Le Rossini – Brussel

Gezellig en sfeervol restaurant in hartje Brussel vlakbij de De  Brouckereplaats die momenteel tot een enorme werf is omgetoverd waarbij tal van traditionele gebouwen zoals het bekende en majestueuze Hotel Metropole, een nieuwe leven krijgen toebedeeld.

Met dit restaurant brengt de Roemeense chef Bogdan Streinu alvast een ode aan de bekende Italiaanse componist Rossini, 1792-1888. Als muziekvirtuoos componeerde hij tussen 1810 en 1929 maar liefst 40 opera’s. Uitgeblust als het ware besteedde hij nadien zijn tijd aan relaxen, genieten en koken. Rossini bleek inderdaad ook een begenadigd kok te zijn. Wanneer hij zelf niet aan de kooktafel stond ging hij graag dineren in het Parijse Café Anglais van zijn vriend Auguste Escoffier. Het was trouwens hier dat de ‘steak Rossini’ het levenslicht zag. Rossini vroeg zijn vriend Escoffier om zijn geliefkoosd gerecht te bereiden uit het zicht van de andere gasten, le dos tourné! De bereiding bestond uit een steak met garnituur van ganzenlever en truffel. Gerecht dat nadien als de ‘tournedos Rossini’ furore maakte.

Dat deze bereiding de blikvanger is van het restaurant hoeft nauwelijks enige verwondering. Maar ook andere heerlijkheden sieren de kaart van het restaurant. De tafels staan vol ornaat opgesteld in een gezellige ruimte met enkele opvallende versieringen en her en der ook in meer intieme plekjes voor een gemoedelijke tête-à-tête, plekjes even ideaal voor een rustige en ongestoorde zakenlunch. Het restaurant vond een onderkomen op het gelijkvloers van het NH Hotel Brussel maar opereert volledig zelfstandig.

Bogdan genoot zijn opleiding aan de hotelschool in Bucarest maar verzeilde na enkele omzwervingen ruim 7 jaar geleden in Brussel. Hij transformeerde het restaurant tot een plek waar het aangenaam vertoeven is in een verfijnd restaurant. Zijn echtgenote Andrea  heeft zich ondertussen ontpopt tot een attente maître d’hotel en sommelière.

Bogdan serveert een rijke culinaire keuken, klassiek Frans-Belgisch getint met tal van gastronomische hints, en gebruikt ook lokale ingrediënten en seizoengebonden producten. De gerechten krijgen een leuke decoratieve toets, verzorgde afwerking en diepe verrassende smaaktoetsen mee.

Wij selecteerden bij onze proeverij uit het lunchaanbod een tweedelige selectie. Als voorgerecht kozen we voor een tartelette van zalm met vinaigrette van tomaat en yuzu, terwijl we als hoofdgerecht vanzelfsprekend voor de steak Rossini kozen.

Als introductie op onze lunch serveerde Bogdan een geurige en romige, licht tomatensoepje, lauw aangeboden en een hapje van zalm- en kreeftenmousse met kaviaargarnituur. Ook een mandje brood en sneetje boter werden geserveerd. Ons voorgerecht was heerlijk zilt en mooi smeuïg met geurige vinaigrette en delicate mousse van avocado. Zeer lekker en diepe verfijnde smaaktoetsen.

De tournedos Rossini, het pronkstuk van het restaurant, was heerlijk mals, binnenin mooi rosé gehouden, rustend op een leuk krokantje. Naast het noodzakelijke garnituur van in de mond smeltende ganzenlever en de truffel, kreeg hij een extra garnituur van wortel, gegrilde courgette, radijsje en witloof mee samen met een erg lekkere truffelsaus. Zonder meer genieten van een super succulente bereiding.

Als compagnon voor onze gerechten kozen we voor een rode Angelo 2015 uit Toscane van Baron Patrick de Ladoucette en een rode Malbec 2021, La Mascotte uit Mendoza van Rudolfe Opi Sadlei. Le Rossini biedt ook een selectie van lekkere Roemeense wijnen.

Le Rossini – Adolphe Maxlaan 6- 1000 Brussel – tel 0487/846783

Culinaire commentaren:

Tasted4you: dagverse kwalitatieve ingrediënten – creatieve gerechten met gastronomische hints, stijlvol en elegant gepresenteerd. Succulente bereiding – Aanrader

GaultMillau: 13/20 – 2 mutsen – gastronomische seizoenkeuken Belgische en Franse invloeden – enkele uitstekende Roemeense wijnen- steak Rossini als topper.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *