Irish Grass Fed Beef

Op 29 november heeft de Europese Commissie de naam “Irish Grass Fed Beef” officieel geregistreerd als een BGA (Beschermde Geografische Aanduiding/IGP). Daarmee is Iers rundvlees het 8e Ierse product met een BGA, naast zalm uit Clare Island, lamsvlees uit Connemara Hill en Blaa Rolls uit Waterford. Ierland heeft ook 4 BOB’s (Beschermde Oorsprongsbenamingen/AOP).

Het op de markt brengen van een product met een BGA is een langdurig proces en het duurde enkele jaren om de zaak op Europees niveau rond te krijgen. Sinds november werden audits uitgevoerd om de Ierse boerderijen en slachthuizen te certificeren die BGA-rundvlees op de markt willen brengen. Tot nu toe kan slechts één Iers slachthuis BGA-rundvlees leveren. Bord Bia verwacht dat dit zich snel zal ontwikkelen, maar op dit moment blijft het Iers Grasgevoerd Rundvlees, afkomstig van dieren die geboren, opgefokt en geslacht zijn in Ierland, minstens 220 dagen per jaar dag en nacht grazen en gevoed worden met een dieet dat voor minstens 90% uit gras bestaat, een vrijwel uniek en vertrouwelijk product.

Wat betekent BGA Iers Grasgevoerd Rundvlees?

Per definitie legt een BGA reeds bestaande knowhow vast die specifiek is voor een bepaald geografisch gebied: ze kan niet gecreëerd worden. Het doel van de BGA Irish Grass Fed Beef is het promoten van het traditionele Ierse veeteeltsysteem, gebaseerd op begrazing, een hoge grasconsumptie en de productie van kleine, gemarmerde karkassen. Of aan de voorwaarden van dit prestigieuze keurmerk wordt voldaan voert een onafhankelijke auditor controles uit. Elke boerderij wordt elke 18 maanden aan een audit onderworpen. De praktijken van de boer worden geregistreerd om te controleren of Bord Bia de normen voor voedselverpakkingen (FPS) en het SBLAS (programma voor kwaliteitsborging van rund- en schapenvlees) naleeft. Deze audits vormen de basis van de naleving van de BGA.

Geselecteerde dieren

Naast de begrazingsbeperkingen geldt de BGA alleen voor ossen en vaarzen jonger dan 36 maanden en koeien jonger dan 10 jaar die voldoende vet en gespierd zijn. Deze regels voor het selecteren van dieren en boerderijen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat de dieren die voor de BGA worden geselecteerd, het beste van het traditionele Ierse landbouwsysteem vertegenwoordigen en mals, doorregen en smakelijk vlees garanderen.

Technische kenmerken van een karkas van IGP Iers grasgevoerd rundvlees: Alle karkassen van IGP “Irish Grass Fed Beef” moeten tot één van de volgende categorieën behoren: (I) Ossen en vaarzen tot 36 maanden oud. Bevleesdheidsklasse groter dan O-.  Vetheid tussen 2+ en 4+.  (II) Koeien van ten hoogste 120 maanden. Bevleesdheidsklasse hoger dan O+. Vetheid tussen 2+ en 5.  Deze twee categorieën moeten afzonderlijk worden gebundeld, uitgebeend, verpakt en geëtiketteerd. Karkassen met een hoge pH (> 5,8) moeten worden opgespoord en uitgesloten.  De karkassen moeten worden beoordeeld om er zeker van te zijn dat ze een uitgesproken kersenrode vleeskleur en romig/geel vet hebben.

