station is deze bruisende wijk waar tal van antiquairs een onderkomen vonden, nog steeds geliefd bij het grote publiek. Het plein en de aanpalende straten zitten boordevol winkels, speciaalzaken met uitmuntende lekkernijen en ook restaurants zoeken hier ijverig naar een vestigingsplaats. Een recente nieuwkomer is het restaurant Relais de Paris dat een figuurlijk eenvoudig concept, weliswaar met uitstekende kwaliteitsproducten, tot een succesformule wil uitbouwen.
Dit eenvoudig concept koppelt kwaliteit aan culinair plezier: uitstekend vlees met een fantastische saus die een groot geheim blijft, in combinatie met huisgemaakte frieten. Wat wil je nog meer? Monica Benito en Reza Afshar Kharaghan, die helemaal overstag gingen voor deze Parijse succesformule, besloten om een “Relais de Paris” naar de hoofdstad van Europa te brengen.
Miss Kang – Genval – 14 juli
Het restaurant Miss Kang is sinds 2018 gevestigd aan de oevers van Lac de Genval, met een onovertroffen uitzicht op het meer en een prachtig gepersonaliseerd interieur. Het vijfjarig jubileum is niet alleen een uitstekende gelegenheid om de versheid en kwaliteit van de ingrediënten in kaart te brengen, maar evenzeer de komst van de nieuwe chef-kok Duong Thi en haar rijke palmares van de vier belangrijkste Aziatische keukens te onderlijnen.
Restaurant Miss Kang is het resultaat van een partnerschap tussen Michel Grenier en Thierry Van Damme, samen met Cédric Cavalin en sinds kort ook Duong Thi. Het is zonder twijfel een van de meest esthetische restaurants in de regio. Zowel op het bord als in de binnen- en buitenaanzichten is alles gedaan om het oog en de smaakpapillen te plezieren.
De in Vietnam geboren chef-kok Duong Thi brengt een zeer verfijnde Aziatische keuken in een al even typisch kader. Een eigentijdse versie, met een spectaculair uitzicht over het Meer van Genval. En een vrouwelijke versie voor een keuken die zowel de zoetekauw van sommigen als de nieuwsgierigheid van anderen aanspreekt
Mistinguett – Aarschot – 22 mei
Uitbaatster Francesca Sterckx zette op 20 jarige leeftijd haar eerste stappen in de horeca in Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Hier leerde ze alle kneepjes van het vak en volgde ze een extra jaar specialiteitenrestaurant en wereldkeuken. Vervolgens heeft ze in Ter Groener Poorte in Brugge nog een jaar specialisatie patisserie – chocolaterie gevolgd.
Ze liep stages liep in binnen- en buitenland en kwam o.m. terecht in de keukens van onder andere Maison Bru (Wout Bru, Eygalières, Frankrijk) – MOO (Barcelona, Spanje) – Arrop (Valencia, Spanje) – – Hof ter Hulst (Hulshout, België). Na al deze opgedane kennis was ze werkzaam in een aantal sterrenzaken: De tuinkamer (Beerzel) – Het Eyckerhof.(Bornem chef De Becker) – ‘t Fornuis (Antwerpen chef Johan Segers).
Na 5 jaar begon ze aan een nieuwe uitdaging in haar carrière. Met de opening van haar eigen bistro Mistinguett heeft Fran een plek gevonden waar ze al die jaren ervaring op een creatieve manier kan omzetten in heerlijke gerechten. De bistro met een gezellig en modern interieur straalt gemoedelijkheid en sympathie uit.
Nieuwe Belgische lekkernij: de Manon speculoos van Leonidas – 15 september
Voor Leonidas is 2023 een heel bijzonder jaar. De onderneming viert immers haar 110e verjaardag! Speciaal voor die gelegenheid hebben de Meester-Chocolatiers van Leonidas nieuwe dimensies gecreëerd voor de Manon, hun beroemde praline, met drie heerlijke creaties in limited edition: Manon Ruby, Caramel blond en Café serré.
Op 11 september 2023 kwam daar een vierde Manon-versie bij, die zijn land van herkomst nog meer in de kijker zet. De talentrijke meester-chocolatiers hebben hun creativiteit namelijk de vrije loop gelaten met de Manon speculoos. Elke hap van deze creatie is een ware liefdesverklaring aan België!
De Manon speculoos, een nieuw 100% Belgisch product : Voor liefhebbers van zoete lekkernijen steken in België twee toppers boven de rest uit: krokante speculoos en de iconische Manon. De vaardige meester-chocolatiers hebben al hun knowhow uit de kast gehaald om beide smaken te combineren in de Manon speculoos: een dun laagje praliné en roombotercrème met speculoos in een jasje van witte chocolade. Een creatie die doet watertanden!
