Prieuré Saint Géry – klassieke gastronomische tempel – Solre Saint Géry

Diep in de Henegouwse laars, niet eens zo ver van de Franse grens, ontdek je met Le Prieuré Saint Géry, een epicurale halte waar je nadat je de zware oude deur bent binnengestapt, onmiddellijk wordt opgenomen in een intense sfeer en je onverbiddelijk wordt vertroeteld.

Charmehotel Prieuré Saint Géry is een intieme plek waarover chef Vincent Gardinal sinds 25 jaar waakt met een intens streven om door de duurzaamheid van de keuken, opgebouwd rond passie voor het vak en talloze ontmoetingen met collega’s en geestesgenoten, te creëren. Plek waar in de kantlijn van het gewoel van elke dag doorheen strakke, elegante en keurig gedekte tafels, fijne succulente gerechten, knusse kamers en zalige attenties, samenvloeien in een quasi onuitputtelijke gulheid en dit reeds een kwart eeuw lang.

‘De mooiste klassieke keuken is nooit ouderwets’, is het motto waarrond Vincent de 25ste verjaardag van zijn restaurant uitwerkt. De oude stenen muren van de voormalige priorij bieden onderdak aan een van de intiemste restaurants van het land en dit in de laars van Henegouwen, een weinig bekende regio aan de Franse grens. Omdat Vincent zijn vrijheid op prijs stelt is er geen officieel feestprogramma. Toch is het niet uitgesloten dar hij in zijn jubileumjaar uitpakt met een aantrekkelijk gelegenheidsmenu dat ongetwijfeld zijn favoriete recepten en essentiële producten in de kijker stelt naast een aantal persoonlijke creaties met seizoensproducten.

De priorij in het godvergeten Solre Saint Géry bood indertijd een onderkomen als rust- en bezinningsoord voor monniken en groeide pas na de komst van Vincent Gardinal uit tot een verzamelpunt van fijnproevers en gastronomen. Na 25 jaar laat Vincent de benaming ‘hostellerie’ achterwege omdat de kortere, lichtere benaming beter het pretentieloze raffinement en de permanent evoluerende keuken van Vincent streven omschrijven.

Vincent zette in 1993 de eerste stappen in Le Prieuré. Voorheen was hij meer dan 5 jaar actief bij Eddie Van Maele in Wemmel, een van de absolute Belgische grootmeesters van de klassieke keuken. Een leerschool die Vincents liefde voor dagverse producten aanwakkerde en zijn gedrevenheid om de klanten optimaal te verwennen onderschreef. Vincent neemt in 1996 de zaak over en bouwt systematische zijn kaart uit met regionale specialiteiten die bij, net als de klassiekers, een persoonlijke touch meegeeft. Het resultaat laat niet lang op zich wachten en hij verovert een eerste Michelinster, juweel dat hij nog steeds met passie koestert.

Het geheim van het lange leven bezit hij niet, wel een onuitputtelijke liefde voor zijn vak en een nooit aflatend verlangen om zijn gasten blij te maken. De Chef is en blijft verliefd op de mooie keuken die de culinaire lijn van de Prieuré door de jaren heen typeert. Hij houdt van het compromisloze, veeleisende, stipte werk dat ze vereist. De Chef demonstreert zijn virtuositeit met piekfijne bereidingen, geraffineerde smaken, delicate gerechten en sauzen (die meestal aan tafel worden geserveerd), zachte texturen en een eindeloze lichtheid. Vincent Gardinal uit zijn creativiteit met een durf die de producten nooit verraadt maar ze integendeel tot hun recht brengt en hun essentie sublimeert.

De hoogtepunten van zijn keuken – zowel voor de Chef zelf als voor de fijnproevers – zijn de gerechten en variaties waaruit een heel persoonlijke stijl ontstaan is. Denk aan de altijd ronde kroket van noordzeekrab, van eierdooier of zelfs van bearnaisesaus die fijntjes bij een voorgerecht op het bord verschijnt. Of de sabayon, ook al een klassieker, en in niets te vergelijken met het bekende dessert! In de keuken van de Prieuré klopt de garde op het ritme van zijn vederlichte hollandaisesaus, waarvan hij de basis aanvult met de ingrediënten die zijn inspiratie hem ingeeft: vin jaune, gebruinde boter, pompelmoes, roze champagne, krab, …Op dezelfde manier speelt Vincent Gardinal met zijn interpretaties van tartaar van garnaal, van kreeft, van kalf of zelfs van groenten. Met de ziel van een kunstenaar volgt hij zijn inspiratie, terwijl hij zijn expressiemiddelen perfectioneert. De creativiteit van de smaken wordt verrijkt door de esthetiek van een presentatie op het fijnste serviesgoed, vaak met de signatuur van de grootste Franse porseleinhuizen.

prieure-7778

De witte zalen van het restaurant stralen een serene gratie uit, versterkt door de verfijning in het detail: een nis met een zeldzaam object, een fragment gebrandschilderd glas of wordt het oog gestreeld door de ouderwetse charme van een met guirlandemotieven gezandstraalde ruit. De vloer is geplaveid met fraaie blauwe steen en kerktegels, een geraffineerd palet van kleuren en tussentinten. Maanwit, doorschijnend roze, schakeringen van beide, hemelgrijs en lila, een subtiel coloriet dat Vincent bint aan de zinnelijk behaaglijkheid van rijke stoffen: het taft van de tafelhoezen, de zijde van de gedrapeerde overgordijnen, het amethisten fluweel van stoelzittingen… Maagdelijke tafellakens bekleden de tafels die zich tooien met fraai tafelgerei van uitgekiend design. Scheppen is een permanent alerte geesteshouding, dagelijkse kost voor Vincent, uit een grondstof, woorden, een ontmoeting, ontstaat een volgend recept..

Deze veelheid van elementen mondde bij onze proeverij uit in een aaneenschakeling van delicate smaaktoetsen, subtiele gerechten, leuke decoratieve kunstwerkjes. Te midden de veelheid van delicatessen toch enkele opvallende succulente creaties: een delicate bereiding van kreeft met kleurrijk palet van tomaat, een succulente overheerlijke kalfszwezerik, wilde hoeveduif met krokant garnituur en een ouderwetse klassieke kaaskar die als trofee alle tafeltjes weet te bekoren. Zonder meer een respectvolle ontroerende ontdekking voor het werk van een passionele en inventieve smaakkunstenaar.

Prieuré Saint Géry- 9 rue Lambot – 6500 Solre Saint Géry

Tel 071- 58 97 00 – www.prieuresaintgery.be

Gesloten op donderdagmiddag, zaterdagmiddag, maandag en dinsdag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  5 minutes

unieke locatie

klassieke keuken

kleurrijke decoratieve creaties

subtiele smaakontdekkingen

aanrader

Michelin:       1 ster

creatief en romantisch restaurant

eigentijdse keuken

mooie wijnselectie

romantische kamers en suites

GaultMillau:  18/20 – 4 mutsen

gastronomische tempel

uniek kader – oude priorij

dagverse verwennerij

kelder is tempel van Bacchus

Delta:             3 sterren – 3 mutsen

Frans gastronomische keuken

prestigieuze exploitatie

een van de grote adressen van België