Alice: restaurant and cocktail bar – Brussel

De nieuwe all-in-one-hotspot in de Louizalaan. In dit prachtige herenhuis werd twintig jaar lang het restaurant Rouge Tomate uitgebaat. Met aandacht voor het bijzondere karakter en het aanzien van het pand hebben de twee nieuwe eigenaars, Thierry Naoum en Alex Joseph, de zaak nu een totale make-over gegeven. Het nieuwe concept staat nog altijd in het teken van rood maar is meer afgestemd op de Brusselse stadsomgeving: een all-in-one-etablissement waar je kunt aperitieven op het terras, de gerechten op de nieuwe menukaart kunt proeven in een tijdloze sfeer en je avond kunt afsluiten in een exclusieve bar op de eerste verdieping in een gedempte sfeer … Bij ALICE Restaurant & Cocktail Bar is het allemaal mogelijk op één en dezelfde locatie iedere dag van de week. Je kunt er lunchen, dineren en zelfs een feestje bouwen met bekende dj’s. Maar wie is ALICE nu eigenlijk?

Rouge Tomate wordt ALICE Restaurant & Cocktail Bar : Thierry Naoum en Alex Joseph kochten de handelszaak al in 2014. Na renovatiewerken openden ze in mei 2016 de cocktailbar onder de naam ‘Alice Cocktail Bar’. Voor het restaurant moesten ze in december 2021 echter afstand doen van de naam ‘Rouge Tomate’. De ideale gelegenheid voor hen om het concept te herzien, de menukaart grondig onder handen te nemen en het team te diversifiëren. Net als vele andere etablissementen in Brussel werd het restaurant sinds de overname geconfronteerd met heel wat onverwachte uitdagingen: renovatie en sluiting van de Louizatunnel (na de aanslagen), sluiting in maart 2020 en van oktober tot juni 2021 (door de pandemie), opvolging van het Covid Safe Ticket en van de beperkende overheidsmaatregelen …

Toch zijn de twee dynamische ondernemers erin geslaagd om een gloednieuw concept te bedenken. Ze zijn dan ook erg trots om in juni 2022 officieel de deuren te kunnen openen van hun mooie, exclusieve zaak in dit prachtige herenhuis uit 1883 in de Louizalaan. Het all-in-one-concept zal ongetwijfeld in de smaak vallen en van ALICE Restaurant & Cocktail Bar al gauw een echte hotspot maken, waar je leuke, gezellige momenten kunt beleven.

Ter nagedachtenis van Alice

Bij het zoeken naar een nieuwe naam voor hun zaak lieten Thierry en Alex zich inspireren door de ziel en de laatste eigenares van het pand. Toen Thierry op een dag op de zolder van het huis aan het rondsnuffelen was, vond hij er de rouwbrief van de laatste bewoonster, Alice Willemans, die er in 1984 overleden is. Het huis was eigendom van de familie Willemans, die destijds tot de gegoede burgerij behoorde in Brussel. Alice met het hart van goud; tijdens de renovatiewerken van het herenhuis vond Thierry onder de vloer tussen de eerste en tweede verdieping een verborgen ruimte. Alice heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog dus waarschijnlijk mensen in haar woonst laten onderduiken en gered.

Bij het opruimen van de zolder stuitte Thierry op een kistje met persoonlijke spullen van de mysterieuze Alice. Het was een teken om haar nagedachtenis te eren. Want het was duidelijk dat Alice de ziel van het huis was en dat ze als tweede echtgenote altijd bewust vergeten was. Thierry voelde de behoefte om haar – en alle vrouwen in het algemeen – te eren. Alice is nog altijd aanwezig in het huis. Thierry en Alex voelen haar soms passeren. Ze voelen dat ze kijkt en lacht naar hen, dat ze hen helpt. Alice is een engel die het absoluut verdient dat haar voornaam op de gevel van haar huis prijkt …

Twee vennoten met verschillende achtergronden

Vijftiger Thierry Naoum schrijft en componeert Franse variété. Tijdens zijn studentenjaren heeft deze gepassioneerde levensgenieter altijd in het hotelwezen gewerkt. Al gauw groeide hij door tot manager en teamleider. Door zijn natuurlijke ongedwongenheid en zijn passie voor koken, wijn, filosofie en sport kwam hij in 2014 aan het hoofd van Rouge Tomate te staan. Verder heeft Thierry een voorliefde voor mechanica en rommelmarkten en is hij rechter in sociale zaken in de arbeidsrechtbank van Brussel.