Restaurant Dante – Haacht – 17 april
Restaurant Dante opende de deuren op 19 april 2022. Het restaurant werd ondergebracht in een ruime woning met grote tuin in de Jennekensstraat in Haacht. Dit na een grondige renovatie en tal van aanpassingen, het resultaat van twee jaar arbeid resulteert in een gezellige, luchtige eetruimte met heel veel lichtinval en leuk zicht op de tuin. Een modern interieur met enkele klassieke trekjes met bovendien aandacht voor eenieders privacy. Makkelijk zittend meubilair ontspant je volledig in afwachting van de ontdekking van Svens bereidingen.
Restaurant Dante is een project van Sven Fonteyn en Otis Claes. Toen het pand in 2020 te koop kwam was het niet meteen liefde op het eerste zicht, maar de ligging en vooral de ‘goesting’ om hun eigen ding te doen overtuigden Sven en Otis. Zij genieten graag van het leven, van hun gezin, van lekker eten en heerlijke wijntjes. Deze beleving met andere delen is de rode draad achter het verhaal van restaurant Dante.
Roger van Damme’s macarons met Parmaham, meloen en caviaar – 24 november
Roger van Damme heeft zijn sporen verdiend als chef-patissier maar al snel is hij uitgegroeid tot technisch hoogstaande topchef. In 2009 behaalde hij de titel van “Chef van het Jaar” uitgereikt door Gault&Millau en in 2010 zijn eerste Michelinster. De ultieme bekroning kwam er in 2017, toen hij op de Best Chefs Awards werd uitgeroepen tot Best Pastry Chef van de wereld.
Het Consorzio del Prosciutto di Parma vroeg aan Roger om een creatieve, ongewone food pairing te bedenken met Parmaham. Het idee groeide al snel om een feestelijk hapje te ontwikkelen, waarbij Roger op zoek is gegaan naar een mooi evenwicht tussen zout, zoet en zilt.
Het resultaat is een op en top verfijnde macaron die elk ingrediënt in combinatie met elkaar tot een hoger niveau trekt met een verrassende en overheerlijke smaakexplosie in de mond.
Silo’s – Boortmeerbeek – 19 juni
Treurnis alom toen restaurant Folliez in Mechelen de deuren sloot. Danny Vanderschueren zou echter de horeca de rug niet toekeren, integendeel. Hij wist Danny De Landtsheer van Daniel’s traitteur, te overtuigen om samen een nieuw culinair project, Silo’s, op te starten.
Silo’s opende in november 2015 z’n deuren in het bedrijfsgebouw De Malt aan de Leuvensesteenweg in Boortmeerbeek. Silo’s brengt een hedendaagse brasseriekaart alsook catering in het mooie industriële karakter van het voormalige gebouw Annexes – Malterie de Boortmeerbeek.
Het project betreft een oude leegstaande bedrijfssite te Boortmeerbeek. De gebouwen werden na Wereld Oorlog II gebouwd met middelen aangereikt via het Marshallplan, teneinde de economie nieuw leven in te blazen. Het is een silogebouw voor de opslag van granen met een opslagcapaciteit van 10.000 ton. De ligging werd strategisch uitgekozen tussen de Leuvense Vaart en de Leuvensesteenweg waardoor de bereikbaarheid optimaal werd. De granen werden voornamelijk per schip aangevoerd om daarna te worden gedroogd, gezeefd, gestockeerd, gemengd, gedoseerd en tenslotte afgevoerd naar de eigenlijke mouterij Boortmalt.
Vrolijk kerstfeest / Nollaig Shona Duit
In Ierland draait Kerstmis om familie, eten en festiviteiten, met een unieke mix van traditie en warmte. 25 december is het belangrijkste evenement en zitten gezinnen aan tafel voor een traditionele maaltijd van geroosterde kalkoen en ham, vulling, geroosterde aardappelen en spruitjes. Het dessert is een traditionele pruimenpudding met gedroogd fruit. Warme whisky is vaak de favoriete drank. Je kunt mensen elkaar een “Nollaig Shona Duit” horen wensen, of Vrolijk Kerstfeest in het Iers.
Een unieke Ierse viering, genaamd “Women’s Christmas”, vindt plaats op 6 januari. Volgens de traditie nemen de mannen die dag de huishoudelijke taken over om hun vrouwen een pauze te geven van het drukke kerstseizoen. Dit is ook de dag waarop de kerstboom wordt weggehaald en opgeborgen tot het volgende jaar.
Bord Bia, de Ierse nationale dienst voor promotie van land- en tuinbouwproducten respecteert deze traditie en selecteert ieder jaar bij het ingaan van de winter en de aankomende eindejaarsfeesten enkele producten die de uitgebreide kwalitatieve rijkdommen in de kijker stellen.