Boeren & Buren lanceert ‘De Korte keten in Beweging’

wandel- en fietstochten langs lokale producenten en boerderijen ten voordele van Rikolto

 

Kom in beweging, ontdek lokale lekkernijen en steun het goede doel

Korte keten netwerk Boeren & Buren verbindt al jaren lokale producenten en consumenten via hun online platform. Dit jaar kan je tijdens de Week van de Korte Keten (15 tot 23 mei) in heel Vlaanderen kennismaken met lokale boeren en hun producten via tal van wandel- en fietstochten. Al wandelend, fietsend of skeelerend ontdek je hun lekkernijen en kom je meer te weten over duurzame landbouw. Boeren & Buren hoopt in totaal samen 28.000 km te verzetten en €28.000 in te zamelen. Een symbolische verwijzing naar 28 kilometer, de gemiddelde afstand tussen boer en consument. De opbrengst gaat naar Rikolto, een internationale organisatie die net als Boeren & Buren beter en fair eten toegankelijk wil maken. Iedereen is welkom om deel te nemen, met of zonder sponsors. Je vindt een wandel- of fietstocht in jouw buurt op weekvandekorteketen.be.

Lokaal kopen in de lift

Het voorbije coronajaar is ons consumptiegedrag ingrijpend veranderd. Lokaal en duurzaam heeft duidelijk aan populariteit gewonnen. Na de aankondiging van de eerste lockdown steeg de omzet bij korte ketens met maar liefst 29% (bron: VLAM). Een mooie evolutie, die Boeren & Buren graag mee ondersteunt. Via de website koop je rechtstreeks bij plaatselijke boeren en producenten uit jouw buurt. Van dagverse groenten en fruit tot ambachtelijke honing, granola of zelfs zeep. Je haalt de producten op bij je dichtstbijzijnde Buurderij of je laat ze aan huis leveren.

“Veel consumenten hebben dit jaar een switch gemaakt. Door de crisis is men beginnen beseffen dat lokaal kopen veel voordelen biedt: het is gezonder, de producten hebben meer smaak, alles is met zekerheid dagvers én het is beter voor het milieu en de lokale boeren. Dankzij Boeren & Buren kunnen consumenten op een eenvoudige manier voor een fair en duurzaam landbouwsysteem kiezen.”, zegt Wannes De Jonghe, communicatieverantwoordelijke Boeren & Buren.

Lokaal, vers, (h)eerlijk

Vaak leggen groenten en fruit meer dan 1000 km af voor ze op ons bord belanden. Niet echt ecologisch dus. Dankzij de korte keten van het Boeren & Buren netwerk wordt dit gereduceerd tot slechts 28 km.

Daarnaast zorgt Boeren & Buren er ook voor dat de boer fair vergoed wordt. In tegenstelling tot traditionele landbouw, waar ongeveer 20% van de landbouwers zichzelf geen inkomen kan uitkeren, bepaalt de boer hier zelf zijn prijs. Op bijvoorbeeld €100, ontvangt hij of zij meteen €80. Eerlijk, lekker en lokaal.

Momenteel werkt Boeren & Buren reeds samen met meer dan 1000 Belgische producenten, zijn er 130 Buurderijen in België en genoten er reeds meer dan 100.000 ‘Buren’ van al dat lokale lekkers.

De Korte Keten in Beweging: genieten voor het goede doel

Om dit alles in de kijker te zetten, lanceert Boeren & Buren ‘De Korte Keten in Beweging’ in samenwerking met Moving Lives. Vanaf 15 mei krijgt iedereen de kans om zijn lokale boeren en producenten beter te leren kennen. Ga op bezoek bij de boerderij, geniet van een hoeve-ijsje, drink een lokaal gebrouwen biertje, ontdek al fietsend de mooiste paadjes in eigen streek,… en dat allemaal ten voordele van het goede doel.

Wannes De Jonghe, communicatieverantwoordelijke Boeren & Buren: “Goed eten is een recht, geen voorrecht. Om hier solidair en wereldwijd op in te zetten, schenken we de opbrengst van deze actie integraal aan Rikolto, het vroegere Vredeseilanden. Rikolto werkt aan robuuste, eerlijke en duurzame voedselsystemen. Dat past volledig binnen de visie van Boeren & Buren: beter en fair eten voor iedereen. Via de actie stimuleren we gezonde beweging, zetten we lokale producten in de kijker én steunen we Rikolto. Win-win-win!”

Boeren & Buren hoopt samen met alle Vlamingen 28.000 km te wandelen, lopen en fietsen en zo €28.000 in te zamelen ten voordele van Rikolto.

Praktisch

Deelnemen aan de ‘De Korte Keten in Beweging’ kan gedurende de hele maand mei. Om de actie kracht bij te zetten zullen er van 15 tem 23 mei in elke Vlaamse provincie acties georganiseerd worden. Je vindt een wandel- of fietstocht, of andere Buurderij-activiteit tijdens deze bijzonder week in jouw buurt op weekvandekorteketen.be.

Iedereen kan zich laten sponsoren door vrienden, familie en collega’s voor de geleverde inspanningen. Aan het einde van de rit overhandigt Boeren & Buren de opbrengst aan Rikolto in naam van het hele Boeren & Buren netwerk.