L’Ilôt Sacré blijft ongetwijfeld het toeristische en culinaire hart van Brussel al merken we dat het culinaire gebeuren zich ook duidelijk even verderop heeft genesteld. De historische en culinaire heropleving van de Sint Gorikshallen en de nabijheid van de Ste Kathelijnekerk met de Dansaertstraat zijn centra die de horecasector aanspreken.
Een extra aantrekkingskracht is ongetwijfeld de authenticiteit van de hier aangeboden gerechten die een duidelijke expressie vormen van de keuken waar ze voor staan. Bovendien scoren meerdere restaurants in diverse culinaire gidsen beter dan de hongerige toeristenlokkers van het Ilôt Sacré.
Restaurant Au Pleysier op een boogscheut van de Grote Markt, de beurs, St Gorikshallen en Kathelijneplaats is hier een perfect voorbeeld van. Een interieur zo weggeplukt uit vorige eeuw met houten lambriseringen, koperen lusters waarin de kaarsen op hol zijn geslagen en houten tafels met moderne lederen tafellopers heersen in dit restaurants. Na enkele tellen ben je volledig geïntegreerd en voel je je terug thuis in de heilzame gezellige sfeer van de hoofdstad, die ze weliswaar in een recent verleden nog uitstraalde.
De kaart is duidelijk afgesteld op de lokale keuken, puur Belgisch en Brussels, met voltreffers uit grootmoederstijd. Geen fantasierijke of kunstmatige ingrepen of decoraties, maar volwaardige recepten met respect voor de natuur en de eigenschappen van de basisingrediënten. Smaak is een belangrijk element maar ook degelijke porties die de fijnproever optimaal verwennen.
Bij onze proeverij opteerden we dan ook voor traditionele creaties, als voorgerecht een ganzenlever van het huis, als hoofdgerecht een vol-au-vent en om af te ronden een Brusselse pannenkoek met suiker.
Onze ganzenlever kreeg als garnituur een fris slaatje, stevige confituur van rode bessen. De ondertussen ingeburgerde toast werd vervangen door een hartige peperkoek met fors suikergarnituur. Verrassend weliswaar, maar daarom niet minder lekker, integendeel. Een mooi stevig en erg smaakvol geheel waarbij de rode huiswijn, Merlot, voor een leuke pairing zorgde.
Ook bij het hoofdgerecht deed de huiswijn het meer dan voortreffelijk. De leuke stukjes kip en de fijne champignonsnippers genoten volop van het romige sausje met subtiel hints van citrus. Ook wij genoten volop van het lekkere sausje dat mooi werd getooid met peterseliesnippers. Het traditionele krokante gebakje werd niet gevuld met de kip, maar kreeg een functie als extra garnituur. Het mandje goudgele, handgesneden frietjes, knapperig en mooi krokant vormde een magisch geheel. Aanschuiven aan oma’s tafel is hier beslist een lopende uitnodiging.
De mooi gesuikerde pannenkoek vormde samen met de geurende en dampende koffie alvast een gewaardeerde en aangename afsluiter van deze typische Brusselse proeverij.
Au Pleysier – Borgval 3 – 1000 Brussel – tel 02/511 4000
Lunch 14.5€ – menu 29 €
Geopend van dinsdag tot vrijdag van 12 tot 15 uur en van 18.20 tot 21.30 uur, op zaterdag van 12 tot 15 uur en van 18 tot 23 uur. Gesloten op zondag en maandag.