Vintage 2024: heerlijke fruitige witte wijnen en gastronomische rode wijnen
Château de France, emblematisch voor de appellatie Pessac-Léognan, beheerd door Arnaud Thomassin, werd in 1971 overgenomen door Bernard Thomassin en wordt sinds 1996 aanbevolen door het Rolland-laboratorium.
15 kilometer ten zuiden van Bordeaux, in de Graves, strekt de wijngaard van 40 hectare (waarvan 36 ha tussen Cabernet Sauvignon en Merlot en 4 ha tussen Sauvignon en Sémillon) zich uit over een van de hoogste heuvels van het Léognan-terras. Arnaud Thomassin produceert rode en witte wijnen van grote finesse op dit originele terroir, het Château de France, een emblematische vintage en het Château Coquillas, gemaakt van percelen schelpdieren, evenals de Pessac-Léognan rode Bec en Sabot, vernoemd naar deze zeldzame vogel. Château de France past milieupraktijken toe sinds hij in 2016 lid werd van het Bordeaux Wine EMS.
De zomer zorgde voor een goede rijping van de rode en witte druivensoorten, ondanks de turbulente weersomstandigheden. Vanaf het begin van de Sauvignons-oogst op 5 september werd een goede vintage 2024 aangekondigd, met mooie trossen, met geruststellende kleuren en smaak. De wijnen zullen fruitig zijn, met niet al te hoge gradaties, en voldoen perfect aan de huidige consumentenvraag.
“Dankzij nauwgezet en gepassioneerd werk zul je binnenkort de rijkdom van onze Bordeaux-druiven kunnen proeven”, zegt Arnaud Thomassin, blij met de zeer mooie witte wijnen uit 2024, die een prachtige frisheid vertonen. Daarnaast zal het volume er ook zijn: de Sauvignons hebben net als de Sémillons prachtige aromatische intensiteiten en een prachtige substantie.
Sinds de vintage 2011 wordt een vibrerende gin gebruikt om plantenresten fijn te verwijderen. Deze ontstemmer respecteert niet alleen de druiven, maar zijn beperkte omvang en gebruiksgemak maken het tot een efficiënt en milieuvriendelijk hulpmiddel.
Vanaf eind september onthulden de proeverijen van de eerste Merlots, prachtig van kleur, zeer heerlijke wijnen “precies zoals wij ze graag hebben”, zelfs met een gemiddelde structuur. En de Cabernet Sauvignon, op zijn beurt nu aan het einde van de gisting, is ook heel kleurrijk, met nog meer substantie dan de Merlots.