Otomat is een pizzarestaurant dat hoewel het een authentieke Italiaanse pizza presenteert, toch afwijkt van het hypertraditionele. De oprichters hebben de pizzabeleving heruitgevonden en er een unieke en zeer Belgische draai aan gegeven. In de dunne, krokante deeg, die royaal wordt afgewerkt met eerder ongewone toppics, zit dezelfde gist als deze die wordt gebruikt om het smaakvolle Duvel-bier te maken.
Door het gebruik van deze zeer speciale gist, gecombineerd met een rijpingstijd van drie dagen, verkrijgt men een extreem dunne en knapperige pizzabodem. Otomat serveert hiermee een unieke Belgische slow food variant op de traditionele pizza.
De Belgitude van de initiatiefnemers beperkt zich niet louter tot de gist. Ook tal van andere ingrediënten zijn lokale producten die de passie voor de Belgische gastronomie in dit typisch Italiaans product tot uiting brengen. In het rijtje van lokale producten vinden we o.m. Kaasmakers Van Tricht: De toonaangevende benchmark in België als het gaat om kaas. Probeer hun heerlijke Farmdal kaas op onze Butcher’s Dish, of ga voor de ultieme kaaservaring met onze Abbey Road pizza. Mr. Boudin: deze heerlijke worstmaker maakt ambachtelijke witte worst op basis van Brasvar-varkensvlees. Een geweldig Belgisch product dat we graag presenteren op onze Butchers’ Dish en dat we verwerken in ons unieke worstenbroodje Otomat. Noyen: Exclusief bij Otomat: Belgische rauwe ham van Noyen, een authentieke varkensboerderij naar ons hart. Brasvar: Exquise beenham van duurzaam gekweekte Duroc varkens. Je proeft het verschil – ook op de pizza’s! Anderzijds wordt voor de ontwikkeling van nieuwe pizza’s samengewerkt met een aantal bekende namen uit de Belgische culinaire wereld. Mensen met unieke passie en expertise, die de Otomat pizza’s naar een nog hoger niveau tillen. Zo kan je de Dirty Vegan van Pieter-Jan Lints ontdekken, maar ook de No Cheese Go Nuts van Nicolas Decloedt en Triple Chocolate Pizza van de koning van de chocolade, Dominique Persoone!
Wij opteerden voor onze proeverij voor de Otomat-vestiging in Leuven, gelegen in de Tiense straat en dus centraal in het culinaire Mekka van de universiteitsstad, een gastronomisch eilandje van de Muntstraat en Tiense straat, vlakbij het stadshuis en op een steenworp van de bruisende uitgangsbuurt van de Oud Markt.
Binnenstappen doe je in een gezellig houten interieur dat herinneringen oproept aan de oude, zij het merkelijk ruimere treinwagons uit vervlogen tijden. Met enige verbeelding waan je jezelf in een oude vierwielige ranchkar op zoek naar culinaire verpozing in de Far West.
De verwelkoming is alvast erg hartelijk en de tafeltjes langsheen de ene kant van deze pizzeria zijn makkelijk combineerbaar tot familiale of vrienden units. Aan de andere kant leuke ronde tafeltjes uitermate geschikt voor 4 vrienden.
De kaart suggereert enerzijds de Otomat pizza’s en anderzijds de Notomat pizza’s, deze laatste zijn bereidingen zonder de traditionele tomaten. Opvallend dat de vegan pizza’s gewoonweg tussen deze opties zijn weer te vinden en dit gewoonweg omdat de initiatiefnemers deze foodtrend als een normaal item beschouwen en dus niet langer in een apart kastje willen opbergen.
Als introductie genoten we van een krokant flagbread met intense mousse getooid met nootjes en een schaaltje met gesnipperde augurken, uitjes en bloemkoolroosjes. Pittig maar smaakvol en mooi evenwichtig , een introductie die perfecte werd aangevuld door het smaakaureool van de triple Duvel. Onze pizza met een combinatie van rauwe ham Noyen, exquise beenham Brasvar en een vleugje farmdal kaas was perfect knapperig gebakken. Wat een smaakweelde perfect ondersteunt door de Duvel. Succulent met fijne knapperige bodem en krokante korstjes. Als extraatje een licht pittig dipsausje op basis van Provencaalse kruiden en exotische mango waardoor ook de laatste korstrestjes tot verfijnede delicate smaaktoetsen worden gepromoot. Aanvullend een testtoets met huisgerijpte Golden band van Liefmans. Een mooi ambachtelijk biertje dat naar onze mening eerder een leuke pairing vormt met de pizza vol au vent.
Vol trots toonde Lorenzo ons eveneens de rijpingskamer waarover de exploitatie in Leuven beschikt. Hier rijpen meerdere jaargangen van het ambachtelijke Liefmansbier in kleine en grote, 75cl flessen.
Otomat Leuven – Tiensestraat 33 – 3000 Leuven – tel 016/190101 – www.otomat.be Open van maandag tot en met zondag van 12 tot 22 uur.
Een leuke ontdekking van een authentiek Italiaans product met verrassende Belgische accenten waardoor het geheel uitgroeit tot een unieke smaakbeleving.
Andere Otomat-vestigingen worden weergevonden in Antwerpen: Van Schoonbekeplein 11 nabij het Mas ; Gent : Kleine Vismarkt 3; Brugge: Simon Stevinplein 12 en Mechelen Vismarkt 8.