Culinaire verwennerijen en speciale ontdekkingstochten in teken van het witte goud. In het West-Vlaamse Poperinge staat maart elk jaar in het teken van de hopscheuten. Door het snelle groeiproces van deze groente, beter bekend als het witte goud, kan je slechts één maand per jaar genieten van deze delicatesse. Niet alleen de smaak, maar ook het productieproces maakt van de hopscheuten een lokale trots. Om die reden organiseert de stad Poperinge in de maand maart verschillende activiteiten waarmee ze bezoekers meenemen door het verhaal van de hop, zoals de gastronomische fietstocht ‘Taste of Hops on tour’. Ook kan je de benen onder tafel schuiven in een van de elf deelnemende restaurants die jou in de watten leggen met gerechten op basis van de hopscheuten. Smaakt dit naar meer? Wij geven je hieronder alvast een veelbelovend voorproefje.
Ontdek de Hopscheuten
Om je helemaal onder te dompelen in de wereld van de Poperingse hopscheuten, stippelt de stad een een ‘Dagje Hopscheuten’ uit dat volledig in het teken staat van deze lokale trots. Je begint de dag met een bezoek aan hopboerderij ‘t Hoppecruyt in Proven, hier maak je kennis met de teelttechnieken. Nadien worden bezoekers verwend met een lunch in restaurant de Leene, al dan niet met gerechten op basis van hopscheuten. Ook breng je een bezoek aan het maatwerkbedrijf SOWEPO waar ze de hopscheuten verwerken tot smaakvolle streekproducten, die gekend zijn onder de naam “Houblonesse”. De tocht sluit je af met een rondleiding in het Hopmuseum dat volledig gewijd is aan hop en bier. Op 5 en 6 maart geniet je hier trouwens ook van hopbieren, vergezeld van knapperige hopscheuten.
Met de ‘Taste of Hops on tour’ biedt Keurbroederschap De Witte Ranke een fietstocht van 20 km aan door het Poperingse hoppeland. De Witte Ranke is een vzw die zich inzet voor de gastronomie in de Westhoek, mét speciale aandacht voor hop, hopscheuten en streekbieren. Onderweg zijn er heel wat gastronomische tussenstops voorzien. Zo begin je de dag met Poperingse Cruydekoecke in het Hopmuseum, geniet je ‘s middags op Kasteeldomein de Lovie van een voorgerecht met hopscheuten, krijg je op hopbedrijf Lemahieu een lunch aangeboden en degusteer je enkele streekbieren, zoals een Trappist bij de abdij van Westvleteren. De hele fietstocht wordt tot in de puntjes uitgestippeld, zodat bezoekers ten top kunnen genieten. Enkel een fiets moeten deelnemers zelf huren of meenemen, zodat ze zich makkelijk kunnen verplaatsen naar de verschillende locaties. Wil jij deze gastronomische fietstocht niet missen?
Genieten van het witte goud
Tijdens het hopscheutenseizoen gaan maar liefst elf Poperingse restaurants aan de slag met deze delicatesse. De chefs nemen je mee op een smaakvolle reis door het hoplandschap en creëren culinaire meesterwerken. Voor wie op zoek is naar een pure eerlijke keuken met veel huisgemaakte bereidingen, is Terminus een absolute aanrader. Ook bij Pegasus maken ze er een erezaak van om zoveel mogelijk met de ingrediënten uit de Westhoek te werken en gebruiken ze de smaken van het seizoen als inspiratiebron. Wil jij je liever laten verrassen door klassieke ingrediënten met een innovatieve twist? Dan mag ‘t Blauwers Huys niet ontbreken op jouw verlanglijstje.
Ook Restaurant de la Paix gaat aan de slag met de hopscheuten. Hier kun je niet alleen van lokale topgerechten proeven, maar ontdek je ook unieke biersmaken. Het team van Goeste laat jou dan weer culinair genieten in hun restaurant of tearoom en ontvangt jou met open armen in hun streekproductenwinkel ‘Goeste Boetiek’. Vanuit het restaurant kun je binnen piepen in het atelier, waar ze ambachtelijke ijscreaties maken. Zin om zelf een bezoek te brengen aan een van bovenstaande adressen? Aarzel dan niet en boek een tafeltje bij jouw topfavoriet.