Ardenne Autrement – Hives

De Ardennen stralen een relatief grote aantrekkingskracht uit. Niet alleen omwille van de vele rijke tafelen, de diversiteit aan overnachtingsfaciliteiten maar ook door de jachtbossen, de vele wandelpaden met leuke panoramische vergezichten en valleien gevuld met mysterieuze ochtendslierten maar ook als skigebied.

Ondanks deze diversiteit wist meesterkok Benoit Bourivain een nieuwe entiteit uit te bouwen in de buurt van het lieflijke stadje La Roche-en-Ardenne. Een eigen project dat hij de naam Ardenne Autrement meegaf. Niet zo maar een nieuw restaurant, niet een nieuw wellnesscentrum, geen nieuwe B&B… Gewoonweg een project op een glooiende heuvelrug dat tegelijkertijd een B&B is, een table d’hôtes, een wellnesscentrum, een culinaire oase die je niet alleen gastronomisch verwent  maar ook zorg draagt voor het welzijn van je lichaam. Te gast zijn in Ardenne Autrement betekent kennismaken met gastvrijheid, het onthaal is warm en sympathiek, je krijgt een leuke rondleiding, uitleg over het hoe en waarom en maakt meteen kennis met de unieke bar, je voelt gewoonweg de Ardennen anders …

Ardenne Autrement is het resultaat van een intense familiale samenwerking. Benoit Bourivain kennen we van zijn verleden in tal van Franse topkeukens maar vooral als drijvende kracht van traiteur Paulus met creatieve impulsen en eindeloze topbuffetten. Zijn dochter Virginie, aanvankelijk schoonheidsspecialiste die zich echter gaandeweg in de keuken inwerkte en ondertussen ook hier de nodige strepen verdiende, houdt tevens toezicht op het wellnesscentrum. Ten slotte is er Serge Etienne, zijn schoonzoon, ingenieur en zaakvoerder van het domoticabedrijf Seetech die het technisch concept ontwikkelde.

Met een link naar de natuur kregen de kamers van de B&B de naam van de seizoenen mee en als ondertoon deze van een veel voorkomende boom in de regio zoals acacia en plataan. De familiesuite draagt met de trots de naam ‘eik’. Dit geheel steunt op een domoticasysteem met beheer van de verlichting, verwarming, tv, terrasoverkapping maar eveneens het zelfbedieningssysteem van de bar waar elke gast een ruim aanbod van alcoholische en niet-alcoholische dranken terugvindt. Gewoon even pinnen en je drankje is beschikbaar. Ook in de keuken is deze domotica aanwezig. Het interieur van het complex ademt de natuur, niet alleen in de kamers, maar ook in de eetzaal en salons.

Het diner werd een aaneenschakeling van lekkere en smaakvolle hapjes en gerechten, creaties van de traditionele en moderne keuken waarbij de smaakpapillen van de ene in de andere verrassing vielen. Benoit werkt niet met een vaste kaart omdat hij op elk ogenblik wil kunnen inpikken op uitzonderlijke soms slechts kortstondig beschikbare topproducten, beslist geen hinderpaal maar tegelijk is het mogelijk dat je favoriete gerecht een volgende keer niet meer beschikbaar is.

Bij de huischampagne Dany Fèvrrj, Aille, genoten we van een viertal leuke hapjes met als uitschieter het pompoensoepje met espuma van koffie en licht gerookt spek. Een absolute delicatesse al moest de worst van everzwijn met gekaramaliseerd witloof nauwelijks het onderspit delven.

De creatie van scampi’s en gamba’s met rode biet en delicate kreeftensaus was overheerlijk en werd subtiel ondersteund door de Cabernet sauvignon van Domaine Guillaume. Benoit bracht een ode aan de streek met een regionale ganzenlever getooid met makreel, korina van wortel met dennenaroma en huisbrioche. De subtiele zoete en zoute toetsen van de ganzenlever vloeiden perfect samen met de smeuïge makreel die een extra zilte hint in de bereiding bracht.

De kreeft gegaard op lage temperatuur, kreeg het gezelschap van een aromatische yoghurtsaus, puree, en gekarameliseerde artisjok met subtiele hints van peper. Verrukkelijk! Het slotakkoord, gehuld in een mysterieuze dampende schaal, werd een creatie van hert met delicaat garnituur, leuk rosé en uiterst mals, zeer evenwichtig ondanks de diverse smaaktoetsen met opvallende prikkels van rode biet. Bij deze overvloed horen vanzelfsprekend de nodige mignardises die de weelde aan smaken gewoonweg bevestigen. Benoits bereidingen zijn een topgastronomie in zesde versnelling met een ultieme wijnpairing.

Ardenne Autrement , het beste van de Ardennen in een notendop. Een indrukwekkende B&B en wellnesscentrum met feilloze domotica, een overvloedige en smaakvolle table d’hôtes met uitgesproken en streng geselecteerde kwaliteitsproducten. Aan het roer een gulle en goedlachse sterrenchef in de persoon van Benoit Bourivain, de verpersoonlijking van ‘hospitality’ in de ruimst mogelijke betekenis van het woord. Een absolute aanrader!

Ardenne Autrement – Hives 23E – 6984 La Roche en Ardenne – tel 476-965706 – www.ardenneautrement.com

Culianire commentaren:

Tasted4you:  5 minutes

Absolute gastronomische gerechten met kwaliteitsproducten

Sfeervol en gezellig decor

Ruime moderne kamers midden de natuur

Onbetwistbare hospitality

Aanrader !