Aux Armes de Bruxelles – Paradepaardje van Brussels Ilot Sacré

Het paradepaardje van het Îlot Sacré, in het hart van de hoofdstad van Europa en op een steenworp afstand van de Grote Markt, Aux Armes de Bruxelles is een echt conservatorium van de traditionele Belgische keuken.

Na de doorstart van het restaurant op initiatief van Rudy Van Lancker, beheerder van de Chez Leon-keten, stevent het restaurant af op een nieuwe glorieperiode. Meer dan terecht. Moeten we u eraan herinneren dat het hier was dat de mosselen voor het eerst in potten werden geserveerd en dat recepten die zo emblematisch waren als slakkenmosselen of de onvermijdelijke pannenkoeken geflambeerd met Mandarijn Napoleon werden geboren?

Chef-kok Cédric Callenaere is trots op dit prestigieuze gastronomische erfgoed en zet de zoektocht van de oprichters naar gastronomisch eten voort in een kader dat echt deel uitmaakt van de Brusselse geschiedenis. Vandaag toont restaurant Aux Armes de Bruxelles, toegankelijker dan ooit, twee duidelijke verschillende interieurs om aan alle verwachtingen van haar klanten te voldoen.

Er is enerzijds het ‘brasserie’- gedeelte, met zijn “historische” gecompartimenteerde banken voor een meer ontspannend genieten, met een eigentijds en vriendelijk tafelkleed. Weg is de traditionele topping, die plaats maakt voor een uitgesproken brasserie gerichte presentatie van het etablissement, zonder iets op te offeren aan de elegantie van de locatie. Een evolutie die tot doel heeft deze mooie eetkamer minder maar meer geschikt te maken voor een klantenkring die soms bang is, voor een te informele maaltijd, door een sfeer die soms als iets te “rijk” wordt beschouwd……

Anderzijds is er de Rotonde waar de traditionele liefhebbers en fijnproevers van het huis nog steeds terechtkunnen. Pronkstuk in de Rotonde is en blijft de beroemde Jacques Brel tafel, zij behoudt haar oorspronkelijke karakter. Weelderige gordijnen, prachtige gebrandschilderde ramen en natuurlijk de traditionele tafeldecoratie: alles draagt hier bij om de grote momenten van een emblematisch huis tot leven te brengen.

Hoewel het interieur van beide restaurantdelen duidelijk verschillend is en ook tot uiting komt in de “look” van het personeel – hedendaags in de brasserie, traditioneel in de rotonde – blijft het gastronomische aanbod aan beide zijden hetzelfde, met alle Belgisch-Belgische specialiteiten van de chef, maar ook mooie suggesties van het moment geïnspireerd door de markt en onweerstaanbare lunches in termen van de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten.

Volledigheidshalve verwijzen we naar de privatiseerbare zaal, die ook elegant en eigentijds is en die een perfecte plaats vormt om allerlei familie-, vriendschappelijke en professionele vergaderingen te organiseren, met een zeer mooi aanbod dat bijzonder aangepast is aan dit soort evenementen.

Ook de komst van een echte professionele barman mag worden onderstreept, een voormalige vrachtwagenchauffeur die, naast zijn wijnvaardigheden, in staat is om te voldoen aan alle dorstlessende verwachtingen van het cliënteel.

Wij genoten bij onze proeverij van een heerlijk glaasje champagne maar ook van een huisaperitief Alexandra by Madame Nadine, op basis van cognac, baileys en khelua. Als voorgerecht een heerlijke ravioli van kreeft met lekkere fijne groentjes in een romig sausje en een terrine van wild met eigen garnituur, nootjes, peterselie, mooi schijfje appel, krokante toastjes en noten.

Het hoofdgerecht werd een leuke fazantenfilet met garnituur van witloof, een kruidige knolselderpuree, en zoete veenbessen. Anderzijds een hazenrug zeer mals en mooi rosé gehouden met kroketten en garnituur van witloof, appel, veenbessen en leuk romig sausje. Afsluiten moet je beslist met de geflambeerde flensjes, gul opgewarmd met Mandarine Napoleon en getooid met fin vanille ijsje. Globaal alleszins een succulente ervaring met uitvoerig smaakpalet.

Het enige minpuntje is het feit dat sterk geurende en gemarineerde lookmosselen de sfeer van de Rotonde opschrikken. Mosselen en hun afgeleide bereidingen horen o.i. niet thuis in de Rotonde, ook heel wat andere gasten keken verschrikt op toen deze bereiding werd geserveerd en hun kennismaking met de ietwat statige Rotonde aan diggelen werd geslagen. Aux Armes de Bruxelles kan zijn status als uitvinder van de mosselen in kommetjes in Brussel best gestalte geven door hen uitsluitend in de Brasserie te serveren.

Aux Armes de Bruxelles is meer dan ooit een huis dat historisch is geworteld in zijn tijd, open voor traditionele Belgische klanten maar ook voor iedereen – ongeacht zijn origine- die de authentieke ziel van de Brusselse gastronomie wil ontdekken.

Aux Armes de Bruxelles – 13 Beenhouwersstraat – 1000 Brussel

www.auxarmesdebruxelles.com – +32 2 511 56 50

Geopend van zondag tot donderdag van 12:00 tot 23:00 uur, vrijdag en zaterdag van 12:00 tot 23:30 uur.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

Rotonde is statig en sfeervol restaurant

smaakvolle bereidingen

leuke presentaties

Michelin:       Brussel van vroeger, traditioneel brasseriedecor

typisch Belgische gerechten

GaultMillau:  12/20

Delta:             open sinds 1921

stichter Culiste Veulemans