Frank – Stephaniaplein – Brussel

Frank opende de langverwachte tweede vestiging op het gelijkvloers van het nagelnieuwe Citybox hotel aan het Stephaniaplein, in de Louizabuurt. Hier geniet u niet alleen van een fantastische brunch en heerlijke specialty koffie, maar wordt de sfeer en de filosofie van Frank ook ’s avonds doorgetrokken. Kevin Perlot verlaat de keuken van Vertige (restaurant van Sang Hoon Degeimbre) om samen met Mathias Smet het avondconcept vorm te geven. Frank opende de deuren op 1 september met brunch en lunch, het avondmenu start per 1 oktober 2024.

‘De voorbereidingskeuken bij Frank aan het Muntplein barst na vier jaar uit zijn voegen, waardoor de extra ruimte op de nieuwe locatie ons meer mogelijkheden geeft om nog meer in te zetten op onze productie “made from scratch”. Brussel is klaar voor méér Frank, we kijken ernaar uit om een groter deel van de Brusselse scene te veroveren. Met deze nieuwe locatie willen we nog meer Brusselaars aan boord krijgen en onze filosofie verder  verspreiden.’ – Mathias Smet, zaakvoerder

In 2020, na een passage bij Humus & Hortense, OR Coffee en een avontuur in Melbourne, openden chef Mathias en zijn vrouw Marianne hun Australisch geïnspireerde zaak in het centrum van Brussel. Frank behoort intussen tot een van de meest verfijnde ontbijt en specialty koffie hotspots van de hoofdstad en houdt het midden tussen koffiebar en restaurant.

Op de nieuwe locatie combineert men ‘s avonds bij Frank relaxte vibes  met culinaire topkwaliteit. De vers bereide gerechten, gemaakt van seizoensgebonden ingrediënten, bieden vernieuwende comfortfood. Het menu bevat zorgvuldig gekozen wijnen van onafhankelijke wijnmakers, gericht op natuurlijke en biologische methoden. Met een gemiddelde uitgave van 50 euro per persoon is Frank de perfecte plek voor liefhebbers van lekker eten, unieke wijnen en een ongedwongen ambiance. Vanaf 16u kun je losgaan met apéro, of ga all-in en bestel de hele kaart met een heerlijk flesje wijn erbij. Frank’s got you covered!

Voor de opstart van het avondmenu van Frank werd Kevin Perlot, ex-chef van VerTige, aangetrokken. Voor Frank ondersteunt hij chef Mathias Smet elke maand om een nieuwe seizoenskaart te creëren met zijn gastronomische expertise die ook rond groenten draait. Perlot is een getalenteerde jonge chef met ervaring in toprestaurants zoals Bon-Bon** en L’air du temps**, en ontwikkelde zijn passie voor wijn en seizoensgebonden gerechten tijdens zijn tijd bij Pépite in Namen. Deze achtergrond bracht hem uiteindelijk naar VerTige, waar hij zijn culinaire visie verder verfijnde. Na zijn verblijf bij Frank plant Perlot een eigen restaurant op te starten.

Overdag blijf je genieten van de Frank classics – denk Eggs Benedict, Pancakes en de Cuban Sandwich – aangevuld met een seizoenmenu dat elke 6 weken een frisse draai krijgt. Voor koffie zorgen de barista’s, die samenwerken met lokale toppers als Mok, Gust Coffee Roasters en Replica Coffee Roasters.

FRANK introduceert in de nieuwe vestiging ook een avondmenu. Mathias en Kevin laten hun  culinaire creativiteit los op een selectie gerechten die perfect passen binnen het smart casual concept, waarbij casual en verfijnd naadloos samengaan. Met een nadruk op seizoensgebonden en “plant forward” gerechten, staan groenten centraal in de culinaire creaties. Denk aan technieken als lacto fermentatie van groenten, geroosterde Noordzee inktvis of pastrami op de BBQ en klassiekers zoals bitterballen met een twist.. Bijpassend serveert Frank wijnen van onafhankelijke wijnmakers en vaak uit minder bekende wijnregio’s, met een focus op natuurlijke en biologische productiemethoden. Voor wie liever iets anders drinkt, biedt Frank een inventieve selectie cocktails en Brusselse bieren. Het avondmenu biedt vernieuwende smaken die zowel fijnproevers als liefhebbers van een snelle, smaakvolle hap zullen verrassen. Frank maakt van elke avond een heerlijke ervaring, waarbij comfort food, culinaire finesse en een unieke drankbeleving samenkomen.

