The Table

Leuvenaar Joachim Van Vlasselaer trok na zijn studies aan de hotelschool in Koksijde naar de hotelschool in Chur, Zwitserland, om zich te vervolmaken en enige buitenlandse ervaring op te doen met de bedoeling om na zijn terugkeer in België een eigen restaurant te openen.

Het oorspronkelijke geplande ‘korte’ verblijf groeide uit tot een periode van meer dan 7 jaar. Zijn studies in Chur werden immers de basis van een plaats in het keukenteam in een 4-sterrenhotel in Gstaad waar hij mede-verantwoordelijke werd voor de drie restaurants van het hotel en de cateringafdeling. Een boeiende en leerrijke job met heel wat afwisseling en leuke creatieve bereidingen mede door de vele kwalitatieve ingrediënten de het keukenteam ter beschikking kreeg. Bovendien maakte hij kennis met Josefina, een Filipijnse receptioniste die in Zwitserland haar Engels wilde bijschaven. Ondanks hun huwelijk en leuke carrière knaagde het heimwee wat hen ertoe aanzette om Zwitserland vaarwel te zeggen en in België op zoek te gaan naar een ideale locatie, voor Josefina een extra verplichting om Nederlands te leren, opdracht waarin ze wonderwel slaagde. Hun zoektocht nam weliswaar enige tijd in beslag en nadien moest het pand aan zijn nieuwe bestemming worden aangepast. Eind 2018 kon het echtpaar hun droom verwezenlijken en hun restaurant openen.

‘The Table’ is inderdaad voor Joachim en Josefina Van Vlasselaer een droom die uitkomt. In een sfeervol decor leggen ze de nadruk op een regionale en seizoengebonden keuken. Joachim zoekt hierbij vooral het pure van het product met respect voor alle natuurlijke eigenschappen. Hiervoor wordt samengewerkt met producenten uit de regio die verse en kwaliteitsvolle producten leveren. Deze worden in The Table verwerkt tot een unieke smaaksensatie. Op deze manier moet een bezoekje aan The Table aldus Joachim, voor de gasten uitgroeien tot iets bijzonder en moet het restaurant centraal staan als het ideale adres voor allen die graag fijn willen eten in een ongedwongen sfeer.

Het interieur met modern meubilair met makkelijke kuipzitjes geniet volop van het daglicht en is gewoon gezellig met de fijne grijstinten. De tafels zijn getooid met kaartvormige onderleggers en hebben naast een bloemetje, een garnituur van zout, peper, olie en kruidenboter. Op het onderbord een mooi lichtbeige en gesteven servet versierd met het huissymbool, een leuke gestyleerde letter A met fijn bovenlijntje waardoor een kunstzinnige tafel tevoorschijn komt. Gastvrouw Josefina verwelkomt je in onberispelijk Nederlands, een hele prestatie voor iemand van Filipijnse origine, en weet je onmiddellijk in de pure passie van het restaurant te integreren.

Restaurant The Table werkt voor de lunch met een vast stramien, een 3-gangenformule die wekelijks wijzigt en rekening houdt met het marktaanbod. Voor het diner biedt The Table eveneens een vast stramien in een 4- of 5-gangen selectie. Het avondmenu wijzigt maandelijks, zowel bij de lunch als het avondmaal staat een kaasbordje ter beschikking dat het dessert kan vervangen of optioneel aan de lunch/diner kan worden toegevoegd.

Het vaste stramien voor lunch en diner is voor chef Joachim geen belemmering van de creativiteit noch de keuze van de gast. Het moet integendeel de kans bieden om het pure karakter van elk van de ingrediënten te optimaliseren terwijl de gast hierdoor kan kennismaken met ongekende smaakelementen van de ingrediënten. Bovendien wisselt het aanbod wekelijks en gasten die meermaals per week hetzelfde restaurant bezoeken zijn volgens Joachim, erg uitzonderlijk.

Als introductie op onze lunch serveerde Joachim een dagverse rilette van eend en makreel en een pittig, knapperig maar bijzondere creatie van koolraap. Het voorgerecht werd een mooi gelakte filet van forel met crumble van bloemkool, radijs en verfijnd garnituur van komkommer, prei en een vleugje Granny Smith. Leuke smaakassociaties samengebracht in een fris en pittig maar lekker voorgerecht. Hierbij serveerde Josefina een Macon Burgundy 2012 Domaine Fichet Les 3 Terroirs.

Voor het hoofdgerecht opteerde Joachim voor een creatie van eend. Een krokant korstje omhulde een leuke malse en mooi rosé gehouden kern, met een garnituur van selder, warmoes en subtiele inbreng van appelsien een erg lekker gerecht. Als wijnkeuze serveerde Josefina een Côte du Roussillon 2016 La Canaille, assemblage van Grenache, Syrah en Mourvèdre. Een heerlijk lekkere wijn die het koppel ontdekte en gezien de beperkte productie, zelf invoert. Alleszins een zeer geslaagde pairing.

Een verzorgde kaasselectie zorgde voor een mooie afsluiter. Ook hier krijgt Joachims creativiteit vrij spel. Hij zorgt zelf voor een selectie van kazen die in-house de nodige rijpingstijd meekrijgen zodat hij de gasten telkenmale opnieuw met andere combinaties kan verrassen. Naast het kaasbordje verdient ook het dessert op basis van banaan, sorbet met witte chocolade en garnituur van karamel en amandel de nodige aandacht. Globaal een lunch die uitgroeide tot een succulente voltreffer met de stille wens van onze smaakpapillen om dit etentje beslist over te doen. Een absolute aanrader!

Restaurant The Table – Wespelaarse baan 231 – 3190 Boortmeerbeek

Tel 016-85 04 40 – www.the-table.be – Gesloten zondag, maandag, en woensdag- en zaterdagmiddag – vakantieperiodes 16 tot 23 april en 13 tot 27 augustus 2019.

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes – aanrader!

gezellig sfeervol interieur

vriendelijke stijlvolle bediening

mooie wijnkeuze

decoratieve en creatieve smaakvolle gerechten