FAK ( fushion art kitchen) – Antwerpen

Een schilderes en een stadsdichteres in een piepkleine keuken. Het lijkt een bizarre mismatch. En toch hebben Nena Shaw (31) en Cleo Klaphoz (33)de perfecte etensalliantie gevormd. Samen brengen ze FAK, dat staat voor Fusion Art Kitchen. “We zijn allebei verbeten door kunst en dat zie je in onze gerechten. Het zijn stuk voor stuk kunstwerkjes met inhoud. Schrik dus niet als we naast je tafel staan met een boeiend verhaal of een leuk gedichtje bij je gerecht”, zeggen Nena en Cleo.

In feite draagt de exploitatie van dit eetcafé de naam Who’s Afraid of Red, Yellow & Blue dat 3 jaar geleden aan de Koolkaai in Antwerpen door Nena Shaw werd opgestart en net als zovele andere niet aan de covid-perikelen ontsnapte. Nena volgde een kunstopleiding en nadien een lerarenopleiding, en kwam uiteindelijk in het onderwijs terecht. Een droom en tegelijkertijd een kwelling, als jonge leerkracht die enkel interims krijgt aangeboden leef je in onzekerheid, moet je je telkens aanpassen terwijl je amper enig respect meekrijgt. Na drie jaar gaf ze er dan ook de brui aan en stapte resoluut in de horecawereld.

Ze was zich terdege bewust dat ook hier problemen opduiken, maar ze had wel enige ervaring gezien ze gedurende haar volledige studententijd actief was in deze sector. Haar eetcafé werd dan ook doelbewust anders dan de andere, een eetcafé gekoppeld aan kunstzinnig events, de organisatie van creatieve workshop en brede artistieke evenementen. Het eetcafé betreden betekent dat je een andere wereld binnenstapt, het interieur is zeer speciaal, aantrekkelijk, gezellig, je voelt onmiddellijk de artistieke vibe. Na twee moeilijke Coronajaren willen we een versnelling hoger schakelen. Met Cleo in de keuken brengen we kunstzinnige gerechten, waarover je al snel FAK zal zeggen.”

Nena en Cleo hebben hun kookstijl ‘Fusion Art Kitchen’ gedoopt, want het is een kunst om wereldwijde culinaire stijlen, tradities en kooktechnieken te combineren in één kleine keuken. Hier vind je geen saaie salades, noch vol-au-vents of croque-messieurs. Het zijn hier allemaal hapjes wat de ‘kok’ slaat. Zelfs het menu ademt goesting uit, verfrissende namen zoals ‘De zomer is altijd-burrata’, ‘Not something sweet, baby’ en ‘Ongetiteld’ onthullen het plezier waarmee de jonge onderneemster hun gerechten creëren. Bovendien spelen ze in op de seizoenen brengen regelmatig nieuwe creaties voor de zomer zijn dit wellicht een mexicaanse waco, een seafruit wrap en limburgse champignons.

Nena hoopt voortaan voluit te kunnen gaan voor de verdere uitbouw van hun culinaire droom met nieuwe menu’s, nu reeds keuze uit 7 suggesties –verschillende hartige fushionhapjes van de kaart, het verzorgen van aangepaste wijnen bij deze menu’s facet waarbij ongetwijfeld het ‘kunstzinnige’ een vereiste is. Ze wil ook het aanbod van huisspecialiteiten verruimen al is de beperkte keukenruimte hier een hinderpaal. Afraid van een uitdaging is ze alleszins niet.

Bij onze proeverij gingen we dan ook grasduinen in de hartige hapjes.  “Cleo’s Masterpiece is mijn lievelingsgerecht, geeft Nina toe. “Dat zijn gegrilde aubergines met nootjes, kerstomaten, een zoetzweem honing-tahini-sausje en een gooi munt, dille en peterselie, een verrassend gerecht. Een kunstwerkje om op te eten!” Een uitspraak die je moeilijk links kan laten liggen, we werden dan ook aangenaam verrast door de leuke mix van smaken, decoratieve uitbouw en vooral de lekkere hints die hier verborgen liggen. Een absolute aanrader voor elke fijnproever die nieuwe dingen wil ontdekken.

We opteerden eveneens voor de patatas bad ass, stoute patatjes, knapperig gebakken in Spaans olijfolie. Met een gooi tijm, rozemarijn en Cleo’s geheime kruidenmix. On the side een vurig sausje waarvan zelfs stoere binken gaan van wenen. Aangenaam pittig en lekker hoewel je omzichtig moet omgaan met de mayonaise van rode chilli. Who’s afraid of ‘Le bleu’ werd een verleidelijke afsluiter. Drie kleine smaakbommetjes in de vorm van mini-pizzaatjes met blauwe schimmelkaas voor de liefhebbers… Krokant super lekker gewoonweg succulent. Diegenen die schimmelkaas iets minder lekker vinden kunnen evenwel opteren voor een identieke creatie met mozzarella…

Naast de culinaire activiteiten bulkt het duo van creatieve suggesties, in de schaduw van de Antwerpse Sinksenfoor werd op de Koolkaai een eigen kunstmarkt gerealiseerd. Per 19 juni is er vanaf 14 tot 22 uur een groot kunstenfestival onder de naam Cristal Palace, ooit het vermaardste bordeel van ’t Schipperskwartier en het sprankelende middelpunt van een reeks zeemanskroegen, pensions en bordelen. Een wijk waar vroeger een eeuw lang vertier werd gezocht door o.a. matrozen. Maar ook hoge lui en kunstenaars zoals Paul van Ostayen, Rik Wouters en Paul Joostens kwamen er plezier en inspiratie zoeken, er wordt zelfs gefluister dat ook Vincent Van Gogh hier inspiratie zocht. Cristal Palace Kunstenfestival is een eerbetoon aan die bijzondere tijd. Muziek, beeld, theater, dans, poëzie en zelfs comedy komen aan bod met erotiek als rode draad. De binding van dit festival met FAK is duidelijk de wereld van de kunst en bovendien is het pleintje van de Koolkaai waar FAK is gelegen de toegangspoort tot het beroemde schipperskwartier.

Atelier-café Who’s Afraid of Red Yellow & Blue is open van donderdag tot zondag tussen 11.45 en 22h. Je kan er ’s middag lunchen en ’s avonds dineren.

FAK – Fusion Art Kitchen: Koolkaai 3 Antwerpen omarmt een lekkere culinaire keuken maar biedt evenzeer een onderkomen aan een atelier voor workshops en een tentoonstellingsruimte in de kelderverdieping.

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 3 minutes, verrassend kunstzinnig en gezellig interieur, aanlokkelijke keuken met hartige, kruidige, maar zeer zeker lekkere funsionhapjes. Kunst steeds binnen handbereik.