Frank’s filosofie : Sinds dag 1 maken Mathias en Marianne er een erezaak van om hun restaurant zo duurzaam mogelijk te runnen. Zo wordt alles van basisingrediënt tot eindproduct in eigen keuken verwerkt, staan seizoengroenten in de spotlight en wordt er rechtstreeks samengewerkt met kleine en lokale leveranciers die biologische producten en een verhaal aanbieden. Het organisch afval van Frank wordt per fiets opgehaald, gecomposteerd en opnieuw verdeeld aan boeren zodat zij het op het veld kunnen hergebruiken. Deze filosofie bezorgde Frank het Good Food label van het Brussels Gewest met maximale score. Dit o.a. dankzij de nauwe samenwerking met lokale producenten, zoals: Le Monde de Mille Couleurs, Champignons de Bruxelles, 3 Fonteinen, Mok, Stéphane Longlune, Ijzerkotmolen en nog veel meer.

Frank Stephaniaplein serveert en combineert zowel vegan als klassieke bereidingen. Het kennismakingsmenu van Kevin wekte alleszins de culinaire nieuwsgierigheid op maar bleek achteraf erg smaakvol met aangename toetsen en vooral smaakvolle creaties. Het startte met drie lekkere en verrassende vegan creaties waarmee hij ten volle bewees dat vegan ook smaakvol en innovatief kan zijn wanneer men voldoende passie en respect opbrengt voor de eigenheden van de ingrediënten, aspect dat evenzeer geldt in de traditionele keuken.

Het startschot werd de kerstomaat, een gerecht met gele en rode Belgische cherry kerstomaat vergezeld van gebrande tomaat, honing, Belgische buffelmozarella en verbena. Mooi pittig en delicate smaaktoetsen. Volgde een zucchini, bbq geroosterde groene courgette, gerookte boter en lacto jus van asperges en ketchup van courgette. Niet alleen mooi decoratief maar tevens erg lekker, perfect ondersteund door een Duitse Haart riesling. De verrassing werden ongetwijfeld Frank’s Balletjes. Een creatie van rode biet, shittake en gerookte eryngli paddenstoel gebundeld in een leuk rond kroketje en geserveerd met een lavas emulsie. Mooi knapperig, smaakvol en zeer evenwichtig.

De klassieke bereidingen omvatten vooreerst een calamari tagliatelli, in fijne plakjes gesneden noordzeepijlinktvis met koolrabi, carbonera van citroen en rozemarijn. Heerlijke smaaktoetsen en succulent. De Benedict eggs zijn een creatie van Engelse muffin, gepocheerd ei, lichte hollandaise saus, huisgerookte dunne plakjes varkenshaas, een dikke plak langzaam gerookte brasvar bacon en gekruide sult. Een weelderige voltreffer, creatief met diepe smaaktoetsen en toch verfijnd. Afsluiter van dienst werden de Amerikaanse pannenkoeken. Een driedubbele stapel luchtige pannenkoeken, gepocheerd peer, harde kiwi en seizoenchutney, witte chocolade en mascarponecrème; honing- en citroensiroop en mooie amandelcrumble.  Creatie met hoog smulgehalte. Beloftevol!

Praktisch:

Frank – Munt/Monnaie – Prinsenstraat 14 – 1000 Brussel – Openingsuren: alle dagen, 8u tot 16u – FRANK serveert verdomd goede specialty coffee, geïnspireerd door een Australisch avontuur waar Brunch met een hoofdletter B wordt geschreven.

Frank – Stephaniaplein  – Charleroise Steenweg 17 – 1060 Sint-Gillis Openingsuren: alle dagen, van 8u tot 23u : 8u-18u Brunch, lunch, specialty coffee – 16u-23u Wine & food

https://www.frank.brussels/