Domaine Mont des Anges verandert vuursteen in goud

DOMAINE MONT DES ANGES VERANDERT VUURSTEEN IN GOUD

 

De schuimwijnen van het Belgische wijndomein Mont des Anges vielen dankzij hun uitstekende kwaliteit nog maar eens in de prijzen. De Blanc de Blancs 2021 heeft afgelopen juli een gouden medaille in de wacht gesleept tijdens het Concours Mondial de Bruxelles 2024 op Sardinië. Deze cuvée van Domaine Mont des Anges bestaat voor 100% uit chardonnaydruiven die verbouwd zijn op een perceel van vuursteenhoudende kleigrond in Spiennes in de provincie Henegouwen. Deze schuimwijn is de pure vrucht van zijn terroir en geeft de delicatesse en de energie van de druiven en tegelijk de krijtachtige frisheid en de levendigheid van het vuursteen perfect weer. Het resultaat is een levendige wijn met knapperige, fruitige smaken die versterkt worden door toetsen van citroen. Een ideale, nazomerse schuimwijn dus, die net zo lekker is bij zeevruchten als bij een romig geitenkaasje of een ijsdessert. De Belgische bubbels van Mont des Anges zullen gegarandeerd op ieders lippen liggen.

De schuimwijn Blanc de Blancs 2021 is een 100% chardonnay en combineert de vlezige frisheid van de druiven met een uniek terroir. De druiven worden verbouwd op het perceel ‘Les Silex’ in Spiennes, dat bestaat uit vuursteenhoudende kleigrond uit het neolithicum. Mont des Anges Blanc de Blancs 2021: een 100% chardonnay die goud waard is. Mousserende kwaliteitswijn, gevinifieerd en gerijpt in vaten / Degorgering in maart 2024 / Dosering 2 g/l

De vinificatie is weinig interventionistisch. Tijdens het strakke vinificatieproces krijgt de wijn de tijd om te profiteren van de micro-oxygenatie in het vat. Voor de Blanc de Blancs 2021 werden vaten van drie wijnen gebruikt die eerder al dienden voor de vinificatie van witte bourgognewijnen en die aangekocht zijn in Beaune. Door de wijnen volledig op hout te vinifiëren, kunnen ze aromatisch ademen en wordt de frisheid geconcentreerd. Tot de botteling blijven ze op hun droesem liggen.

Het inschenken van de wijn geeft een licht, zingend schuim, gevolgd door een delicate kraag en fijne bubbels. Deze heldere, lichte en vloeiende schuimwijn heeft een diepe citroengele kleur en een heldergele glans die voor meer diepte en intensiteit zorgt. In de neus is de eerste indruk dynamisch. De aroma’s van citroen en krijt worden genuanceerd door toetsen van toast en geroosterde hazelnoot. Na het beluchten komen daar frisse, delicate geuren bij, die doen denken aan acacia, nagelbloem, peer, verbena, Vichymunt, madeliefje, vers brood, verse merengue en groene appel. In de mond is de schuimwijn bij het eerste contact zuiver en levendig, met een romige pareling. De wijn biedt een knapperige en fruitige textuur, versterkt door een tonische, citroenachtige aciditeit. De ontwikkeling van deze cuvée is veelbelovend dankzij het evenwicht en de zuivere expressie van de druivenpulp en het krijt. De afdronk is levendig en romig met een citroenachtige frisheid, een zekere ziltheid en een fijne krijtachtige textuur. De Mont des Anges Blanc de Blancs 2021 is op zijn best bij een temperatuur van 9°C en in een slank glas met zachte rondingen.

Deze schuimwijn past uitstekend bij oesters, carpaccio van sint-jakobsnoten, tartaar van goudbrasem, gamba’s, mosselen en krab met citrusvruchten en saffraanroomsaus, tong en gegrilde tarbot. Je kunt ‘m ook perfect drinken bij zachte geitenkaas of citroenparfait.

Aanbevolen verkoopprijs: € 38 – Verkooppunten: bij de beste wijnhandelaars in de regio’s van Bergen, Namen, Luik, Charleroi en Brussel (The Source, La Maison des Vins Fins, Rob Gourmet, Bacchus and Friends, Les vins Brunin, 100% vins, Bel Artisan, Wine and more, La vigneraie, Cavavins Frameries, Les halles Wavre, Drink factory, Oeno Belgium …).

Mont des Anges in het kort

Het wijndomein Mont des Anges werd in 2016 opgericht door Laurianne Lejour, een champagnewijnmaker, en Vincent De Busscher, een Belgische ondernemer die zich uit passie tot de wereld van wijn bekeerde. De wijngaard ligt in de regio Bergen in Spiennes, Nouvelles en sinds 2020 in Havay vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van het terroir. Het krijt onder de percelen, gecombineerd met de geringe diepte van de bodem, de grasbedekking en de aanwezigheid van Spiennes vuursteen (UNESCO), dwingen de wijnstokken om geconcentreerde druiven te produceren voor aromatische wijnen.

Laurianne en Vincent produceren mousserende wijnen volgens de traditionele methode, naar het voorbeeld van de Champagne-methode waarbij wijnjaren en maten worden opgesplitst. Ze vertalen en concentreren op natuurlijke wijze de energie en emotie van elk terroir. Er worden drie champagnedruivensoorten gebruikt: chardonnay, pinot noir en meunier. De druiven worden op volle rijpheid handmatig geoogst en langzaam en voorzichtig geperst om alleen het beste te behouden. De wijnen worden geproduceerd en enkele maanden gerijpt in de Frameries-kelder voordat ze op fles rusten. In 2021 probeerden de twee wijnbouwers het avontuur van Voltis, een interspecifieke soort die van nature beschermd is tegen valse meeldauw en echte meeldauw, vergelijkbaar met Chardonnay.

De wijngaard beoefent een extensieve wijnbouw, dat wil zeggen een lage plantdichtheid, met minder wijnstokken per hectare, wat een natuurlijk gezondere en luchtigere wijngaard mogelijk maakt. Zonder herbiciden of insecticiden zet Domaine Mont des Anges zich in voor geïntegreerde biologische bescherming.