De Côte des Bar in Champagne

“Ik kan niet zonder champagne, in geval van overwinning, verdien ik het, in geval van nederlaag, heb ik het nodig.” Napoleon Bonaparte

Deze quote van de grote Franse veldheer en keizer zegt meer dan voldoende over het belang en hoedanigheden van deze unieke wijn. Frankrijk is het Land van de  Champagne waaraan talloze tradities zijn verbonden. Een van de belangrijkste regio’s is ongetwijfeld de Côte des Bar heel wat zuidelijker gelegen dan Reims het figuurlijke champagnecentrum bij uitstek. De Côte des Bar biedt prachtige landschappen van beboste bergtoppen en steile wijngaarden. Het is dankzij de aard van de ondergrond en het mildere klimaat van de zuidelijke Champagnestreek dat de Côte des Bar karaktervolle wijnen voortbrengt. Iets verderop belanden we trouwens in Bourgogne…

Bijna 8000 hectare wijngaarden, hoofdzakelijk beplant met pinot noir, en in mindere mate met chardonnay en pinot meunier; 64 gemeenten die als Champagne-appellation zijn ingedeeld en niet minder dan 2500 wijnbouwers: dat zijn de cijfers voor een gebied dat bestaat uit twee wijnbouwgebieden, de Barséquanais en de Barsuraubois. Als erfgenamen van drie eeuwen knowhow staan de wijnbouwers garant voor de traditie en de regels van de Champagne-appellation: handmatige pluk, korte snoei, beperkte opbrengsten per hectare en persing, langzame, natuurlijke en progressieve verwerking. Met een wijngaardoppervlakte van 8000 hectare, vertegenwoordigt de Côte des Bar trouwens 1/4 van de AOC Champagne. De andere Champagne regio’s zijn de Côte des Blancs, de Montagne de Reims en de Vallée de la Marne. Sinds 1927 is de Aube regio geclassificeerd als Appellation Controlée. Het productiepotentieel bedraagt ruim 80 miljoen flessen waarvan zowat 11 miljoen jaarlijks door de lokale Champagnehuizen wordt verscheept. De wijngaarden zijn hier voornamelijk beplant met pinot noir (85%), naast 11% met chardonnay, 3% met pinot  meunier en enkele zeldzame druivensoorten zoals arbane en petit meslier.

Van Bar-sur-Seine tot Bar-sur-Aube vormen de wijngaarden van de Côte de Bar een halve cirkel die liefhebbers van authenticiteit en fijne bubbels aantrekt. De regio Aube en haar Champagneroute van de Côte des Bar is hoofdzakelijk gewijd aan de wijnbouw en biedt leuke, pittoreske dorpjes, opmerkelijke wijngaarden, gewelfde kelders en de typische ‘cadoles’ (wijnbouwershuisjes met gemetselde muren). Gepassioneerde wijnboeren vertellen u graag de kleine geheimpjes van hun wijngaarden die zorgen voor opmerkelijke vintages. Ze laten je graag het resultaat proeven, boordevol smaak of zacht, delicaat of complex. Eens men weet hoe deze nobele drank wordt geproduceerd, weet je hem ook ten volle te waarderen.

Tijdens een presentatie in Brussel, traden een 10-tal producenten uit deze regio uit de figuurlijke schaduw van de grote en beroemde champagnehuizen.

Onze ontdekkingsroute presenteren we de komende dagen.