Uitzonderlijk vlees

Consumentenonderzoek uitgevoerd door Bord Bia in Europa en de rest van de wereld heeft aangetoond dat Iers grasgevoerd rundvlees bijzonder hoog gewaardeerd wordt op het vlak van smaakintensiteit, textuur en vet/vleesbalans. Bovendien kennen deskundige proefpanels in internationale wedstrijden regelmatig meer medailles toe aan ribbiefstukken, ribeyes en filets van Ierse grasgevoerde dieren dan aan vee uit andere landen. (World Steak Challenge 2022, 2023)

Vooraanstaande restaurants over de hele wereld serveren Iers rundvlees vanwege de unieke organoleptische eigenschappen als gevolg van het grasgevoerde productiemodel, een belangrijk element in het behalen van de Ierse Grass Fed Beef BGA. De leden van de Chef’s Irish Beef Club (CIBC) kunnen nu kennismaken met de Ierse Grasgevoerd Rundvlees BGA. Deze club van chef-ambassadeurs voor Iers rundvlees telt 80 leden in 8 landen, waaronder 10 leden in België.

Een gezond product

Recente studies van Teagasc, de Ierse landbouw- en voedselontwikkelingsautoriteit, hebben bevestigd dat Iers grasgevoerd rundvlees hogere gehaltes aan omega-3 vetzuren, mineralen en vitaminen biedt dan vee dat weinig of geen gras gevoerd krijgt. Dit vlees heeft met name hogere concentraties calcium, mangaan, ijzer, zink, selenium, natrium, magnesium, kalium, fosfor en vitamine E.

We kregen een uitzonderlijk pakket van 2 runderkarbonades met bot, côtes de boeuf à l’os, om de uitzonderlijke kwaliteit van dit nieuw product te testen. Om het vlees te begeleiden op de grill, BBQ of plancha, werd een O’hara Irish stout van de Carlow Brewing Company toegevoegd. Stouts zijn zeer dikke, donkere bieren gemaakt van mout met ongeveer 15% geroosterde granen. Het zijn deze geroosterde granen die het bier zijn donkere kleur geven. Je raadt het al: de bekendste stout is natuurlijk Guinness, maar O’Hara bier, gebrouwen in county Carlow, is ook heerlijk. Het is lichter dan zijn beroemde neef en de perfecte begeleider van een zonnige maaltijd. Tot slot ook twee vleessauzen van White Mausu. Dit kleine bedrijf is gevestigd in Connemara en maakt ambachtelijke sauzen van topkwaliteit, geïnspireerd door Azië. Rayu is een traditionele Japanse saus gemaakt van pepers gemarineerd in olie, meestal sesamolie, hier met pinda’s, en is het eerste product van White Mausu. Black Bean BBQ is een saus op basis van tomatensaus en gefermenteerde zwarte bonen, speciaal ontwikkeld voor bij gegrild vlees.

Ondanks de eerder grillige temperaturen van de maand mei werd het feesten geblazen. We kunnen bij deze proeverij enkel de bevindingen van toprestaurants bevestigen, zijnde een unieke organoleptische kwaliteit. Bijzonder smaakvol vlees, extra mals en mooi doorregen. Een Ierse côte à l’os op de barbecue, vergezeld van uitzonderlijke vleessauzen is zonder meer een feest waarbij het Belgisch klimaat je enkel doet dagdromen van uitgestrekte groene weiden met dieren die als voorbode op wat komen gaat naar hartenlust genieten van het groene gras. The green, green grass of home. We hopen alvast dat Bord Bia erin slaagt om vrij snel ook andere boerderijen dit BGA label te bezorgen zodat binnen afzienbare tijd nog meer fijnproevers van dit unieke product kunnen genieten.

Bord Bia heeft 14 kantoren over de hele wereld. Het kantoor in Parijs is verantwoordelijk voor de promotie van Ierse producten in Frankrijk, België en Luxemburg. Bord Bia werkt nauw samen met de Ierse ambassade, andere Ierse overheidsinstellingen en het bredere Ierse netwerk. Het kantoor biedt een scala aan diensten voor Ierse bedrijven, van algemene communicatie en ondersteuning voor bedrijfsontwikkeling tot marktanalyse