Recent ontdekten we tijdens een van onze restaurantbezoeken op de kaart een Georgische Bedoba Saperavi-wijn. Na onze ervaringen in Moldavië beslist een uitdaging om te proeven.
De regio staat bekend als een van ’s werelds oudste wijn producerende landen. Net als Moldavië was de productie van wijnen in Georgië volledig afgestemd op de massa consumptie in Rusland. Door het uiteenvallen van de Sovjetunie moest elders een afzetgebied worden gevonden en moesten de wijnbouwers heel wat inspanningen doen om de kwaliteit aanzienlijk te verbeteren om zo mogelijk het Westen te overtuigen en ook hun productiemethodes moesten worden aangepast.
De belangrijkste wijndruiven die in Georgië te vinden zijn , is de rode druivensoort Saperavi en de witte druif Rkatsiteli. Dit zijn de klassieke druiven van de voormalige Sovjetrepublieken, van Kirgizië en Kazachstan tot Moldavië en Oekraïne.
Topografie en geologie variëren van de bergen van de Kaukasus in het noorden tot de riviervalleien en kustvlakten in het westen. Van Kakheti in het zuidoosten tot Apkhazeti aan de kust van de Zwarte Zee, alleen in de meest afgelegen hooglanden van Georgië wordt geen wijn geproduceerd. Kakheti omvat vijfentwintig microregio’s, waarvan veertien met officiële benamingen, deze regio is het belangrijkste en ook grootste wijnbouwgebied van Georgië, het beslaat nagenoeg ⅔ van alle Georgische wijngaarden.
De naam ‘Beboda’ staat in Georgië voor geloof en geluk. De gebruikte wijnranken, meer dan 30 jaar oud, worden bewerkt met duurzame en biologische technieken. De bodem is rijk aan zwarte leisteen, met hoge concentratie carbonaten. Hierdoor krijgt de Beboda een unieke stijl.
De fermentatie na de manuele oogst vindt plaats in roestvrijstalen vaten onder gecontroleerde temperatuur. Na 6 weken wordt de wijn gedeeltelijk in eiken vaten gedaan en een ander deel gaat in roestvrijstalen vaten voor malolactische gisting. De wijn. een 100% Saperavi, is een samenstelling van meerdere rijpingsprocessen. Na de botteling rijpt de wijn nog 12 maanden in de fles.
In het glas een donkere robijnrode kleur met een stevig bouquet dat aroma’s van zwarte bessen, kruiden en bloemige hints vrijgeeft. In de mond een leuke volle aanzet, compact, kruidig, pittig en sappig. Een lange afdronk die het volledige smaakpalet inpalmt weerspiegelt een fijne rijpheid.
Een mooie compagnon bij rijke kruidige gerechten als gevogelte ragout, geroosterde gekruide lams- en varkensspiesjes, gegaard wild en een met kalfszwezeriken verrijkte vol au vent.