Elzaswijnen: winterwarmte & tradities

Een Belgisch – Alsatiaans gevoel voor feest.

Het einde van het jaar viert de geest van het delen en de geneugten van de tafel, in een heerlijke alchemie van Belgisch-Alsatijnse tradities. Het beste van België en de Elzas komt samen voor een onvergetelijk feest. Een menu dat gedurende lange uren vakkundig wordt gesudderd, brengt de klassiekers van onze grootmoeders opnieuw tot leven: foie gras op peperkoek, een schotel Belgische kazen & Gewurztraminer Grand Cru, gesudderde kleine gerechten & uitzonderlijke Pinot Noir, fromage blanc taart & Crémant. Een ervaring waarbij eten en wijn de eenvoudige genoegens van smaak overstijgen, om tot ons te spreken over menselijke banden, overdracht en warmte. Een toast op 450 jaar Domaine Dopff au Moulin en een verrassingsgast: de 3e AOC Alsace Grand Cru voor Pinot Noir.

Kruidig aperitief & Gewurztraminer Grand Cru

De zoete en hartige voorgerechten trappen de feestelijkheden af met een uitbundige Gewurztraminer Grand Cru. De toon is gezet! De hapjes ganzenlever op kleine toastjes van peperkoek smelten voor de Gewurztraminer van de Grand Cru Kitterlé van Domaine Dirler- Cadé. Dit magische terroir ligt in de hogere delen van de wijngaard en produceert zeldzame wijnen. Dit baanbrekende biodynamische domein biedt een wijn met een gouden tint, stralend, kruidig, rijk en aromatisch.

De klompjes die bij ons te koop zijn:

AOC Alsace Grand Cru Kessler Gewurztraminer 2020 – Domaines Schlumberger – Prijs: €16,99 van Delhaize

AOC Alsace Grand Cru Kitterlé Gewurztraminer 2017 – Domaine Dirler-Cadé (Bio) Prijs: €25,80 van Fijne wijnen Colruyt

Bonus : AOC Alsace Gewurztraminer Vendange Tardive 2014 – Famille Hugel Prijs: €45,50 van De Coninck

Suddergerechten & volle Pinot Noir

Wat staat er dit jaar op het menu? Als voorgerecht past de romige bouillon van een waterzooi van kapoen perfect bij de Pinot Noir 2021 «Weg» van Mélanie Pfister, die tonen van vers rood fruit en witte peper onthult. Voor het hoofdgerecht kiezen oenofielen voor een Grand Cru in wording, de Pinot Noir 2022 «Clos Saint-Landelin» van Domaine Muré, want een goede uitzonderingswijn verandert elke Vlaamse worst in een delicaat nieuwjaarsgerecht.

Pinot Noir, jaargangen om te ontdekken:

AOC Alsace Pinot Noir 2021 “Weg”, Mélanie Pfister (Bio) – Prijs: €25,07 van Sobelvin

AOC Alsace – Pinot Noir 2022 “ Clos Saint-Landelin” – Domaine Muril ( Bio) – Prijs 55€ van Vins Pirard

Bonus : AOC Alsace Pinot Noir 2019 “Cuvée du Chat Noir” – Domaine Hering (Bio) Prijs: €22,90 van Natur’à Wijn

Dopff au Moulin viert 450 jaar 1574-2024

Pioniers van Crémant d’Alsace dankzij de durf van de 10e generatie, is het credo van de familie: «Trots kunnen zijn op onze Crémants, Vins et Grands Crus d’Alsace, van de fijnste tot de mooiste», legt Etienne-Arnaud Dopff, 13e generatie, uit. 2024 markeerde de 450e verjaardag van de eerste Dopff in Riquewhir. Een jaar rijk aan herdenkingen en festiviteiten, waaronder de release van een jubileumcuvée en de creatie van een kenmerkende cocktail. www.dopff-au-moulin.fr

Van kaas tot dessert

Schlumberger Gewurztraminer Grand Cru Kessler perfect bij het krachtige karakter van typisch Belgische kazen zoals Herve of Wijnendale. De zoetekauwen kunnen vervolgens een Belgo-Alsatian Christmas cottage cheese tart proberen. Serveer met een Crémant Brut «Cuvée Julien» van Domaine Dopff au Moulin. Fris en Elegant, deze emblematische Crémant onthult de finesse van Pinot Blanc en de body van Auxerrois in de mond. Als middernacht nadert, is het tijd om een laatste toost uit te brengen op de 450 jaar van dit mooie huis, op de familie, op het voorbije jaar en op het komende jaar.

Crémant d’Alsace, de hoofdzaken:

Crémant d’Alsace Brut Rosé “Le Puits de Moine” – Les Faît!ères par Jean Gainet – Prijs 11.00€ bij Carrefour

Crémant d’Alsace Brut “Cuvée Julien“- Domaine Dopff au Moulin – Prijs: 19,30€ bij Palais du vin

Bonus : Crémant d’Alsace Chardonnay Brut Nature – Domaine Paul Ginglinger (Bio) – Prijs: €20,88 bij Kovino

Omdat het ene goudklompje het andere kan verbergen, lichten we het gordijn op van de verrassingsgast van dit jaar:

Een 3e AOC Alsace Grand Cru voor Pinot Noir

Het langverwachte nieuws is eindelijk gekomen: na de Grands Crus Kirchberg de Barr en Hengst in 2022 is het nu de beurt aan de Grand Cru Vorbourg om erkend te worden als terroir waarop pinot noir geproduceerd kan worden onder de AOC Alsace Grand Cru appellatie (vanaf het oogstjaar 2024). Dit terroir strekt zich uit over de gemeenten Rouffach en Westhalten, op kalken zandsteenbodems. Vorbourg wijnen zijn krachtig en toch elegant. Hun massieve karakter komt van de klei, terwijl hun fijne, zilte mineraliteit te danken is aan de aanwezigheid van kalksteen. Pinot Noir heeft een volle body, een dichte, zijdeachtige structuur en krachtige, fijne tannines. Deze officiële beslissing is een erkenning van het werk van de wijnbouwers, zowel in de wijngaard als in de kelder, en versterkt de plaats van pinot noir tussen de grote druivenrassen van de Elzas.

Illustraties squad- conseil vins d’alsace & chez elles- conseil vins d’alsace

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *