Brasserie De Kookgek – Berlaar

Brasserie De Kookgek en feestzaal Rubens werden meer dan 15 jaar terug ondergebracht in de voormalige cinema Rubens in hartje Berlaar.

Een initiatief van Edwin Horemans om de grote ruimten op een efficiënte manier te benutten en ook de achterliggende tuin te transformeren tot een zonnig – maar vooral rustig – terras midden het drukke dorpscentrum.

De ongewone naam voor het restaurant-brasserie loopt aldus Edwin samen met de passie voor koken en lekker eten. Een naam die de klanten duidelijk maakt dat de chef-eigenaar eenzelfde streefdoel heeft, nl aangenaam verrast worden door creaties boordevol smaak, bereidingen die toch net dat tikkeltje anders zijn dan de dagelijkse huiselijke keuken.

Sinds enkele jaren krijgt Edwin in de keuken assistentie van zijn neef Xander die hotelschool liep bij Coloma in Mechelen. Beiden delen een identieke passie voor lokale specialiteiten en dagverse ingrediënten. Bovendien speelt de evolutie van de seizoenen een belangrijke rol in de samenstelling van de kaart en vinden we de seizoengebonden ingrediënten hoofdzakelijk terug in de frekwent wisselende suggesties.

Het interieur wordt mooi opgefleurd door hagelwitte en gesteven tafellopers, stoffen servetten en stijlvol glaswerk en dito bestek. Aan de muur een aantal oude foto’s die verwijzen naar de bloeiperiode van cinema Rubens een van de zalen waar de inwoners van ‘Balder’ decennia terug, hun wekelijk plezier beleefden en zich volop konden ontspannen. TV, sociale media en de concentratie van kino’s in stadscentra hebben aldus Edwin de lokale sociale samenleving een forse dreun bezorgt. Met brasserie De Kookgek en feestzaal Rubens wil hij alvast het sociale gebeuren in Berlaar een ruggensteuntje bezorgen.

Met de komst van Xander kreeg de restaurantkaart een aparte uitstraling. De kaart, eerder beperkt, richt zich in alle segmenten op een aantal klassiekers terwijl het creatieve in het suggestieve aanbod wordt verweven. Door het figuurlijk beperkte aanbod kan men kiezen voor kwalitatieve ingrediënten en voorkomt men anderzijds dat men overschotten moet vernietigen.

Wij kozen bij onze proeverij als voorgerecht voor een kreeftencocktail; geserveerd in een leuk hoog glas. Een vers gemaakte cocktail, de kreeft werd à la minute uit het homarium gehaald, rustend op een weelderig slaatje van groene sla, tomaatpartjes, radijzen, vijgen en kaviaar van lentegroentjes en overgoten met een pittig sausje. Onze disgenoten kozen als hoofdgerecht enerzijds voor een bereiding van kabeljauw met julienne in roomsaus geserveerd met puree en kroketen en anderzijds voor een Ierse zesrib met groentemix, champignonsaus en handgesneden frietjes. Wijzelf opteerden voor een steak tartaar, in de keuken bereidt met uisnippers, zilveruitjes, augurken en kappertjes als sierstuk. Ook hier als extra garnituur een groentemix en frietjes. Afsluiter van dienst werd een traditionele dame blanche die fruitig en kleurig werd gedecoreerd.

De Kookgek – Dorpsstraat 4A – 2590 Berlaar

Tel 03-482 16 05 – www.dekookgek.be – maandag en dinsdag gesloten

Lunch: voorgerecht, hoofdgerecht vis of vlees, ijs of koffie 19€.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  1 minute

sfeervol interieur

vriendelijke bediening

ruime porties

parkingmogelijkheden vlakbij