Restaurant Fiera – Antwerpen

In de lente 2020 opende restaurant Fiera de deuren in de voormalige Antwerpse schippersbeurs vlakbij de voormalige Handelsbeurs. Dit concept was het geesteskind van Jan Jacobs, geen onbekende in ruimere horecamiddens als oprichter van J & M Catering.

De Schippersbeurs was altijd een plek war mensen en producten samenkwamen, dit samengaan verwerkt chef Andy Decremer in zijn creaties. Vertrekkend vanuit eerlijke, zorgvuldig geselecteerde producten en wereldse smaken, gemixt met zijn passie voor levendige steden, resulteert in delicate smaaktoetsen die de fijnproevers begeesteren.

Net als de Handelsbeurs was ook de Schippersbeurs een plek waar een enorme diversiteit aan goederen werden verhandeld. Beide locaties hebben niet alleen een historische achtergrond maar delen eveneens een rijkelijk en uniek interieur dat de fijnproever naast het warme onthaal een eerste wow-ervaring bezorgt. De naamgeving van het restaurant verwijst enerzijds naar de betere beurs (lees betere restaurant) en anderzijds naar trots en eerlijkheid. Beide elementen moeten ervoor zorgen dat Fiera het betere restaurant wordt.

Inspiraties voor het restaurant vonden Jan Jacobs en Virginie Bayomi in een aantal bijzondere restaurants zoals Bô Zin in Marrakech, Topolopompo in Tel Aviv  en Sarong in Bali. Niet alleen invloeden uit de hele wereld maar ook typisch lokale producten moeten mekaar aanvullen en inspireren zodat het restaurant, aldus Jan Jacobs, met   én frisheid een pleisterplaats wordt in Antwerpen én alle Antwerpenaars verwelkomt.

Bij de opstart van het restaurant was het de bedoeling dat Fiera zijn gasten trakteerde op een pure, eerlijke en product-georiënteerde keuken op basis van mooie en kwalitatieve producten. Ook vegetarische en vega gerechten kregen een plaats op de kaart. Een authentieke mix van de levendige Aziatische fusion keuken met vegetarische alternatieven en de zuivere keuken van het Peruviaanse Lima, getooid met ’n vleugje Frans chauvinisme was het startpunt van de keuken.

Je betreedt het restaurant via een statige en indrukwekkende toegangsdeur die de voorbode is van een impressionant decor dat mede het werk is van architecte Cathérine Verbraeken. De ruime hall biedt voldoende ruimte om de eerste indrukken rustig te laten bezinken. De eetzaal zelf is uiterst decoratief met individuele tafeltjes al dan niet opgesteld langsheen de wanden, deze worden afgewisseld met keurige eilandjes waar je in kleine groep of in familie, rustig en cosy van de gerechten kan genieten.

Wij opteerden bij onze proeverij als voorgerecht voor Roma & Vitello en als hoofdgerecht voor Sweetbread Dyon & zwezerik.

Chef Decremer verraste ons met een leuke en kleurrijke Roma & Vitello, een gerecht op basis van ansjovis, tonijncrème en pittige olijfolie extra vierge. De oude Parmezaan wordt aan tafel, gul over het gerecht geraspt dat met enkel kleurige bloempjes is getooid. Een weeldering smaakboeket met pittige maar subtiele zilte hints vergastte onze smaakpapillen. De Nobile de Montalcino was en aangename compagnon.

Het hoofdgerecht, Dijon & zwezerik, werd eveneens een eyecatcher. De krokant gebakken maar toch malse zwezerik werd vergezeld van een creatie van aardpeer met beukenzwam en saus op basis van porto. De Jeruzalem artichoke gaf een extra toets aan deze mooie, succulente bereiding die met een lekkere truffelgratin werd afgerond. Ook hier bleef de Nobile een perfecte compagnon.

Een geheel dat vijf jaar na de opening, beslist aan het oorspronkelijke concept beantwoordt en de destijds gestelde verwachtingen inlost. Chef Andy Decremer zorgt voor mooie, elegante, eerlijke en lekkere gerechten  die beslist een ruime schare  fijnproevers aantrekt.

Restaurant Fiera – Lange Nieuwstraat 14 – Antwerpen – tel 03/368 2332 – www.fiera.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you: prachtig historisch interieur – leuke gezellige inrichting – warm onthaal – gerechten boordevol smaaktoetsen met succulente uitschieters – kwalitatieve en eerlijke ingrediënten – 4 minutes

GaultMillau 2025: 12/20