Ontdek de natuurlijke schoonheid van het gastronomische Connemara. Ierland is een van de gastronomische bestemmingen die Sergio Herman uitkiest in het 3e seizoen van ‘Sergio over de grens’. Tijdens de zeven afleveringen van het seizoen maakt de sterrenchef samen met een bekende Vlaming een culinaire roadtrip langs de lekkerste plekjes van Europa en daarbuiten. In de aflevering gewijd aan de culinaire rijkdom van Ierland, die op 5 februari 2025 wordt uitgezonden op VTM en VTM GO, neemt Sergio Herman zangeres, actrice en presentatrice Karen Damen mee naar de prachtige streek van de Connemara. Van het sprankelende Galway tot de Killary fjord ontmoeten ze lokale producenten, ontdekken hun verhalen en komen meer te weten over de unieke ingrediënten die de Ierse keuken zo lekker maakt.
De wilde puurheid van Connemara
Authentiek, lekker maar vooral heerlijk eerlijk: dat is het concept achter ‘Sergio over de grens’. De persoonlijkheden die Sergio vergezellen op zijn gastronomische reis onthullen zichzelf op een ontspannen, pure manier. Deze aanpak past helemaal bij Ierland en zijn inwoners, die bekend staan om hun gastvrijheid, hun gemoedelijkheid en hun plezier in het vertellen van hun verhalen.
Karen Damen en Sergio Herman ontdekken prachtige groene landschappen, pittoreske dorpjes en adembenemende kliffen, maar ook meren en fjorden waar zeevruchten koning zijn. Gastronomische schatten wachten op hen bij elke bocht. Bij aankomst op het eiland proeven ze traditioneel gebak voordat ze een familiedistileerderij in Galway bezoeken. Sergio en Karen sluiten hun eerste dag in Ierland af in een gezellige pub met livemuziek.
Smaken van de aarde
Voordat ze gaan genieten van een traditioneel Iers ontbijt, leren Sergio en Karen hoe ze verse boter maken, die met de hand wordt gekarnd tot fluweelzachte perfectie. Met de karnemelk wordt dan Iers sodabrood gemaakt; eenvoudig en overheerlijk: het is één van de onbekende culinaire schatten van Ierland. Samen met eieren, spek, worst en bloedworst maakt het deel uit van het overheerlijke Ierse ontbijt. Vol energie bezoekt het duo dan een schapenboerderij om te ontdekken wat Iers lamsvlees zo lekker maakt. De dag eindigt aan tafel in een mooi huis aan het water, waar ze genieten van een Ierse stoofpot met lamsvlees, aardappelen, wortelen en een scheutje whiskey.
Ierse fjorden en smaken van de zee
De laatste dag van de reis staat in het teken van de geneugten van de zee. Het kristalheldere water van de oceanen, zeeën, rivieren en meren levert tongstrelende gerechten op. Mosselen, kokkels, oesters, sint-jakobsschelpen, zalm, wilde paling, zeewier… vormen een onuitputtelijke bron van inspiratie.
Sergio en Karen gaan aan boord van een vissersboot om mosselen te oogsten, waarna Karen zeewier aan de kust plukt om Sergio’s recept voor de met hooi gerookte mosselen te verrijken.
Deze aflevering van ‘Sergio over de Grens’ in de Connemara ruikt naar jodium, wind en groene weiden. De ontmoetingen met ambachtslieden, die zich volledig wijden aan smaak, kwaliteit, traditie en respect voor het milieu, weerspiegelen de ziel van het eiland Ierland.
Beelden :irish tourist board