Elke restaurateur tracht zijn exploitatie een eigen accentje en uitstraling mee te geven met de bedoeling zich duidelijk van zijn collega’s te onderscheiden. Een kwart eeuw geleden hoorde Antwerpen voor het eerst van SensUnik, een belevingsrestaurant, ontsproten aan de geest van culinaire duizendpoot Yannick Berkvers.
Yannick glimlachte fijntjes wanneer hij het woord belevingsrestaurant hoorde. Deze trendy marketingterm beschrijft aan de ene kant precies wat hem al een kwarteeuw dreef bij het uitbaten van dit Antwerps restaurant. Maar het begrip omschrijft maar ten dele zijn verhaal; “We zorgen voor lekker eten dat mensen zelf thuis graag klaarmaken maar waarvoor ze helaas dikwijls niet meer genoeg tijd of energie hebben. Homecooking dus op een professionele manier.” aldus Berkvers.
SensUnik werd vooralsnog het unieke voorbeeld van een generatierestaurant dat met de zaakvoerder en klanten mee evolueerde naar een adres waar het jonge volk, zakenlui en gezinnen met kinderen zich thuisvoelen. Een restaurant met aparte uitstraling geliefd bij de klanten van het eerste uur en inmiddels ook bij hun kinderen. Mensen die houden van een no-nonsense keuken, huiselijk gezelligheid en de-nieuwe-sfeer-van-vroeger.
SensUnik was een restaurant dat zich voortdurende vernieuwde, heruitvond, aanpaste aan de tijdsgeest en de lifestyle van de gasten. Een hartelijke keuken gekenmerkt door eerlijke kwaliteitsproducten, geserveerd in een warme huiskamersfeer. Maar voor gezinnen met kinderen was ook de speciale aandacht voor kids enorm belangrijk. SensUnik biedt kinderen een aparte speel- en eetruimte waar ze zich volop kunnen uitleven, een ruimte verboden voor volwassenen die onder toezicht staat van animatrices. De maaltijden van de kinderen werden in deze ruimte geserveerd. Toch omschreef Berkvers zijn restaurant niet als een kinderrestaurant maar wel als een kindvriendelijk restaurant.
Ondanks deze mooie perspectieven sloot het restaurant en tijdlang de deuren. Een nieuwe jonge equipe zorgde evenwel voor een nieuwe uitdaging waarbij het oorspronkelijke basisprinciep een nieuw leven werd ingeblazen. Bij de heropstart werd trouwens de late zondaglunch behouden zodat gezinnen met kinderen ook zonder enige stress of haast van een lekkere maaltijd kunnen genieten. Huiselijkheid en gezelligheid blijft troef.
Het interieur is gezellig en sfeervol met tafels die je uitnodigend aanstaren. Mooie frisse witte tafeldoeken, brandende welkomskaarsjes en mooi tafelgarnituur worden beslist je partners.
De diversiteit op de kaart biedt eenvoudige, alledaagse gerechten maar ook culinaire specialiteiten en heeft eveneens oog oor de allerjongsten. De hartelijke keuken baseert zich nog steeds op eerlijke kwaliteitsproducten die in een gezellige huiskamersfeer worden opgediend. Kwaliteit en diversiteit gaan trouwens gepaard met seizoenproducten die op elk moment hun beste eigenschappen aanbieden.
Wij opteerden bij onze degustatie voor een carpaccio van waguyrund als voorgerecht en een traditionele vol-au-vent ofte koninginnehapje als hoofdgerecht. Als compagnon bij onze gerechten kozen we voor een Cantina Centoare een Italiaanse huiswijn uit Puglia.
Een verrassend lekkere carpaccio van fijne sneetjes waguy kreeg alsl extra garnituur een tartaar van waguy met haringkaviaar, olijfpartjes en leuke kruidknipsels. Pittig door de bijgaande ruwe geperste olijfolie. Een succulente presentatie die onze smaakpapillen beslist bekoorde.
Het koninginnehapje, romig en smeuïg met mooie stukjes kip, fijne balletjes en een selectie champignons was met het partje citroen aangenaam en elegant. Een suggestieve creatie waarbij het traditionele bladerdeegkorfje werd vervangen door een leuke driehoekige maar alleszins krokante creatie. Het bijkomend garnituur bestond uit goudgele krokante frietjes, een seizoenslaatje en extra potje mayonaise. Meer dan voortreffelijk, lekker en maakvol. Een huisgerecht dat ook op restaurant aangenaam om degusteren blijft.
De toetsen van bramen, zwarte bessen en donker rood fruit gaven de huiswijn extra elegantie met leuke afdronk waarbij subtiele zuren van de garrigues vrijkwamen. Een aangename en betaalbare suggestie die het merendeel van de gerechten een behoorlijke upgrade meegeeft.
Restaurant SensUnik – Molenstraat 69 – 2018 Antwerpen – tel 03-2160066 – www.sensunik.be – geopend van dinsdag tot vrijdag van 12 tot 15 uur en van 18 tot 23 uur, zaterdag van 17 tot 23 uur en zondag van 14 tot 22 uur. Maandag gesloten.