Bife Churrasco – Antwerpen

Een vreemde eend in de bijt? Op het eerste zicht wel en dan nog wel eentje die men weervindt in de buurt van het Centraal Station in Antwerpen. De benaming Bife laat doorschemeren dat het om vlees gaat en dus is de link met een restaurant duidelijk. Bife Churrasco staat gewoonweg voor de Argentijnse grill die zich op enkele tientallen meters van het station situeert.

Binnentreden in de grill is onmiddellijk terechtkomen in een andere hemisfeer, een omgeving die eerder ongewoon lijkt. Typisch Argentijns zouden we durven zeggen, sfeervol, intens en gezellig, misschien net een tikkeltje te rommelig, hoewel dit facet ontegensprekelijk thuishoort in de typisch Zuid-Amerikaanse restaurants. Het decor en de inrichting doen ons terugdenken aan onze tocht doorheen de Argentijnse poesta jaren terug, een sfeerbeeld waarin trofeeën en talloze wijnflessen thuishoren, waar foto’s, posters en primitieve schilderijen een actievol beeld oproepen van rancheros en cowboys die de grote kuddes samendrijven en ‘s avonds onder begeleiding van lokale muziek, bij het kampvuur genieten van een heerlijk stukje gegrild en geroosterd vlees.

Bij het betreden van het restaurant word je verwelkomt door Zuid-Amerikaanse muziek, soms afgewisseld met enkele moderne Spaanse accenten, alvast een leuke uitnodiging om aan een van de kleurrijke tafeltjes aan te schuiven. Gewoonweg de knop omdraaien en je verplaatsen naar Zuid-Amerika.

Het restaurant opende een kleine 30 jaar geleden de deuren, het was een initiatief van Joodse immigranten in Antwerpen die voorheen in hun thuisland reeds een vlotte samenwerking met Argentijnse invoerders hadden opgebouwd. Het interieur van het restaurant brengt alvast deze link nergens tot uiting, behalve misscheien het feit dat we op de kaart een aantal halal gerechten terugvinden, facet dat in het Antwerpse, maar ook in andere steden en regio’s eerder de regel dan wel de uitzondering vormt.

Leuke singertafeltjes, kleurrijk gedekt, worden aangevuld met makkelijk zittende lederen fauteuilstoelen. Zodra je aan tafel aanschuift, krijg je een mandje brood en een schoteltje met 4 sausjes, gewone mayonaise, groene kruiden, duivelssaus en een pikante chili. De kaart bevat ruime keuzemogelijkheden maar laat tevens ruimte  voor eigen creaties. De keuken bevindt zich vooraan in het restaurant, keuken waar de warme gerechten worden bereid, de diverse garnituren die bij het gerecht horen worden achteraan in een aparte keuken bereid.

Wij kozen bij onze proeverij voor een Argentijnse filet mignon met frietjes en opteerden voor de huiswijn. Onze leuk gegrilde filet mignon leek botermals, mooi rosé gehouden en kreeg een ruim assortiment groenten als garnituur. Sla, komkommer, mais, tomaat, rode ui; heerlijk knapperig en fris. Als extra mooie goudgele en krokante frietjes, perfect gebakken. De huiswijn bleek een Argentijnse Malbec die voor een perfecte ondersteuning zorgde.

Bife Charrasco – De Keyserlei 47 -2018 Antwerpen

Tel 03-231 92 16 – www.bifecharrasco-antwerpen.be

Dagmenu15.5€ – open 7/7

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  typisch Argentijns interieur overgoten met trofeeën

uitstekende vleeskwaliteit

mooi groentegarnituur

Argentijns- Spaanse muziek