Bozar Restaurant op 20ste plaats in OAD top 100 Europese Heritage restaurants

Opinionated About Dining zet het Brusselse Bozar Restaurant op 20ste plaats in Top 100+ Europese Heritage Restaurants die de beste traditionele eetgelegenheden in Europa omvat. In diezelfde lijst staat het Baskische visrestaurant Elkano op de eerste plaats. Régis en Jacques Marcon nemen de eerste plaats in van de Top 100+ Europese Klassieke Restaurants.

OAD Top 100+ Europese Heritage Restaurants – Noord-Spanje drie keer op podium

Restaurant Elkano, gelegen in het Baskische havenstadje Getaria, tussen San Sebastian en Bilbao, prijkt op de eerste plaats van de Top 100+ Europese Heritage Restaurants. In deze categorie waardeert OAD chefs en restaurants die bij voorkeur lokale kwaliteitsproducten op een traditionele manier bereiden. Elkano is een familierestaurant met aan het hoofd Aitor Arregi. Het succesgerecht is gegrilde tarbot die buiten op een houtskoolgril in zijn geheel bereid wordt en waarvan alle onderdelen geserveerd worden. Alhoewel de hele regio bekendheid geniet om deze typische bereiding die in een dozijn andere restaurants voortreffelijk geserveerd wordt, kozen de OAD reviewers voor de tarbotbereiding van Elkano als de beste versie.

Op de twee plaats vinden we nog een Baskisch restaurant. Ibai ligt net buiten het oude stadscentrum van San Sebastian. Wie het niet kent, moet even zoeken. Ibai bevindt zich in een kelder en is enkel ’s middags open. Baskisch en Spaans zijn de enige talen die de medewerkers kennen en gezien de populariteit is reserveren niet makkelijk. OAD reviewers prijzen, gelijk de meeste andere critici die er neerstrijken, de zorg waarmee vers lekkers uit de zee op tafel verschijnt. Het podium kleurt volledig Spaans met restaurant D’Berto in O Grove in Galicië. Berto Dominguez Garcia runt de zaak met zijn zus Marisol en wordt geroemd voor zijn fijne selectie zeevruchten van vaak buitenmaatse schaaldieren.

Knappe 20ste plaats voor Brussels Bozar Restaurantbozar3

Het Brusselse Bozar Restaurant van Karen Torosyan haalt een knappe 20ste plaats. Torosyan is bekend om zijn zeer zorgvuldig bereide klassieke gerechten in deegkorst zoals Wellington rundvlees, Pithiviers met eend en zalm Coulibiac naast een unieke millefeuille als nagerecht

“Geen enkele lijst maakt me meer hongerig als de  Heritage lijst,” aldus OAD stichter Steve Plotnicki. “Niets smaakt beter dan een perfect bereid stuk vis of een grote rundsentrecôte direct van de gril.”

In deze top 100 vinden we verder nog één Belgische vertegenwoordiger, met name ’t Fornuis van Johan Segers op de 93ste plaats. Spanje is het best vertegenwoordigd in deze top 100 met 30 adressen, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (25), Italië (20) en Frankrijk (18). Naast ons land (2 adressen) hebben Denemarken, Oostenrijk, Portugal, Rusland en Turkije elk één restaurant vertegenwoordigd.

OAD Top 100+ van Europese Klassieke Restaurants : Nummers één en twee spelen haasje over

Frans restaurant Régis en Jacques Marcon staat dit jaar op de eerste plaats in de TOP 100+ van Klassieke Restaurants in Europa. OAD definieert klassieke restaurants als eetgelegenheden waar chefs de culinaire traditie koesteren die de twintigste eeuw domineerde. Het Franse restaurant Régis et Jacques Marcon in Saint-Bonnet-le-Froid staat in die geest op de eerste plaats. OAD reviewers zeggen dat het seizoen van de paddenstoelen het beste moment is om dit hotel en restaurant in de Rhône vallei te bezoeken. Régis Marcon en zijn zoon Jacques maken dan een volledige menu op basis van paddenstoelen. Andere lokale ingrediënten zoals kastanjes en Puy linzen krijgen een bijzondere plaats in hun repertoire. De wijnlijst telt meer dan 40 pagina’s waarvan de meerderheid gewijd is aan Franse referenties die in een kelder met 45.000 flessen liggen te rijpen.

De winnaar van vorig jaar Franck Giovannini van Restaurant de l’Hôtel de Ville staat nu op de tweede plaats. Hij nam de zaak over van  Benoît Violier zaliger, die hij als chef twintig jaar assisteerde en zet het excellente werk verder dat hier eerder door achtereenvolgens Frédy Girardet, Philippe Rochat en Benoît Violier werd neergezet. Op de derde plaats staat restaurant Troisgros dat in 2017 van het centrum van Roanne naar een boerderij nabij Ouches in de Loire-regio verhuisde.

Drie Belgische vertegenwoordigers in top 100

In de Top 100+ van Klassieke Restaurants in Europa vinden we drie Belgische restaurants met Nuance in Duffel op een 43ste plaats en verder de Brusselse iconen Sea Grill en Comme Chez Soi op een 76ste en 96ste plaats. Verderop in de lijst telt ons land  nog twee vertegenwoordigers met Het Gebaar (plaats 108) en De Kristalijn (plaats 177). Frankrijk levert in de top 100 meer dan de helft aan restaurants (52) met daarna Duitsland (13 restaurants), Italië (10), Verenigd Koninkrijk (7), België (3) en twee restaurants uit Denemarken, Ierland, Nederland, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland. Griekenland is met één restaurant vertegenwoordigd.