Alex Joseph is 37 jaar en vader van twee kinderen. Zijn roots liggen in Amerika (Californië). Hij heeft altijd al een passie gehad voor koken. Na zijn kookkunsten te hebben geperfectioneerd bij sterrenchefs Douglas Keane (Cyrus**, San Francisco) en Daniel Humm (Eleven Madison Park***, New York), werd hij souschef bij Rouge Tomate in New York, waar ze hem nochtans lange tijd hadden afgewezen. In 2009 nam hij de beslissing om drie maanden in België te komen werken … en hij is hier nooit meer vertrokken. In 2014 besloten Alex en Thierry de handen in elkaar te slaan om samen het restaurant Rouge Tomate in de Louizalaan over te nemen. In 2015 werd Alex uitgeroepen tot ‘San Pellegrino Best Young Chef’ voor de Benelux en haalde hij de derde plaats tijdens de internationale finale van de beste jonge chef ter wereld in Milaan. Als chef hanteert hij een heel persoonlijke stijl. Zijn keuken is zowel gastronomisch als hedendaags maar toegankelijk voor iedereen. En die visie heeft hij vooral willen toevoegen aan het nieuwe concept van ALICE Restaurant.

Een bonte mix, zowel qua cliënteel als qua personeel

Het driegangenmenu, met keuze uit verschillende gerechten, verandert elke week bij ALICE Restaurant. Alex Joseph laat zich inspireren door lokale, verse en seizoensgebonden producten. Om volledig te breken met Rouge Tomate, laat hij het dieetaspect en de luxeproducten bewust achterwege op de kaart en kiest hij voluit voor verse, betaalbare producten die hij direct bij de leveranciers selecteert. Op de nieuwe menukaart is er voor elk wat wils, met hier en daar een knipoog naar de stad die het hart van deze chef wist te veroveren. Zoals het voorgerecht ‘Magritte une fois’, toast met ganzenlever, gerookte eendenborst, groene appel en Timut-peper, en het nagerecht ‘Belgium, Capital of Brussels’, een selectie van Belgische kazen.

Een van de waarden die het restaurant uitdraagt, is diversiteit op alle vlakken: geslacht, nationaliteit, overtuigingen, leeftijd en intellectuele capaciteiten. Het team telt momenteel maar liefst tien verschillende nationaliteiten (Congolees, Tunesisch, Frans, Portugees, enz.). En dan is er nog de generatiemix: onder de tien werknemers (17 in het hoogseizoen) vind je werkelijk alle leeftijden. Gérald bijvoorbeeld is 70 jaar en al gepensioneerd maar verdient er een centje bij als flexi-jobber.

De privézalen van het restaurant kunnen gebruikt worden voor de lunch in het kader van events, een aftershow na een concert, een privéfeestje, een verjaardag, een huwelijk, enz.

Vanaf september wordt elke dinsdag in de cocktailbar op de eerste verdieping (40 plaatsen) een comedyavond georganiseerd om jonge stand-upcomedians een duwtje in de rug te geven. Zij geven dan een gratis show van een uur en genieten in ruil daarvoor van een mooie visibiliteit. Elke donderdag vinden er in de bar akoestische concerten met een uiteenlopend muziekprogramma plaats om nieuwe talenten van alle slag te ontdekken.

Praktische informatie: een aantrekkelijk menu van 44 euro (drie gangen naar keuze), een vernieuwde menukaart die elke dinsdagavond verandert, een cocktailbar die elke dag geopend is, een tuin met honderdjarige beuken in de Louizalaan. Akoestische concerten in de week, Dj’s in het weekend en voor themafeestjes die alom bekend zijn in het Brusselse uitgaansleven. Een rooksalon voor liefhebbers van sigaren. (illustraties michel gerenomberger)

Alice restaurant & cocktailbar – ​Louizalaan 190 – 1050 Brussel – ​Tel.: (0)2 647 70 44 Reserveren via de website: www. alicerestaurant.be/

OPENINGSTIJDEN ​ ​:​- Van maandag tot vrijdag van 12 tot 14.30 uur en van 19 tot 22.30 uur -​- Zaterdag van 19 tot 22.30 uur –  Op zondag gesloten