Bistro R – Nossegem

Ruim 30 jaar geleden opende de jonge beloftevolle chef Roland Debuyst samen met zijn echtgenote Ayse restaurant L’Orangeraie in Nossegem dat op zeer korte tijd uitgroeide toe een geliefkoosde pleisterplaats voor talloze fijnproevers.

De belangstelling zou enkel groeien gezien Roland in1995 laureaat werd van de gerenommeerde wedstrijd Prosper Montagné om twee jaar later, 1997, ondertussen als sterrenchef een zilveren medaille in de wacht te slepen op de wereldwijde beroemde wedstrijd Bocuse d’Or in Lyon. De beloftevolle toekomst die kenners in de jonge chef hadden vooropgesteld werden volledig bewaardheid.

Roland bleef al die tijd creatief en inventief, hij dierf het aan toen zich de eerste tekenen van vermoeidheid in de ellenlange gastronomische diners zich aftekenden, om deze ‘verouderde’ formules over boord te gooien en transformeerde zijn restaurant tot L’Orange, een eetgelegenheid waar men gezellig, intiem kon genieten van heerlijk gastronomische gerechten op basis van absolute topproducten. Een transformatie die duidelijk werd geapprecieerd. Zijn creatieve inzet tekent zich eveneens af in restaurant Mariadal en  Alfonsburger,  beide in Zaventem. In dit laatste serveert hij sterrenhamburgers. Roland gaat hierbij te rade bij collega’s sterrenchefs die een speciale hamburger creëren die hier een aantal maanden als voltreffer fungeren.

Ondertussen is het restaurant omgevormd dor Bistro R. De naamsveranderingen hebben geenszins invloed op de geserveerde gerechten. Bij alle creaties vertrekt Roland van kwalitatieve basisproducten die hij zorgvuldig transformeert tot decoratieve maar vooral smaakvolle bereidingen. Enkel de kaart wordt aangepast in die zin dat er een beperktere keuze voorhanden is met soepele wisselwerkingen.

De coronaperikelen blijven echter de horecawereld beroeren. Vooral de aanwerving van personeel is voor de horeca een ramp. Derhalve besliste Roland en zijn echtgenote Ayse  om én de openingstijden en het aanbod aan te passen. De gereduceerde menu’s, hoofdzakelijk op basis van 3, 4 en 5 gangen voor lunch en diner en een lunch op donderdag en vrijdag. Deze menu’s blijven voornamelijk samengesteld uit seizoenproducten en aangepast aan zijn plotselinge verlangens en inventiviteit. Roland kennende wordt dit ongetwijfeld een beetje BACK TO THE FUTURE met gastronomisch hoogstaande verrassingen !

Wij  genoten alvast van een voorproevertje van deze nieuwe creaties en werden verrast door enkele creatieve amuses bij het aperitief. Het voorgerecht werd een erg lekkere compositie van rauwe hesp, gegrilde asperge, burrata, meloen. Volgde een succulente bereiding van Sint Jacobsvruchten, taartje met bloemkool, mousseline van bloemkool. De zilte smaak van de sint jacob bleef volledig bewaard, maar ook de smaak van de Mechelse bloemkool, bleef zowel in het taartje als in de mousseline stevig overeind.

Bij het hoofdgerecht heeft men de keuze uit een bereiding van kalfsvlees, varkenswang en aubergines, eringuy en edaman, saus met zachte look en dragon. Wij opteerden evenwel voor de optie kabeljauw, wafel van bintje, aubergine, pepers en inktvis, coulis van artisjok. Deze creatie is meer dan een lust voor de smaakpapillen en behoort beslist tot het segment van sterrencreaties. Een mooie creatieve presentatie die ook de ogen meer dan de kost geeft en de blijkbaar onvermoeibare inventiviteit van de chef de nodige uitstraling meegeeft.

Afsluiten doe je met een schijnbaar eenvoudig dessertje, een creatie van rabarber, chocolade en soepje van aardbeien, gewoonweg heerlijk.

Deze creaties werden vergezeld van een strogele Chardonnay Käfer, IGP Italië, met rijp wit fruit, aroma’s van perzik met nuances van limoen in de neus. Een fruitige wijn met toetsen van citrusvruchten en een aangename, lange afdronk. Voor de rode wijn viel de keuze op een Chasse Spleen, Moulis en Médoc, 2018, een assemblage van Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot en Cabernet Franc. Een mooie volronde wijn die een perfecte compagnon vormt voor deze lekkere gerechten.

Bistro R – Levensesteenweg  614 –  Nossegem (Zaventem) – tel 02-7570559 – www.bistror.be

Het restaurant is van woensdag tot en met zaterdag geopend van 19.00 tot 21.00 uur en donderdag- en vrijdagmiddag van 12.00 tot 13.30 uur. De lunchservice eindigt om 15.30 uur en de avonddienst om 23.59 uur. Bij reservering van minimaal 10 personen kan men er ook op maandag- en dinsdagavond terecht.

Culinaire commentaren

Tasted4you: 4 minutes – succulente bereidingen met regionale kwaliteitsproducten in the picture. Leuk decoratieve presentaties met inventieve toetsen. Globaal lekker in een modern opbeurend decor.

Michelin: moderne Franse keuken waarbij Roland zich laat inspireren door Belgische kwaliteitsproducten met soms frisse update door internationale ingevingen van de chef. Het contemporaine decor bekoort door turquoise accenten.

Gault Millau: 12/20