De Belgian Pastry Lions hebben een indrukwekkende prestatie neergezet in de finale van de prestigieuze Coupe du Monde de la Patisserie. Naast 17 andere landen wisten de Pastry Lions de jury te imponeren. Ze vochten als echte leeuwen in de arena, streden met hart en ziel, vastbesloten om hun grenzen te verleggen!
Op vrijdag 24 januari hebben Marijn Coertjens, Dieter Charels en Raoul Andriessen de Belgische titel verdedigd met hun creaties uit chocolade, suiker en ijs. Op zaterdag 25 januari was de tweede groep landen aan de beurt, om daarna te eindigen met de bekendmaking van de finalisten. Met hun indrukwekkende creaties veroveren ze een welverdiende 5de plaats en winnen daarnaast ook de prijs voor eco-responsabiliteit.
Een ervaren trio onder leiding van Jean-Philippe Darcis
De Belgische Pastry Lions worden ondersteund door het comité van de Belgium Pastry Club, met de deskundige begeleiding van Raphaël Giot, Jean-Philippe Darcis en Patrick Aubrion achter de schermen. Na acht jaar is het hen gelukt om opnieuw een Belgische vertegenwoordiging naar de finale te sturen met 3 top-kandidaten: Marijn Coertjens is teamaanvoerder en een chocolade expert. Hij runt zijn eigen bakkerij in Gent, die zijn naam draagt, en beschikt over uitgebreide expertise op het wereldberoemd niveau. Raoul Andriessen is de suikerspecialist van het team en combineert zijn vakkennis met zijn rol als docent aan de PIVA-school. Met deze creatieve en technische vaardigheden in suikerwerk won hij in 2023 goud tijdens de Dutch Pastry Award. Dieter Charels is de ijsspecialist van het team en heeft samen met Marijn al een bronzen medaille behaald op een eerdere editie van de Coupe du Monde de la Pâtisserie. Ook hij is docent aan de PIVA-school.
Belgisch erfgoed in een meesterlijk buffet
Dit jaar draaide alles rond het thema Werelderfgoed. Alle 18 teams moesten binnen 9 uur een ijstaart, een restaurant dessert, een chocoladeshow van 26 zoete creaties en een ijs- en chocoladesculptuur maken. Alle artistieke creaties werden samengebracht in een buffet van het opgelegde thema.
De Belgen presenteerden een ijstaart rond het thema van de saxofoon: ‘Alors on saxophone!’. Dit op basis van geroosterde abrikozensorbet, yoghurt-limoenijs, abrikozenparfait, coulis van gember-kers, en een krokante bodem. Ze presenteerden nadien een restaurant dessert geïnspireerd op het iconische Belgische kriekenbier, gecombineerd met typische Belgische smaken zoals chocolade en speculoos.
Hun chocolade show op de bekende tunes van onze Belgische artiesten was een hoogtepunt! Het was een unieke show waar ze hun creaties voorstelden als chocolade reageerbuis (eigen blend van chocolade), cacao shortbread, yuzugelei, confit van bosaardbeien, manjari crémeux, chocolade espuma, afgewerkt met barbe à papa en gesuikerde vlinder. En afsluiten deden ze met een eye-catcher: hun schitterende ijs-, suiker- en chocoladesculpturen in steampunk stijl!
Met de volledige steun van de Belgische patisseriewereld
De Belgische patisseriewereld staat stevig achter onze Pastry Lions, en ook de voormalige winnaars hebben onze huidige vertegenwoordigers krachtig gesteund. België schreef in 1995 geschiedenis op de Coupe du Monde de la Pâtisserie door goud te winnen, onder leiding van coach Marc Debailleul, Meilleur Ouvrier de France. Het team van destijds, met kapitein Pierre Marcolini, chocolatier Gunter Vanesche en ijsmeester Rik De Baere, bracht hun gezamenlijke expertise en passie samen om de wereldwijde concurrentie te overtreffen en de Belgische eer hoog te houden. Deze legendarische prestatie blijft een inspiratiebron voor de nieuwe generatie, die nu de kans krijgt om diezelfde uitzonderlijke traditie voort te zetten.
De top 3 van de Coupe du Monde de la Patisserie 2025 bestaat uit winnaar Japan die het haalde voor gastland Frankrijk terwijl de delegatie uit Maleisië de laatste podiumplaats in de wacht sleepte.
Illustratie g beyaert