Elk jaar verkiest VLAM in overleg met de Vlaamse visserijsector een Vis van het Jaar, waarrond dan extra activiteiten worden georganiseerd. Bedoeling is een nog ondergewaardeerde soort bekender te maken bij consumenten en foodprofessionals. De Nationale Horecawedstrijd is een vast onderdeel van de campagne ‘Vis van het Jaar’ en vond al voor de 33ste keer plaats.
VLAM koos samen met de Vlaamse visserijsector voor grijze garnaal als Vis van het Jaar 2022. Dit keer geen vis maar een schaaldier als Vis van het Jaar. De grijze garnaal is economisch gezien een belangrijke soort voor de professionele Belgische vissersvloot. Onze kustvisserij staat voor dagverse producten waaronder de grijze garnaal en maakt deel uit van het DNA van onze visserijsteden zoals Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge.
De visserij op grijze garnaal gebeurt in de periode dat ze het grootst zijn: van augustus tot november. Van de Belgische vloot (65 schepen) zijn ongeveer 30 vaartuigen uitgerust om garnalen te vissen. Vele hiervan zijn garnaalkorren, maar er zijn ook aanzienlijke vangsten van schepen die afwisselend op grijze garnaal en platvis als zeetong en pladijs vissen. De garnalen worden aan boord van het schip onmiddellijk in zeewater gekookt en vervolgens naar de visveiling of verwerkingsbedrijven gebracht.
De vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen en voorgezeten door NorthSeaChef Filip Claeys, maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten. Vijf finalisten werden geselecteerd en maakten in de demonstratiekeukens van Horeca Expo hun gerecht klaar en streden voor de titel van ‘Viskok van het Jaar 2023’.
Deze finalisten waren : Tuur Mertens van restaurant De Watermolen in Kasterlee – Baptiste Tieberghien van restaurant Lin’eau in Wielsbeke (Sint-Baafs-Vijve) – Tristan Bauwens van restaurant Maste in Gent – Vito Mory van restaurant Sensum in Gent en Jérome Olivier van Vonk Gastrobar in Kachtem (Izegem).
Winnaar werd Baptiste Tieberghien van restaurant Lin’eau in Wielsbeke met een kaviaar van de Noordzee, handgepelde grijze garnalen, knolselder en karnemelk ‘Baliehof’. De laureaten ontvingen elk: het diploma ‘Laureaat – Viskok van het Jaar 2023’ en een dinerkaart voor twee personen in restaurant De Jonkman in Brugge.
Illustratie frank croes