Belgische Kaviaar !

Tijdens de recente vakbeurs European Seafood bleek eens te meer een immense internationale belangstelling voor de Belgische kaviaar het duurzame alternatief voor de wereldbefaamde steureitjes.

De naam kaviaar doet de  meest  kieskeurige  gastronomen  watertanden.  Maar  velen  onder  ons  associëren  de  uit  steuren  afkomstige  eitjes  met  een  nauwelijks  nog  aan  te  treffen,  exclusieve  lekkernij.  Logisch  ook,  want  de  CITES  –Convention  on  International  Trade  in  Endangered  Species  –  verbiedt  sinds  2006 de  vangst  van  steuren  in  de  Kaspische  Zee.  Daardoor  is  de  handel  in  wildvang  kaviaar  wettelijk  verboden.  Het  goede  nieuws  is  echter  dat  dicht  bij  ons  het  duurzame  alternatief  bestaat  :  even  lekker  en  100%  Belgisch.  De  hoogdagen  van  kaviaar  zijn  nog  niet  voorbij,  integendeel,  de  steureitjes – uit  eigen  kweek –  gaan  een  mooie  toekomst  tegemoet.

We  schrijven  2002.  Royal  Belgian  Caviar  brengt  de  allereerste  en  tot  vandaag  unieke  Belgische  kaviaar  op  de  markt.  Het  jonge  Turnhoutse  bedrijf  is  echter  niet  over  één  nacht  ijs  gegaan.  Het  project  ontsprong  immers  begin  jaren  ’90  toen  jonge  ondernemers  (CEO  F.  Joosen  en  Bioloog  W.  Verdonck)  inzagen  dat  wildvang  kaviaar  een  eindigend  verhaal  was  en  beslisten  om  een  op  aquacultuur  gebaseerde  alternatief  te  starten  Vastberaden,  nauwgezet  en  geduldig  startten  ze  de  kweek  van  de  steuren.  En  gelijk  hadden  ze.

Door  overbevissing,  vervuiling  en  het  bouwen  van  dammen  (waardoor  steuren niet  meer  naar  hun  paaigebieden  kunnen)  zijn  steuren  de  laatste  decennia  sterk  bedreigd  in  hun  natuurlijke  habitat.  Daarom  zijn  deze  prehistorische  vissen  erkend  als  een  beschermde  diersoort  en  is  bijgevolg  de  oogst  en  verkoop  van  wildvang  kaviaar  uit  de  Kaspische  zee  regio  verboden.  Het  enige  alternatief  is  sindsdien  aquacultuur:  de productie  van  kaviaar  uit gekweekte  steuren.

Royal  Belgian  Caviar  anticipeerde  perfect  op  deze  evolutie.  Tijdens  de  twaalf  jaar  intensieve  voorbereiding  werd  een  eigen  broedstock  van  verschillende  steursoorten  opgebouwd.  Om  een  optimale  kwaliteit  te  garanderen,  lieten  de  ondernemers  niets  aan  het  toeval  over.  Zo  worden  de  steuren  gevoed  met  een  optimaal  samengestelde  voeding  uit  eigen  productie.  Cédric  Paquet,  Commercial  manager  van  Joosen-Luyckx  Aqua  Bio  het  bedrijf  achter  het  merk  Royal  Belgian  Caviar,  heeft  een  duidelijke  visie  van  hoe  de  productie  van  kaviaar  vandaag  en  in  de  toekomst  verzekerd  kan  worden,  zonder  aan  kwaliteit  te  moeten  inboeten.

“De  verkoop  van  Belgische  kaviaar  steeg  van  200  kg  in  2002  naar  bijna  4  ton  in 2017 . Wij  hebben  onze  eigen  broedstock  aan  ouderdieren  verspreid  in  een  aantal  natuurlijke  vijvers  in  Vlaanderen  en  kweken  onze  eigen  steurtjes  in  Turnhout.  Zo  komt  de  wildpopulatie  niet  meer  onder  druk  te  staan” aldus Crédric Paquet. “Groeimogelijkheden zonder kwaliteitsverlies heeft het bedrijf alvast nog in petto. De maximale capaciteit wordt op 7 ton geraamd. Mocht de belangstelling echt exploderen dan moeten nieuwe teeltvijvers worden aangeboord.”royal-belgian-caviar-3-307255

Om  de  typerende,  exclusieve  smaak  van  kaviaar  te  bekomen,  moeten  het  kweekproces  en  de  bereiding  feilloos  verlopen.  Het  vereist  heel  wat  vakmanschap  en  expertise  om  de  traditionele,  eeuwenoude  bereidingswijze  nog  verder  te  optimaliseren.  Elke  stap  van  het  productieproces  wordt  nauwgezet  opgevolgd,  van  de  bevruchting  van  de  eitjes  tot  de  uiteindelijke  oogst  van  de  kaviaar.  Royal  Belgian  Caviar  screent  en  selecteert  de  individuele  steuren  op  basis  van  grootte,  stevigheid  en  smaak  van  de  eitjes.

Naast  de  voeding  en  kweekomstandigheden  van  de  steuren  die  bepalend  zijn  voor  de  smaak,  dient  de  waterkwaliteit  voortdurend  gecontroleerd  en  geoptimaliseerd  te  worden.  Dankzij  deze  perfecte  omstandigheden  slaagt  Royal  Belgian  Caviar  erin    de  smaak  en  kwaliteit  van  de  traditionele  wildvang  te  evenaren.

Belgische  kaviaar  is  alles  behalve  een  eenzijdig  product.  Zo  biedt  Royal  Belgian  Caviar  niet  minder  dan  zes  verschillende  variëteiten  aan,  waaronder  de  wereldbefaamde  beluga.  “ Afhankelijk  van  de  steursoort  moeten  wij  minstens  5  tot  10  jaar  wachten  alvorens  we  onze  kaviaar  kunnen  oogsten.  Voor  de  wereldbefaamde  en  meest  exclusieve  Beluga  kaviaar,  afkomstig  van  de  Beluga  steur,    loopt  dit  zelfs  op  tot  18  jaar.  Op  die  leeftijd  weegt  de  steur  ongeveer  170kg  en  is  dan  bijna  3  meter  lang” licht  Cedric  Paquet  verder  toe.

De  onberispelijke  kwaliteit  en  duurzame,  traditionele  productiewijze  van  Royal  Belgian  Caviar  kende  al  snel  het  beoogde  succes.  Zowel  in  België  als  in  het  buitenland  (met  als  afzetmarkten  onder  andere  Japan,  Zuid-Korea,  Singapore,  Scandinavische  landen,  Verenigd  Koninkrijk,  Zwitserland,  Frankrijk,  Spanje,  Verenigde  Staten,…)  wordt  het  Belgische  keurmerk  enorm  gewaardeerd  voor  zijn  unieke  en  vooral  constante  kwaliteit.  De huidige productie van 4 ton wordt voor ruim 50% in eigen land geconsumeerd, de andere 50% zijn bestemd voor de export.

Een  aantal  Belgische  topchefs  zoals  Peter  Goossens,  Gert  De  Mangeleer,  Roger  Van  Damme,  Bert  Meewis,  Nick  Bril,  Tim  Boury  en  vele  anderen  leerden  het  Belgische  ‘ zwarte  goud’  snel  waarderen  en  zetten  het  sindsdien  ook  steevast  op  de  kaart.

Liefhebbers en fijnproevers vinden Belgische kaviaar alvast bij Delhaize, een aantal delicatessezaken en bij ROB, Gourmet market.  www.royalbelgiancaviar.be