Bocconi, Italiaanse charme op zomers terrasje – Brussel

Op een steenworp van de Brusselse Grote Markt, in een van stads oudste patriciërswoningen uit vervlogen tijden, is restaurant Bocconi een onderdeel van het prestigieuze Amigohotel.

Veilig gelegen durft men in de volksmond al eens deze locatie omschrijven. De sagen willen immers dat het Amigohotel vroeger een gevangenis was, wellicht een correcte omschrijving als we de dikke muren van de kelderverdieping mogen geloven. De nabijheid van het stadhuis is een extra verwijzing aangezien vroeger de misdadigers een voorlopig onderkomen vonden in het stadhuis of in een speciaal gebouwde omgeving. Amigo is tevens een volkse omschrijving voor het huis van ‘bewaring’.

Het Amigohotel is in handen van de Italiaanse hotelgroep Rocco Forte en straalt dan ook de hieraan verbonden charme en gezelligheid uit. Deze invloeden worden tevens teruggevonden in de keuken die ernaar streeft om de betere Italiaanse maar ook de Franse gastronomie in de kijker te zetten. De italian touch is alleszins weer te vinden in de verschillende smaken en aroma’s.

Het is de Italiaanse grootmeester en sterrenchef Fulvio Perangilini, 2 Michelinsterren, die het algemene kader van alle restaurants van de groep uittekent. In restaurant Bocconi zwaait Marco Visinoni de scepter, rekening houdende met de algemene trends. De keuken poogt een eenvoudige, originele en niet al te complexe menukaart op te bouwen die tegelijk rekening houdt met seizoensgebonden basisproducten en ook een vleugje lokale traditie aan het concept toevoegt.

Marco Visinoni, de Executive Chef van Ristorante BoCConi, presenteert een zomerse kaart die zowel in het restaurant als op het unieke terras furore maakt. de nieuwe kaart van het beste Italiaanse restaurant van de stad. Sinds zijn aantreden heeft hij in samenwerking met zijn team intensief gewerkt aan een reeks nieuwe en innoverende gerechten geïnspireerd op de authentieke Italiaanse keuken en met een vleugje Belgische flair. De kaart stelt een aantal Italiaanse gerechten voor geïnspireerd op Marco’s geboortestreek, Lombardia Cosancelli. Een traditionele ravioli van rund en kruiden, risotto met roze garnalen, Marco’s ‘signature dish’ Vitello Tonnato van zacht kalfsvlees in een romig sausje,… perfecte zomergerechten om van te genieten op het terras van het restaurant.

Marco Visinoni ontdekte zijn passie voor het koken al op jonge leeftijd. Zijn namiddagen bracht hij vaak door in de keuken van zijn moeder om een handje te helpen bij het bereiden van de familiemaaltijden. Enthousiast en begeesterd vatte Marco vervolgens culinaire studies aan en deed hij tegelijk ervaring op als Commis de cuisine in verschillende restaurants in zijn thuisomgeving Rovetta in de Seriana vallei.

Op 16-jarige leeftijd studeerde de jonge Marco af en ging hij aan de slag in het restaurant van Hotel Capello d`Oro´s del Moro in Bergamo. Drie jaar later werkte Marco in de meest gerenommeerde restaurants van Bergamo waaronder Taverna Calleoni e Dell´Angelo en Ristorante Frosio vooraleer de functie van Sous-chef aan te nemen in het met Michelin-sterren bekroonde restaurant Pierino Penati in Vigano.

Na drie succesvolle jaren in restaurant Pierino Penati, lonkte de Belgische hoofdstad. In 2011 verhuisde Marco naar Brussel om er het team van Biosteria te leiden en er in 2013 als Executive Chef van Ristorante BoCConi te starten.

Ristorante BoCConi, een van de meest vooraanstaande Italiaanse restaurants in de hoofdstad, ligt in hartje Brussel, op slechts enkele passen van de beroemde ‘Grand Place’. Trouw aan de excellente Italiaanse keuken, combineert Ristorante BoCConi het allerbeste dat Italië te bieden heeft in een intieme en warme omgeving.

Als proevertje en introductie op onze maaltijd een perfecte mini vitello tonnato, ragfijne sneetjes vlees en mooie decoraties die languit ter degustatie werden aangeboden op een bedje van pittige Italiaanse mosterd. Smeuïg met zeer fijne toets van koud geperste olijfolie. Als voorgerecht kozen voor een risotto met groene asperges en een raviolo pappa al pomodoro. Het hoofdgerecht werd een creatie met sint jacobsvruchten en zeewolf.

De risotto was heerlijk smeuïg terwijl de slierten van de groene asperges en enkele druppeltjes citroensap voor aangename smaaktoetsen zorgden. Mooi knapperige kussentjes als ravioli, leuk gevuld met tomaat en romig saus met verzorgde kaassnippers tekenden voor een aangenaam festival van smaken en lieten ons dagdromen van een Italiaanse vakantie. De mooi aangebakken st jacobsvruchten bleven heerlijk ziltig en rustten op een bedje van witloof dat met leuk pittig sausje werd getooid. Ook de zeewolf behield alle ziltige facetten, mooi op vel gebakken en geserveerd met een smeuïge puree, gaven de artisjokkenschilfers het gerecht een zuiders tintje met extra diepgang en moois smaakcombinaties. Een huisgemaakte tiramisu terzijde schuiven is aartsmoeilijk in een Italiaans restaurant, gelukkig maar want ook hier tooide Marco zijn creatie met zuivere en pure Italiaanse accenten.

Het terras van restaurant Bocconi blijft alleszins de komende maanden fijnproevers en toeristen boeien met een rijk gevuld assortiment pure Italiaanse gerechten.

Restaurant Bocconi – Vruntstraat 1-3 – 1000 Brussel

Tel 02- 547 47 15 – www.ristorantebocconi.com

Gesloten op zaterdagmiddag

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 4 minutes

Sfeervol interieur en mooi terras in hartje Brussel

Italiaanse charme

aantrekkelijk smaakpalet aangevuld door mooie wijnen

Michelin:       3 bestekken

verdienstelijke Italiaan

moderne brasserie met aantrekkelijke Italiaanse kaart

elegant decor

GaultMillau: vermeld

Delta:             1 muts

geslaagd huwelijk Belgische-Italiaanse keuken

versheid en authenticiteit

chef is culinair kunstenaar