Alfonsburger: of de geboorte van de BURGERnomie – Zaventem

Nog een burgerrestaurant erbij ? Het is veel meer dan dat volgens Roland Debuyst die in Zaventem zijn ALFONSBURGER heeft geopend. Op het menu staat een brede keuze aan kwaliteitsburgers om zowel de fijnproevers te bekoren als de prijsbewuste gasten of nog al wie glutenintolerant is. De burgers die hier op tafel komen zijn het resultaat van het talent en de vakkennis van de chef en … van zijn leveranciers.

Roland Debuyst hoeft niet meer voorgesteld te worden. Hij wist zich te onderscheiden in grote wedstrijden overal in de wereld waar hij België een plaats op het podium gaf. Hij baat al een aantal mooie restaurants uit in Zaventem (Orange, Mariadal) en in Groot-Bijgaarden (Alfons). Na een eerste keer de mogelijkheden met de burger te hebben afgetast in een ander project besloot hij om de riem er even af te leggen zich op zijn andere activiteiten te concentreren (meer bepaald consultancy). Tot zich een opportuniteit aanbood en hij een mooie plek kon overnemen om er iets aan te bieden dat in de streek vrij uitzonderlijk is: gastronomische hamburgers voor iedereen.

Recent verschenen de eerste buns, Zweedse broodjes en andere glutenvrije broodjes bij ALFONSBURGER. Want dat is net het bijzondere aan dit huis: een waaier van burgers in twee formaten (Regular of Large) en in verschillende soorten brood, saus en begeleiding (frietjes gebakken in ossenvet of frietjes van zoete aardappelen bijvoorbeeld).

Op het menu staan vandaag niet minder dan 11 verschillende burgers in meerdere varianten. Ditmaal geen naamkeuze die de internationale relaties van Zaventem in de kijker stellen maar verwijzen naar de afkomst van de basisingrediënten, een optie die de burgernomie duidelijk meer ondersteuning biedt. De selectie start met ‘friendly’ een eenvoudige maar super lekkere burger, andere mogelijkheden zijn o.m. de pata negra, di mare en big ben en een vegetarische ‘biquette’ (geitenkaas, tomaat, gekonfijte rode peper, rucola, rode ui, tapenade, nochas en Brusseleir saus). Tussen de origen green, een caesar, alfons en vegetarisch greeks.

Het is de bedoeling om creatie nummer 12 toe te vertrouwen aan verschillende sterrenchefs. Roland Debuyst maakte deel uit van deze elitegroep en kon dus vrij gemakkelijk verschillende collega’s overtuigen om zich te wagen aan het spel met de burger die gedurende twee maanden ook de naam van de chef zal dragen. De fijnproevers zullen dus op het einde van het jaar 6 ‘gastronomische’ burgers kunnen proeven hebben van verschillende grote chefs. Die grote chefs komen op een Wall of Fame die een muur zal sieren in het restaurant waar er plaats is voor ongeveer honderd couverts waarvan een veertigtal op een aangenaam terras dat, naargelang het weer, open is of overdekt.

De chef die in 1997 een zilveren medaille haalde in de Bocuse d’Or heeft gekozen voor een eenvoudig kader. De opstelling en de bestaande keuken werden grotendeels behouden en het servies en bestek werden simpel gehouden opdat iedereen zich er goed zou bij voelen. Hij wou geen aparte sfeer oproepen die wie dan ook zou afschrikken hier aan tafel te gaan. Die toegankelijkheid laat zich ook zien in de prijzen die de chef bewust laag houdt met een eerste burger voor minder dan 10 euro. De prijzen evolueren naar naargelang de producten die ingezet worden. Het toppunt is een burger met Wagyu.

Naast de beroemde gevulde broodjes biedt de chef eveneens verschillende slaatjes en een reeks ‘finger food’ om de hele namiddag en avond van te genieten. Het restaurant is non-stop open van 11u30 tot 22 u, elke dag behalve op zondag. Het is een ontmoetingsplaats voor een snelle hap, een glas onder vrienden (5 soorten gin, keuze uit verschillende bieren en wijn, per glas of per fles) of een gezellig etentje met de familie.

Er loopt maar één rode draad door het geheel: de kwaliteit zoals de chef het wil. De meerderheid van de producten komen van leveranciers die ook zijn andere restaurants bedienen. Men vindt er het Holsteinvlees van bij Bart Depooter, black angus, wagyu, pata negra, brood van La Fleur de pain en verse groenten van de groentekweker. Ook goed om weten: wat op de kaart staat kan ook meegenomen worden of thuisgeleverd dankzij een partnerschap met Uber Eats.

Wij opteerden voor een Cardini en een Asian Glory. De Cardini-burger is getooid met gemarineerde en gegrilde kipfilets, tomaat, sla, gekonfijte uien, Parmezaan en Brusseleir saus. Een knapperig broodje boordevol smaak en fijne combinatie dat samen met frietjes van zoete aardappel tot een overheerlijk gerecht uitgroeit.

De Asian Glory is een creatie met waguyrund, pad thai saus, sla, gemarineerde rode uien, guacamole, omelet met look en koriander, pinda’s, saus met rode kerrie. De krokante frietjes gebakken is ossenvet worden vergezeld van een lekkere en  huisgemaakte mayonaise. Gewoonweg succulent. Als dessert een voorbode van de leuke vieruurtjes die Alfonsburger aanbiedt, een mooie tarte tatin met abrikozen en vanille-ijs. Andermaal een bewijs van de veelzijdigheid en creativiteit van de chef.

Alfonsburger – Parklaan 15 (Markt) – 1930 Zaventem

Tel 02- 828 50 30 – www.alfonsburger.be

Maandag tot zaterdag 11u30 tot 22 uur, afternoon tea van 14u30 tot 18 uur

Gesloten op zondag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

succulente burgers

rijk smaakassortiment

sfeervol decor

Als toemaatje op het assortiment serveert Alfonsburger vanaf 15 augustus zijn eerste sterrenchefcreatie, nl. de burger van Piet Huysentruyt – restaurant Likoké – Frankrijk. Het geheim achter deze burger wil Roland voorlopig niet kwijt. Proeven is en blijft de boodschap. Ook over de andere sterrenchef bewaart hij het stilzwijgen, maar in de herfst wordt ook deze sluier opgelicht.