Italiaanse viersterrenchef Norbert Niederkolfer kookt samen met Gert de Mangelaar

Het was een bijzonder zicht: in het Antwerpse Botanic Santuary werd een zevensterrendiner geserveerd. Achter het fornuis stonden Gert De Mangeleer, goed voor drie Michelinsterren, en de Italiaanse chef Norbert Niederkofler, die drie rode en één groene Michelinster achter zijn naam heeft staan.

De grote thema’s van dat diner: smaak, duurzaamheid en Zuid-Tirol, de geboortestreek van Niederkofler. Deze samenwerking was een ‘match made in heaven’. Beide chefs werken met verse, lokale producten. Ze koken volgens de seizoenen en zetten de pure smaken van hun ingrediënten in de kijker. Met dit diner bewijzen we dat duurzame gerechten overweldigend lekker zijn.”

Norbert Niederkofler

Deze Italiaanse chef Norbert Niederkofler behoort tot de absolute wereldtop. De man uit Zuid-Tirol noemt zichzelf Cook the Mountain. Hij ontwikkelde een gastronomische keuken waar duurzaamheid centraal staat. In zijn twee restaurants St. Hubertus en AlpINN proef je van die filosofie. En dat terwijl je uitkijkt op het fenomenale Dolomietengebergte, door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.

“Wat maakt een restaurant echt uniek? Daar dacht ik lang over na”, vertelt Niederkofler over zijn visie. “Hetgeen waarmee je jezelf kunt onderscheiden is je terroir. De natuur waarin je je bevindt. Ik kook enkel met verse producten uit Zuid-Tirol. Die haal ik bij kleine producenten die resoluut kiezen voor kwaliteit. Mijn menu hangt af van het aanbod en van de seizoenen. Niet omgekeerd. Hoe minder kilometers een ingrediënt op de teller heeft, hoe beter. Zo proef je écht van het land. En van het harde werk dat de boeren in hun producten steken.”

Voeg daar nog het uitzonderlijke kooktalent van Niederkofler aan toe en je begrijpt meteen waarom de prestigieuze Michelingids helemaal weg is van zijn gerechten. Het leverde de chef drie rode Michelinsterren en de volgende omschrijving op: “Een ontmoeting met deze keuken is veel meer dan een maaltijd. Het is een onvergetelijke levenservaring.” In 2020 veroverde Niederkofler een vierde ster, een groene deze keer.  Die reikt de Michelingids enkel uit aan duurzame, gastronomische restaurants.

Culinaire hotspot Zuid-Tirol

Hoe het terroir van Niederkofler er dan uitziet? Dat kom je te weten in het noorden van Italië, in de provincie Zuid-Tirol. De regio staat bekend om haar diverse keuken. Je smult er van hartige, Alpiene gerechten met een Mediterrane touch. Enkele bekende klassiekers zijn appelstrudel en spinaziedumplings. In de streek worden zowel groenten, fruit als vlees geteeld. Ook verse vis staat regelmatig op het menu.

Al dat lekkers verorber je vooral in de traditionele berghutten. Die liggen vaak op grote hoogte, zodat skiërs en andere wintersporters makkelijk een culinaire break inlassen. Een opvallende trend is dat alsmaar meer berghutten kiezen voor een hypermoderne architectuur. Waardoor ze uitgroeien tot hippe, gastronomische hotspots.

Dankzij het milde, zonnige klimaat levert de noord-Italiaanse streek ook een hele reeks fantastische wijnen. Daardoor trekt Zuid-Tirol niet alleen fervente wintersporters aan. Ook gezinnen, liefhebbers van gastronomie, cultuur en natuur beleven er een geweldige vakantie.